tisdag 15 januari 2013

Förvirring och framsteg

Jag beslutade mig för att träna lite apportering med Lexus ute. Ett problem har varit att få honom att komma in på min vänstra sidan med apporten. Antingen har han sprungit lite ärevarv eftersom det är roligt med apporter eller så har han släppt apporten framför mig. Jag tyckte att jag var smart när jag kom på att jag kunde ha en leksak i min högra hand så att han skulle ha mer driv att komma direkt till mig. Kombinationen vantar och små fickor gör att det blir bökigt att få fram belöningen. Jag placerade ut en träapport, lägger gärna ut dem så att kortsidan hamnar mot Lexus så han lär sig från start att ta apportbocken och vända. När det var gjort gick jag tillbaka till Lexus och kommenderade apport. Han sprang målinriktad till apportbocken, tvärvände utan apport och rusade till mig och försökte sno leksaken. Det var inte riktigt så jag hade tänkt mig och efter att ha provat samma sätt ytterligare någon gång med samma resultat skrotade jag det träningssättet.

Det var ett tag sedan vi tränade rutan så jag beslutade mig för att plocka fram konerna.
När det var gjort sa jag Rutan och det verkade som den lilla herrn funderade lite. Och sen travade han iväg
Lite förvånad blev jag allt över att han travade in i rutan.
Ännu mer förvånad blev jag över att han självmant stannade. Han väljer att sikta in sig lite för mycket på den högra kanten men jag tror att han har insett att det är meningen att han ska befinna sig mellan konerna och det är ett framsteg. På sikt blir det givetvis även träning i att han ska stanna på mitt kommando och inte när han själv vill. Jag har inte ens tränat att han ska stanna utan han har fått beröm när han har varit inom rutan. Det är en duktig liten collie som jag har.

Något som inte har någon koppling till hundar alls är att jag funderar på om det är min kamera eller min dator som visar tokigt. I kameran så är bilderna mer klara medan de i datorn är grådassiga. Jag får nog ta och låna sambons dator när han kommer hem och titta. Lite dumt om jag ställer om kameran efter datorn om det är datorn som visar tokigt.

4 kommentarer:

 1. Duktig pojke!
  Kent hälsar att han ser ut som sin mor i rutan med samma placering och allt. De jobbar på att få Yuffie mer till mitten på rutan istället för att sikta på en kant. Tror det har ett samband med att vid först träningstillfället blåste en kon ner för Yuffie och på en gång kopplade hennes hjärna att något ska göras med en kon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet absolut inte varför Lexus alltid söker sig till höger kant. Du menar alltså att jag inte kan skylla på Yuffie den här gången=)

   Radera
  2. Nu vet jag inte om Yuffie har tagit ett snack med sina barn om just knepen med lydnadsträning. Hur märkligt det än låter så tror jag att Yuffie är oskyldig denna gång. Lite får vi skylla på matte också ;-)

   Radera
  3. Äh, det som är så praktiskt att skylla allt på Yuffie=)

   Radera