söndag 20 januari 2013

Avel som jag ser det

 Det är lika bra att jag nu poängterar att det här är mina tankar om avel inte mina tankar om collie avel. Med andra ord behöver inga galna collie uppfödare höra av sig.
 
 • En del avlar för att få fram vackra hundar
 • En del avlar för att få fram hundar till arbete
 • En del fokuserar på mentalitet
 • En del fokuserar på hälsa
 • En del avlar på hundarna de har oavsett hur de är

Många gör sitt yttersta för att få fram rastypiska hundar med allt det som det innebär för den specifika rasen, utseende och egenskaper.
Andra väljer att lägga fokus på en sak och har ibland tur att få fram hundar som även är bra ur en annan aspekt.
Ytterligare en kategori är dem som anser att om hunden är tillräckligt bra på en punkt så väger det upp alla andra brister.
Sen finns det kategorin som avlar bara för att de äger en tik, ingen tanke eller målsättning med aveln mer än att producera valpar.


Makten alla valpköpare har är att köpa valp från uppfödare som man själv anser avlar på det man tycker är viktigt. Har man utställning som sitt främsta intresse så är det kanske inte valpen som inte har några släktingar med bra utställningsresultat som passar bäst. Säger uppfödaren att det är en väldigt lovande valp så är det en fördel om uppfödaren själv har erfarenhet av utställning. Vill man ha en hund till tävling och uppfödaren bedyrar att valpens föräldrar är väldigt arbetsvilliga men det enda resultat som finns på hunddata är 10 starter i lydnadsklass 1 med ett första pris som resultat så är det kanske inte rätt valp. Säger uppfödaren att mentaliteten är bra men alla släktingar har kvarstående rädslor på mh så ska man kanske ta och fundera lite över hur det egentligen är

2 kommentarer:

 1. Jadu, inte lätt det här med avel. Som valpköpare ska man nog vara ganska kritisk och ifrågasättande och framförallt veta vad man letar/ska titta efter. Har man minsta tvivel är det bättre att letqa vidare. Men det är inte lätt om det är första hunden eller om man ger sig in i en ny ras.

  SvaraRadera
 2. Svårt ibland ser allt så himla bra ut tills man går riktigt långt tillbaka. Tröttnade på pudlar då de började få så mycket fel. Kommer titta ännu nogrannare på nästa hund.man lär sig lite nytt varje gång.

  SvaraRadera