tisdag 31 mars 2015

Dagens bilder

Det Freyja tittar på är det här
En råbock och en get skuttade runt lite

måndag 30 mars 2015

Tre av bilderna

Här går det att se bilderna som jag förstorade lite bättre. Nu drar jag alltid ner storleken och kvalitén på bilder här i bloggen men så här ser de ut.


Jag vill verkligen inte se bilden på Yana någon annanstans så därför blev det stämpel på de här tre

Så var hon hemma igen

Kanske lite konstigt att skriva så men det är lite så det är. Vi hämtade hem Yanas aska idag och nu är det bara att komma på vad hon ska begravas under. Det dröjer innan snön är borta och det går att gräva så det är ingen stress med det.

Idag hämtade jag även förstoringarna på mina bilder som jag beställde och jag var lite nervös när jag öppnade kuvertet. Det hade jag inte behövt vara för bilderna var snygga. Jag köpte ramar inne i Malung som var lite mindre än bilderna för det ville min plånbok. Det blev några cm som jag fick klippa bort på bilderna men det gjorde inget. Så här ser det ut i hallen nu.
Jag vet att bilden inte är den bästa men den får duga

lördag 28 mars 2015

Dags att bli upprörd igen

Jag kommer nog aldrig helt förstå Lexus men han är söt så det gör inget. På en skogsväg stod det en maskin och när vi promenerade förbi den första gången kastade han ett öga på den och nöjde sig med det. När vi passerade den igen på väg hem såg det ut så här.



fredag 27 mars 2015

Dagens bilder



Man skulle kunna tro att Freyja plötsligt gillar snö men sanningen är att det är torrfoder som hon gillar. Kastar man torrfoder satsar Freyja hårt

Mycket snö

Lexus tycker att det är fantastiskt ute nu. Vi andra är inte riktigt lika glada. Freyja lurade jag ut med torrfoder

onsdag 25 mars 2015

Dagens bild

Lexus tycker om att springa om någon nu missat det

Billiga fotoramar?

Jag har beställt ett par av mina bilder som posters i storleken 30x45 och har nu kunnat konstatera att den storleken på ramar verkar klurigt att hitta billigt. Det billigaste jag hittat är 90kr/st plus frakt på 125kr. Frågan jag har är om någon vet något billigare ställe att köpa ramar på? Ramar i storleken 30x40 går det att få tag på för runt 50kr men jag har ingen lust att kapa bilderna. Storleken 40x50 fungerar inte för då får inte ramar plats på stället var jag tänker hänga dem.

lördag 21 mars 2015

onsdag 18 mars 2015

Nytt försök

Jag har varit väldigt trött de senaste dagarna så det har inte blivit många promenader för mig. Idag kände jag mig lite piggare men skulle inte tacka nej till lite hjälp framåt så lösningen blev att jag tog på mig dragbältet. En del av isen har försvunnit nu så jag tänkte att det skulle gå bättre att få Lexus att dra.
Jag tänkte helt rätt och han låg på lagom i någon km men efter det blev han nog lite trött. Då började han växla mellan att gå framför mig och gå bredvid mig. Jag tror att han tyckte att det var rätt kul och att variera promenaderna lite skadar inte. Jag lät honom stanna och nosa när han ville men det blev inte många stopp på vägen

Dyrare och dyrare

Nu dök fakturan för Lexus försäkring upp och det är bara att konstatera att priset har ökat även det här året. Förra året kostade försäkringen utan rabatt 3076kr per år och nu är den uppe i 3410kr. Nu har jag som sagt rabatt så det blir lite billigare eftersom han inte varit skadad och att vi har fler försäkringar i bolaget.

Att det blir dyrare och dyrare förvånar mig inte eftersom det finns många veterinärer som gärna gör abnormt många undersökningar fast det i många fall inte är nödvändigt. Jag har i färskt minne när vi åkte med Leo till en veterinär i Värmland för att göra några tester/ta prover som sedan skulle skickas till Strömsholm. Vi hade närmare till veterinären i Värmland så det var Strömsholm som föreslog den lösningen. De försökte övertala mig att låta dem ta ytterligare prover fast Strömsholm skötte allt när det gällde Leo. Jag satte stopp för ytterligare tester där men jag kan tänka mig att andra djurägare hade gått med på det och då hade försäkringsbolaget fått betala ut ytterligare. Och blir det dyrare för försäkringsbolaget så blir det dyrare för alla som har försäkring.
Hade jag haft ett par hundratusen undanstoppade på ett konto skulle jag säga upp Lexus försäkring på en gång. Till den dagen kommer tänker jag givetvis fortsätta betala hans försäkring men jag gör det inte med ett leende.

