torsdag 18 oktober 2012

Fördomar och fack

En kommentar/fråga som jag fick för ett par veckor sedan hänger fortfarande kvar i mitt huvud. Det var en på klubben som frågade om jag hade ställt ut Lexus. Svaret blev givetvis nej och den som frågade blev riktigt förvånad. Den som frågade är en person som jag minns från det att jag hade Leo så det handlar om ca 5 år. Och jag har aldrig ägnat mig åt utställning och har svårt att tro att jag någonsin kommer att göra det. Det gjorde att jag helt naturligt drog slutsatsen att jag fick frågan enbart för att jag nu har en långhårig collie.
Plötsligt kom jag ihåg att när jag hade Leo (sheltie) så var det förvånansvärt ofta som jag fick frågan om vi tävlade agility. Den slutsatsen känns ännu mer besynnerlig med tanke på att jag är småfet och röker. När jag började fundera över underliga fördomar som jag råkat ut för så var det en hel del. På Freyjas mh var det en figurant som frågade mig ett par gånger innan lekmomenten om det gick att kalla in Freyja. Jag tyckte att det var en besynnerlig fråga och jag tror inte att jag hade fått den om Freyja hade varit någon annan ras. (Givetvis gick det att kalla in Freyja).


Jag är inte bättre på något sätt utan sorterar fort in folk och hundar i olika fack. Människor som presenterar sig med sitt namn, etnicitet,politiska inriktning och gud vet allt hamnar oundvikligen i knäppgöks facket. Skrämmande nog så finns det faktiskt minst en person som presenterar sig på det sättet. Mest intressant skulle det utan tvekan vara att få reda på om människor sorterar in mig i samma fack som jag själv skulle placera mig. Nu tror jag inte det eftersom det ändå ligger på ens eget ansvar att utåt ge andra bilden av en själv som man önskar att de ska ha.

2 kommentarer:

  1. Hos mig är du sorterad i samma fack som jag skulle placera mig själv. Vilket det är kan vi diskutera över en kopp kaffe/te någon gång ;)

    SvaraRadera