torsdag 7 februari 2013

Eftersökshundar eller hundar som även används till eftersök

bilden har inget med texten att göra

Idag fanns hundsport i brevlådan och efter att ha bläddrat lite i den fastnade jag för ett sammandrag av Adventure dog conference. En av föredragshållarna var Björn Forkman och han höll ett föredrag som kallades " Eftersökshundens spårtrogenhet". Nu trodde jag att jag skulle få läsa ett spännande sammandrag av en föredrag om eftersökshundar. Det tog inte många meningar innan jag insåg att så ej var fallet.
Studier hade gjorts på gps-försedda djur och sedan hade hundar fått spåra djuren. I snitt hade hundarna lämnat spåret efter 60-200m. Längre ner i artikeln kom förklaringen "Hundar som använts till jakt på ett visst viltslag tycker sannolikt att det är roligare att spåra ett levande djur än att ta an ett gammalt spår". (Kajanus, E. (2013). Hundens jaktlust. Hundsport, 1-2/2013)

Hade han gjort någon jämförelse mellan eftersökshundar och hundar som gör eftersök så hade det varit intressant. En eftersökshund är för mig en hund som enbart används till eftersök medan hundar som gör eftersök används till lite allt möjligt i jakt. Och verkligheten är att många jakthundar går eftersök fast de inte är ordentligt tränade eller ens passar till det. En studie på hur bayrare och de andra specialisterna jobbar skulle vara riktigt intressant men den här studien ger jag inte mycket för.

Det känns lite som om någon skulle få för sig att titta på bearded collie/collie/sheltie när man vill studera hur en hund vallar istället för att titta på border collie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar