tisdag 4 mars 2014

Färden gick till värmland

Förra veckan i malungsbladet hade Nordvärmlands smådjurspraktik en annons och det hade jag väntat på. Det är nämligen så att en ögonlysare kommer dit någon/några gånger per år. Vi bokade tid till Lexus och Yana på en gång. Anledningen till att ögonlysa Yana är att hon ibland har sett lite dimmig ut på ögonen så vi ville bara kolla upp att det inte är något fel. Att Lexus skulle ögonlysas behöver jag antagligen inte förklara anledningen till. Har man en collie så är det för mig självklart att se till att hunden blir röntgad,mh och ögonlyst och jag vill ha det gjort innan hunden blir 2år. Nu blev inte Lexus ögonlyst innan 2år och det beror på allt som hände förra året. Huvudsaken är att det nu äntligen är gjort. Det enda jag nu har kvar att göra är att tävla,mt och exteriörbeskrivning=)

Yanas resultat blev att det inte är något fel på hennes ögon. Det som vi har sett är en normal åldersförändring så det finns inget att oroa sig för.

Lexus resultat blev samma som när han var valp nämligen lindrig crd

3 kommentarer:

 1. Det måste väl vara bra att crd:n inte blivit värre? Hur påverkar den sjukdomen hundens syn och ögon? Jag är så extremt dålig på sjukdomar. *skäms lite* Skönt att Yana var frisk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det gäller crd så är det lättast att se det när hunden är valp. Vilket gör att en hund kan ha diagnosen lindrig crd som valp och sedan få ua på ögonen som vuxen. Den har alltså fortfarande crd men det går inte att se det, därför är det viktigt att ögonspegla valpar av raser som kan ha CEA. Främsta anledningen som jag ser det när det gäller att ögonspegla vuxna hundar är för att undersöka om de har colobom (defekt i synnerven). Det syns nämligen lättare när hunden är vuxen. När det gäller crd och hur det påverkar synen så finns det inte något riktigt svar. Att det borde påverka synen på något sätt är de flesta eniga om men hur mycket råder det delade meningar om. Ska jag jämföra våra hundar så märks det inte någon skillnad på hur de ser så jag tror inte att det påverkar Lexus i någon stor grad

   Radera
 2. Tack för infon, nu har jag lärt mig nya saker. Jag pratade colobom med 9brian och GordonFreeman från forumet i onsdags, vilket sammanträffande. Det är ju jättebra att det inte verkar påverka Lexus negativt. :-)

  SvaraRadera