torsdag 22 mars 2018

Trodde att den tänkte attackera

Jag gav mig ut med hundarna och tänkte mig en behaglig promenad i skoterspår. Det kommer att dröja innan det går att ta sig över den här bron igen.

Efter ytterligare en bit fick Freyja korn på ett rådjur. Nu gick båda hundar i koppel så jag stannade till och tittade på rådjuret.
Rådjuret syns som en liten prick långt bort. Den stod stilla och tittade på oss en bra stund och sedan tog den sikte på oss och kom mot oss i full fart. Tanken jag fick i huvudet var jaha den tänker tydligen attackera. Vilda djur är överlag inte så positiva till mig så det var en ganska logisk slutsats. Nu valde rådjuret glädjande nog att vika av in bland träden istället efter en stund. Det fick mig ändå att fundera lite över hur det skulle bedömas rättsligt om den hade fortsatt rakt mot oss. Hade den gjort det skulle jag ha släppt hundarna lösa och då hade risken varit stor att Freyja skulle ha huggit sig fast i den. Lite osäker på om det då skulle ha klassats som jaktbrott eller enbart bedömts som om jag gjorde det jag kunde för att försvara min egendom även om det innebar att min egendom skadade ett djur. Djupa funderingar som dök upp under promenaden. Resten av promenaden blev rätt händelselös.
När vi skulle ta oss ut på skogsvägen för att ta oss hem hörde jag att ett större fordon var på väg så vi stannade till och väntade med att ta oss ut. Det visade sig vara en tankbil så det är någon avverkning längre bort på vägen.

3 kommentarer:

 1. Intressanta funderingar faktiskt! Med tanke på hur godtyckligt vårt rättsväsende tolkar saker och ting ibland skulle det kunna bli hur som helst men jag hoppas att det skulle bedömas som att du har rätt att försvara din egendom även om det innebär att egendomen skadar någon, så länge det inte var du eller egendomen som initierade det hela.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar nog att jag skulle åka dit på det med hänvisning till strikt hundägaransvar men det hade jag överklagat

   Radera
  2. Det skulle väl i så fall vara för att det var ett vilt djur, de tycks vara värda mer för staten än tamdjur. Om en hund biter andra hundar händer nada från rättsväsendets sida, även om det händer upprepade gånger. Ja, jag är bitter.

   Radera