fredag 4 februari 2011

Utsidan kommer aldrig att bli det viktigaste för mig

Att det finns mycket underligt att läsa på nätet är nog ingen nyhet för någon och oftast brukar jag inte bry mig nämnvärt. Jag brukar inte lägga tid och energi på strunt men ibland är det svårt att låta bli. Det som har lyckats reta upp mig nu är att det finns folk som hävdar att om man inte bryr sig om hur hunden ser ut så kan man lika gärna köpa blandras. Den logiken kan jag inte förstå på något sätt.

Att jag har en korthårig collie är inte en slump, det var inte så att jag surfade runt på nätet och råkade hitta en annons på söta valpar och tänkte att en sån ska jag ha. För mig var det så att jag hade ett par raser som jag var intresserad av och läste mer om. Av raserna så kom jag fram till att en collie passade mig bäst och då menar jag inte utseendemässigt utan hur de är till sättet. Om jag i första hand hade valt ras efter hur de ser ut så skulle jag inte ha skaffat en korthårig collie. Hur någon då kan påstå att jag lika gärna kunde ha köpt en blandras kan jag inte förstå. Jag väljer att köpa renrasigt av den enkla anledningen att det ger mig störst chans att veta hur hunden kommer att bli och hur hälsoläget ser ut. Jag hoppas att uppfödare föredrar att sälja valpar till människor som väljer ras efter vad de önskar i sin hund och inte människor som väljer hund efter hur rasen ser ut.

3 kommentarer:

 1. Håller med dig! Jag förstår inte heller logiken.

  Om vi valt hund efter utsidan hade det nog blivit en läcker Weimaraner. Men vi insåg, efter att ha träffat några stycken och pratat med en uppfödare, att den rasen nog inte var för oss ändå. Colliens lynne passar mycket bättre. Men colliens utsida är det inte något fel på ;) Numera tycker jag att alla andra hundar har korta näsor :)

  SvaraRadera
 2. Härligt att läsa att jag inte är ensam om att inte förstå hur de tänker.
  Jag får nog erkänna att mitt hjärta alltid kommer att banka lite mer för långhåriga hundar. Problemet är bara att jag inte är så road av pälsvård men någon dag blir det en långhårig hund

  SvaraRadera
 3. Somliga andra vågar ju inte skaffa korthår pga allergi även om hon tycker att det läckraste som finns är ett korthår där du ser hur musklerna spelar under huden.Naturligtvis ska det inte råda någon tvivel om vilken ras hunden tillhör men för det finns det utrymme till en stor variation på utseendet.

  SvaraRadera