torsdag 21 juni 2012

Ge upp eller inte?

Jag har försökt träna Lexus genom shejping och efter att ha gjort det nu i ett par veckor kan jag känna att det inte riktigt fungerar. Nu är det mest lätta saker som jag har försökt shejpa in, sitt ligg stå och liknande. För att hålla det på en så enkel nivå som möjligt så har vi bara tränat en sak varje träningstillfälle men det leder ändå till att Lexus blir frustrerad. Och när han blir frustrerad slutar han att försöka och börjar skälla istället. Frustrationen kan i stort sett komma på direkten men dyker även upp om han har gjort rätt ett par gånger och fått belöning.
En sak som jag har kört fast på helt är att jag tänkte träna Lexus i fritt följ genom att gå baklänges. Nu låter det inte som någon utmaning att lära in men det har det visat sig vara. Han kan stå framför mig och titta på mig men rör jag mig bakåt så har han ett par olika saker som han gör, 1. han står kvar, 2. han kommer in på min vänstra sida och vänder upp.3. han går in på min högra sida och kommer upp på min vänstra.4 han tar något steg men tittar på golvet/marken.

Det lutar nog åt att jag kommer att använda shejping på en del moment och att jag kommer att använda hjälper på andra moment.

4 kommentarer:

 1. Vad häftigt! Fick gå in på youtube för att kolla vad shejping var.

  Ser hel häftigt ut, men svårt :)

  SvaraRadera
 2. Det var klantigt av mig att inte lägga in någon länk med information om shejping

  SvaraRadera
 3. Vi har också detta problem. Det går mycket bättre när vi kör jättekorta pass (någon minut bara), samt att jag belönar nästan allt hon gör, istället för att redan nu ställa in mig på att "nu ska vi träna backa". Då blir hon jättefrustrerad, skäller och fattar inget. Men vi kör också lite utav en mix, att shejpa in ligg till exempel försökte vi i två månader... Sedan lade vi till handtecken och nu bjuder hon på ligg utan tecknet.

  Jag tror helt enkelt man får anpassa sig lite efter valpen. Att den står och är frustrerad leder ju ingen vart. :)

  SvaraRadera
 4. vidomsidan: Det blir lite mer blandad träning nu. Det som passar oss bäst verkar helt enkelt vara en kombination av hjälper och shejping

  SvaraRadera