fredag 4 januari 2013

Avel är svårt

Det är ett argument som ofta hörs från uppfödare och det tror jag även att många valpköpare har förståelse för. Det kommer aldrig att finnas någon garanti för att valpen man köper kommer att vara frisk och få ett långt liv. Jag har inte så många krav på uppfödare men ett krav är att de ska göra sitt bästa för att föda upp friska hundar. Det låter som ett luddigt krav men jag tycker inte att det är det. För mig handlar det om att uppfödare ska kunna titta på sina tilltänkta avelsdjur och se både positiva och negativa saker. Uppfödare måste kunna acceptera att alla hundar inte passar till avel på samma sätt som valpköpare får acceptera att hunden de köpte till ett specifikt ändamål inte passar till det. Det behöver inte vara svårare än så. Om man som uppfödare ändå väljer att använda en hund i avel som har någon defekt oavsett om det är en fysisk eller mental defekt så ska det inte vara så svårt att även informera valpspekulanter. Sanningen är ändå den att som valpspekulant så har man inte samma möjlighet att få reda på saker om hundar som uppfödare har. Ännu värre är det när man byter ras eller köper sin första hund.

5 kommentarer:

 1. Håller med dig till fullo. Det borde vara en självklarhet att man som uppfödare tänker så, det är ju trots allt levande liv man har hand om. Tyvärr är det ju dock inte alltid folk tänker så, och försöker man diskutera eller ifrågasätta någons avel så är det väldigt, väldigt tabu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är underligt att man inte får ha åsikter.

   Radera
 2. Jag tycker varken att det är ett luddigt eller orimligt krav! Det där med ärlighet är också superviktigt, heder åt de uppfödare som inte bara skriver om alla bra resultat på sina hemsidor utan även tar upp när någon hund gjort ett tråkigt MH eller drabbats av en sjukdom. Men ibland känns det som om det mest är vi valpköpare som vågar ta upp och kritisera när vissa avlar helt uppåt väggarna. Jag önskar att det vore ok för uppfödare att ifrågasätta varandra. Jag kan kritisera mina vänners val ibland utan att vi behöver bli osams. Vi diskuterar, ibland inser en av oss att den andra har tyngre vägande argument och ibland får vi enas om att vara oense men det behöver inte bli dålig stämning och skitsnack för det. I hundvärlden verkar det vara få som klarar av att vara öppna med kritik utan att för den delen gå till personangrepp och råka i luven på varandra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett problem är nog också att det på något sätt är skamligt att ha en hund som det är något fel på. Nu menar jag både mentala och fysiska fel. Känslan jag har är i alla fall att många hundägare känner att de sviker uppfödaren om de går ut och berättar hur det är med hunden. Mer ärlighet och öppenhet både från uppfödare och hundägare behöver det bli

   Radera
  2. Absolut. Det blir ju inte lättare av att vissa uppfödare har en tendens att skylla alla möjliga fel på valpköpare hellre än att ta eget ansvar.

   Radera