tisdag 1 februari 2011

Allround hund??

En syssla som jag ägnar mig åt ibland när jag behöver tömma huvudet är att titta på lite olika kennlars hemsidor. På förvånansvärt många står det antingen att de har allround hundar eller att de avlar på allround hundar. Det som förvirrar mig är att det inte verkar som om jag har samma uppfattning om vad en allround hund är som kennlarna har. För mig innebär en allround hund att den kan "användas" i olika aktiviteter och att det givetvis finns bevis för det. Kennlarna verkar däremot syfta på att hunden är utställd bra många gånger men att den även kan göra annat. Att den kan göra annat än springa vänstervarv finns det inga mer bevis för än vad som står på hemsidan.

När jag läser sånt kommer jag alltid att tänka på en uppfödare av sheltie som jag inte hade samma åsikt som. Den hävdade nämligen bestämt att  man genom att titta på en hund på utställning kunde avgöra om det gick att arbeta med den eller inte. Spännande hur en del har förmågan att avgöra det genom att titta på en hund som klarar av att trava och att stå stilla.

2 kommentarer:

  1. haha, det är rätt komiskt att lyssna på uppfödare som avlar på "arbetshundar" när hunden faktiskt är godkänd i apellklass och har 85 cert på uställning! :D

    SvaraRadera
  2. Tack för att du sa till, jag skulle skaffa en sida till Vilda-meduza men det blev aldrig av så jag testade lite med koder osv.

    SvaraRadera