torsdag 31 juli 2014

Alla ursäkter

Jag kan börja med att skriva att jag är övertygad om att Lexus är min sista hund så det gör mig inget om jag retar upp en bunt uppfödare.

Något som jag är så ofantligt trött på att läsa är alla olika påhittiga ursäkter till varför en hund har gjort ett dåligt mh. Beror det inte på att det regnar,solen skiner, beskrivaren ogillar collie, det finns en hage med hästar i närheten av mh banan, någon person i publiken är konstigt, det kan ha landat ett ufo 5mil bort så beror det på något annat lika vettigt.

Om vi då roar oss med att använda Morgans kanon, vilket helt enkelt går ut på att inte tillskriva djur en högre intelligens än vad som krävs för att förklara beteendet.
Tittar vi då momentet skramlet som exempel. Det låter och hunden blir rädd.
Är det då mest troligt att hunden blir rädd för att den kommer ihåg att ett högt ljud skrämde den 1 år tidigare?
Eller är det så att hunden blir rädd för att den är ljudkänslig och har varit det hela livet?


Jag vet vad jag anser som mest troligt i alla fall...

Det handlar inte om att hundar med sämre mh inte är älskade och fantastiska. Utan jag är bara så trött på att folk inte kan se sina hundar för hur de är. En del har sämre mentalitet och en del har sämre arbetslust.
Jag har inga problem att se både styrkor och svagheter hos våra hundar och jag är på tok för lat för att hitta på något påhittigt som bortförklarar deras svagheter. Jag tycker om alla tre som de är.

Jag tror säkert att det finns någon hund som har fått ett sämre mh resultat än vad den borde och jag tror även att det finns hundar som har fått ett bättre resultat än vad de egentligen borde ha haft.

2 kommentarer:

 1. Amen! Jag fattar inte heller detta fenomen med bortförklaringar, och definitivt inte de som tränar specifikt inför MH. Det är rent och skärt fusk och borde diskvalificera den ägaren/uppfödaren från MH, alltså man borde bli portad och därmed inte få regga valpar efter hundarna (om det är en ras där det är ett krav). Sådan är jag, en hund ska vara som den är under MH punkt och slut. Inga bortförklaringar, ingen träning. Bra skrivet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen är det ju även så att det inte är svårare än så att man som ägare avbryter mh om hunden uppför sig på ett sätt som man gör att man inte känner igen den.

   En uppfödare här (ej brukshundar) anordnar kull mh och hon har upplevt en gång att en valpköpare hade tränat hunden specifikt för mh. Jag kan avslöja att hon inte blev så glad på valpköparen och om jag nu minns rätt så avbröt beskrivaren den hundens mh

   Radera