onsdag 5 december 2012

Ny hund Nya problem

Med Toker så var det största problemet hans bristande samarbetsvilja. Med Yana så har problemet i lydnadsträningen varit att hon blir för glad och då slutar lyssna och provar sig fram istället. Freyja kan jag faktiskt inte komma på något problem med.

I Lexus fall så är det ett helt nytt problem nämligen att han har väldigt svårt att koppla ett ord till en handling. Det spelar liksom ingen roll hur många gånger som jag har sagt ett ord han kopplar ändå inte riktigt så något fel gör jag. Men kommandon som jag använder i vardagslydnaden förstår han så det känns lite skumt. Ett exempel är ordet fot, vi har tragglat ingångar i många månader men ändå när jag säger fot så är det större chans att han sätter sig framför mig och det har jag aldrig belönat. Jag förstår inte riktigt hur det kan vara så svårt att förstår att fot innebär att han ska sätta sig rakt bredvid mig men det är det. För att förvirra honom ytterligare så funderar jag på att byta ingång igen för som det är nu hamnar han nästan alltid snett eller för långt fram och byter jag får han en helt ny chans att förstå.

Att han har svårt att koppla ord till handling är klurigt men samtidigt så kommer Lexus göra att jag blir ännu mer tydlig i min hundträning och det skadar inte.

8 kommentarer:

 1. Det där tror jag blir bättre med åldern också. Sedan kan det alltid vara värt att ha några pass som enbart är signalkontroll så att de verkligen måste lyssna. Jag har dock tränat signalkontroll för ligg och sitt i flera månader, men ikväll hade hon glömt allt och gjorde fel varje gång. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt. Möjligt att jag har blivit lite bortskämd med tidigare hundar som har fattat mycket fortare

   Radera
 2. Fniss, han försöker bara ge orden en ny innebörd. Frågan är vem som vinner denna lek. För jag tror att han kan mer än du tror han ska bara testa om han kan smita undan eller ej ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja jag tror faktiskt inte att han förstår men det kommer nog

   Radera
 3. Jag kom på det igår kväll! Lexus förstår ju inte språket eftersom han är finne! Prova med finska... Äntligen hittade vi pappas gener!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så dum jag är som inte kom på det. Nu gäller det alltså att plugga finska. Jag kan sedan tidigare säga vattentåligt plastplåster så jag är på god väg=)

   Radera
  2. Kanske inte så användbart i hundsammanhang med vattentåligt plastplåster...

   Allvarligt talat så hade Tifa under en lång period problem när jag sa ett kommando ord och samtidigt visade med kropp/hand. Tifa blev helt fokuserad på vad jag gjorde och hörde inget kommando. Fjärrdirigeringen använder jag bara röstkommando på eftersom det inte alls fungerar om jag också lägger på handtecken. Kanske det rör sig om samma fenomen som Lexus har.

   Radera
  3. Hm nu blev jag påmind om hur jag tränade Leo att lyssna på ord. När jag hade honom så tränade jag ibland med att ställa mig framför en spegel och ha honom bakom ryggen så att jag kunde se honom i spegeln och han bara såg min rygg. Då blev det lätt att avgöra om han fattade kommandon eller gick på mitt kroppsspråk. Det blir nog till att prova det med Lexus.

   Radera