onsdag 28 september 2016

Det kom ett mail


Och mailet var från SCK (collieklubben) med en uppmaning till collieägare med hundar födda 2012 att de bör röntga höfterna och göra mh med sina hundar. Nu har ju herr fluff gjort det så jag tillhör kategorin som kan bortse från mailet. Då kan man fundera över varför jag skriver något om det och givetvis beror det på att jag har åsikter. Jag ser absolut inget fel i att rasklubben skickar ut sådana här mail, vilken nytta det gör är en annan femma. Nu kommer ett citat ur mailet

"

Du som ägare av en collie som har fyllt 12 månader behöver bidra med två saker för att vi alla även framöver skall kunna skaffa både fysiskt och mentalt friska collies:

-          Du behöver höftledsröntga din hund

-          Du behöver gå på ett MH (Mentalbeskrivning Hund)"Min invändning är att det inte med ett ord berör nyttan av ögonlysning och ED röntgen. Det kan man tolka som att det inte är några fel på ögonen som man behöver vara uppmärksam på och att ED inte är ett problem i rasen. Jag är av en annan åsikt. Om vi tar och tittar på statistiken (avelsdata) för långhårig collie avseende ED ser det ut så här:

 •     2012 röntgades endast 56 hundar och 89,3% var fria
  •     2013 röntgades 104 hundar och 85,6% var fria
   •  2014 röntgades 80 hundar och och 95% var fria
    • 2015 röntgades 27 hundar och 96,3% var fria

Nu kanske någon tycker att det ser bra ut men om vi tittar på antalet långhåriga collie som registrerats under åren ser det ut så här

 •     2011 registrerades 479 hundar
  • 2012 registrerades 379 hundar
   • 2013 registrerades 417 hundar
    • 2014 registrerades 384 hundar

Som synes så är det ytterst få ägare som röntgar armbågslederna och då anser jag att det är vettigt att även påpeka vikten av att göra det. Frågan är även hur statistiken hade sett ut om fler hade ED röntgat...


Och så har vi då det här med ögonlysning vilket är viktigt för mig med tanke på helvetet Toker hade med distichiasis. Men ja det verkar inte så många andra se som ett problem och som bekant så får en del människor bara upp ögonen för problem när deras egna hundar blir drabbade.

Hur stort/litet problemet egentligen är på rasen är svårt av samma anledning som ED det är för få som gör undersökningen.  Collie tillhör en av raserna där valpar ögonspeglas vid ca 7 veckor och sedan bör ögonlysas igen efter ett års ålder. Av den anledningen är det även lite klurigt att läsa ut av statistiken på avelsdata hur många hundar som ögonlyses efter ett års ålder, det går bara att se antalet per år som ögonlysts. Det som däremot går att konstatera att från det att det nya ögonprotokollet kom i bruk har det lägsta antalet konstaterade hundar med distichiasis per år varit i år och det är en hund och än är inte året slut.


Som jag uppfattar det gäller mailet alla med collie alltså oavsett hårlag men jag är för lat för att kolla upp hur det är med ED och frekvensen av röntgade kh collie. Distichiasis på kh orkar jag inte ens skriva något om.


Sammanfattningsvis kan man säga att jag är positiv till uppmaningar från rasklubben men jag instämmer ICKE på något sätt att röntgen av höftleder och att genomföra MH gör att man framöver kommer kunna skaffa fysiskt och mentalt friska hundar

(Datorn bråkar med mig eller så bråkar jag med den men det är anledningen till att texten ser ut så här)

3 kommentarer:

 1. Dina synpunkter är helt riktiga, jag minns en diskussion i gamla forumet där Tofsen var involverad och hon menade då på största allvar att det faktum att pekinesen inte har/hade (det här var några år sedan) några åtgärder i sitt RAS betydde att de inte har/hade några problem i rasen. :D Ja men då så, liksom. Hälsoundersökningar är inte billiga alla gånger men det är inte våldsamt mycket dyrare att lägga till ED till en HD-rtg så jag tycker att rasklubben lika bra kunde lägga in det som krav - varför inte? Det finns inga förlorare i det, inga nackdelar - utom att potentiellt bli varse ett hälsoproblem och i vissa personers ögon skulle väl det vara någon sorts prestigeförlust. Samma sak med ögonlysningen, det är en kostnad men om det innebär att mota Olle i grind med ett problem som kan bli allvarligt senare, varför inte??? Fattar inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag förstår inte heller. Känns mest bara som om det är bekvämare för en del att blunda.
   Nu tycker jag inte att man ska göra veterinärundersökningar till förbannelse men finns det misstanke om att något är eller är på väg att bli ett problem i en ras kan man åtminstone uppmärksamma det.
   På ett forum/sida för bayrare var det en gång i tiden en som funderade på att patellaundersöka hunden när den ändå skulle röntgas. Eftersom ägaren inte hade sett något på hunden som kunde tyda på att den hade problem så var min åsikt att det var onödigt och jag tror att hon struntade i den undersökningen. Vid den tidpunkten fanns det inte heller en enda bayrare med patellafel, vet inte om det har dykt upp någon hund efter det med det.

   Radera
  2. Ja precis, det finns ju en anledning till att dessa undersökningar ändå har kommit upp som nödvändiga eller rekommenderade. Som jag sade till Lotta när hon var här och fikade, vi är rörande ense; De problem som trubbnosar, schäfer och en massa andra raser har, de har ju inte uppstått hux flux utan de har varit på väg i många generationer och är ett resultat av människans idioti. Ditt exempel med patellan låter ju långsökt, dvs en onödig undersökning. Men saker är föränderliga, så också hundars anatomi och fysiologi och alltså måste man vara på tårna.

   Radera