måndag 15 oktober 2012

Korthår och långhår

Brukshund?
Prydnadshund?
Herregud så mycket dravel man kan läsa om korthårs collie kontra långhårs collie överallt. Ska man tro på allt man läser så är korthåren utmärkta till lydnad och bruks medan långhåren är livrädda för allt och kan duga till sällskap. På något sätt hade det känts mer okej om det inte var collie ägare som spädde på fördomarna. Jag förstår inte alls varför så många känner behov av att prata ner långhåren. Jag förnekar inte på något sätt att långhåren har en sämre mh spindel än korthåren men så mycket skiljer det inte. Att jag blev ägare till ett långhår beror inte på att jag ville ha en slöare hund än vad Toker var. Jag blev ägare till ett långhår för att jag verkligen gillar Yuffie (Lexus mor) hennes arbetslust och koncentration hade imponerat på mig under ett par år. Om jag hade velat ha en slöare hund så hade inte en valp från Puckolinas kennel varit ett begåvat val.

För mig är det som så att om man gillar collie så gillar man båda varianterna för hur de är. Det finns roliga hundar i båda hårlagen som passar bra till tävling och träning. Och det finns hundar som är rädda för allt och inte har vettiga liv men det kan man inte se genom att bara titta på längden på pälsen.

12 kommentarer:

 1. Jag håller med, en bra collie är en bra collie oavsett längd på pälsen! Jag är väldigt imponerad av många långhår och hoppas verkligen att man fortsätter att då och då para långhår + korthår. Själv tycker jag dock att korthåren är snyggare men jag har alltid haft lite konstig smak... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har alltid haft en förkärlek till långhårs hundar men inte pälsvård. När det kommer till lagom mängd päls så kommer nog alltid bilden av Toker dyka upp i mitt huvud

   Radera
 2. Finns idioter överallt. Kan inte säga vilket jag föredrar korthår eller långhårs collie. Det är så individuellt från hund till hund. När det finns en massa oskyldigt hyss och bus i mellan öronen på de fyrbenta vännerna så är pälsen av mindre betydelse. Men motor måste de ha, vill ju ha lite att jobba med. Även om det slutar med att jag måste jobba med mig själv mest. För det är nog det som det brukar sluta med.......

  SvaraRadera
 3. Fast alla har sina egna erfarenheter och uppfattningar av collie. Fint att du har positiva erfarenheter av långhår, jag har det inte. I min värld skiljer det nog rätt mycket mellan långhår och korthår, jag kan tänka mig ett korthår men definitivt inte ett långhår.

  Sen finns det såklart väldigt trevliga långhår också, jag tänker kring rasen överlag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ska kanske tillägga att jag inte bara har dåliga erfarenheter av långhår, har träffat några få riktigt trevliga, men jag träffar betydligt fler tråkiga långhår än korthår.. och då tror jag faktiskt att jag träffat ungefär lika många av vardera.

   Radera
  2. Bevisligen finns det långhår med bra egenskaper eftersom det finns korthår som är trevliga som har många långhår i sin stamtavla. Men på något mystiskt sätt så verkar det som om många lyckas glömma att många korthår har långhår i sin stamtavla.
   Naturligtvis är det fritt fram för dig att fortsätta hylla korthåren och jag kommer fortsätta hävda att det finns skräp både bland korthåren och långhåren

   Radera
  3. Vet inte varför du fått för dig att jag hävdar att det inte finns något skräp bland korthåren, du har definitivt misstagit dig där.

   Men tror du verkligen att aktivt hundfolk överlag har uppfattningen att det inte skiljer någonting mellan långhåren och korthåren? Jag har definitivt inte fått den uppfattningen.

   Radera
  4. Jag har aldrig skrivit att det inte skiljer något mellan hårlagen. Det jag har skrivit är att det inte skiljer så mycket.

   Jämför man ett korthår men ett långhår som man väljer ut slumpmässigt så är jag övertygad om att korthåret i stort sett alltid kommer att vara bättre. Om man däremot väljer ut ett bra långhår och jämför med ett slumpmässigt korthår så tror jag inte att det är några större skillnader.

   Min erfarenhet är att många hundmänniskor som är negativa mot collie knappt har någon erfarenhet av rasen

   Radera
  5. Då förstår jag bättre hur du menar, och håller med.

   Radera
  6. Var tvungen att fråga på Svenska collieklubbens facebookgrupp, så jag är alla fall inte ensam om att vara "idiot" i min åsikt kring långhår vs korthår ^^

   Radera
  7. Nu har jag då aldrig kallat dig för idiot så den tolkningen är helt din egen. Det enda jag har vänt mig emot i den här bloggen är uppfattningen att korthår alltid är bättre än långhår i alla jämförelser man kan hitta på nätet.

   Radera
  8. Jag tänkte inte på dig utan kommentaren tidigare: "det finns idioter överallt!".

   Radera