söndag 15 mars 2015

Spanar på oss

Det är inte alltid så lätt att upptäcka rådjuren

Olika metoder

Jag tog och letade fram aktiveringsbollarna som vi har. Tänkte att hundarna kunde få jobba för halva frukosten. Man kan säga att Freyja och Lexus har lite olika tekniker och envisheten skiljer sig åt.
Freyja kämpade på och tyckte det var kul eftersom mat trillade ut. Hon gav inte upp innan maten var slut. Och så har vi Lexus
Han kämpade på en bra stund men sedan kom frustrationen och han började skälla på bollen. Nu hjälpte det inte direkt för bollen rullar inte av det. Efter en stund började han putta på den igen och sedan gav han upp och kom med en leksak istället. När han gav upp helt var det bara 4 bitar kvar så han kämpade på rätt bra. Det ska bli intressant att se om han kan träna upp sin envishet lite grann om han oftare får jobba för maten

lördag 14 mars 2015

Borde väl ta och göra av med pengar

Nu är det inget som roar mig, föredrar att ha pengar på kontot. Att jag måste ta och göra av med pengar beror på att det i år är dags för Lexus att göra MT så jag måste bli medlem i brukshundklubben igen. Självfallet så blir det Mora Bk som jag blir medlem i igen. Hellre medlem i en klubb en bit bort där man känner sig välkommen istället för att vara medlem i en klubb närmare som man inte vill åka till. Jag hade önskat att Lexus och jag var klara för lydnad/brukstävlande men det är vi inte. Så länge som jag inte orkar koncentrera mig ordentligt så blir det ingen vettig träning utan det blir mer aktivering. Hur han kommer att klara ett MT vet jag ej. Med Toker så visste jag på förhand att han skulle bli godkänd så kan jag inte säga om Lexus. Lexus är inte alls lika social och så känner jag honom så jag kan ana mig till svårigheterna och jag gissar att de kommer att vara hantering och sen är jag inte helt säker på att han kommer att ta sig förbi pappfigurerna och så är han ibland ljudkänslig. Risken är att han låser sig på pappfigurerna och bara står och skäller på dem. Skärpa har han och jag tro att han kommer plocka fram den. Det finns säkert en del som undrar varför någon gör MT med en hund som den inte är säker på kommer bli godkänd. Anledningen för mig är enkel jag tycker att det är roligt att se hur hunden reagerar och det är viktigt för rasen att så många hundar som möjligt blir utvärderade. När vi gör ett MT vet jag ej men under året blir det eftersom Lexus blir 4år nästa år

Dagens bild


fredag 13 mars 2015

Nja han har nog inte riktigt lärt sig

Vi promenerade på samma ställe som vi promenerade på när Lexus gick genom isen. Sambon var övertygad om att Lexus hade lärt sig av erfarenheten, jag var mer tveksam. Nu valde Lexus att inte gå ut på isen där men han knatade ut på isen på andra ställen.
När isen började knaka så tog han sig inte fort bort från isen utan han fortsatte promenera runt. Isen höll den här gången i alla fall. Om isen knakar när Freyja går runt tar hon kortaste väg från isen.

torsdag 12 mars 2015

Så var det gjort

Nu tog jag itu med att maila SKK om att Yana är avliden. Jag förstår inte varför det är så få som tar itu med att fixa så att hunden står som avliden på hunddata/avelsdata. När man letar valp kan det vara bra att se om föräldradjurens syskon är i livet eller ej. Nu skulle jag givetvis önska att det på hunddata/avelsdata även skulle framgå när hunden dog och varför men i framtiden blir det kanske som Koiranet. När man rapporterar en hund som avliden så försvinner den alltså inte från hunddata/avelsdata utan noteringen avliden förs bara in

onsdag 11 mars 2015

Dagens bild

Jag fick en fin bild på Freyja så jag kan inte låta bli att visa den.
Har blivit lat så därför är det ingen vattenstämpel på bilden

Varför man inte ska vända ryggen åt Lexus

Jag var lite osäker på om vitbalansen i kameran var okej eller inte så jag valde att ta ett foto för att kolla av det. För att kunna se bilden i kameran blev jag tvingad att vända mig för att få skugga.



Medan jag stod och tittade på den här bilden hörde jag ett plask bakom min rygg. Jag drog slutsatsen innan jag hade hunnit vända mig om att det måste vara Lexus. Så här såg det ut när jag vände mig om.
Han tog sig upp på andra försöket. Hade han inte gjort det hade jag klafsat mig fram till honom. Att jag inte gjorde det på en gång beror på att jag vet att det inte är djupt vatten.
Som synes så gick det bra och han rusade runt som vanligt efter sitt ofrivilliga bad. Han är rätt duktig på att skrämma upp mig ibland får jag lov att säga.

tisdag 10 mars 2015

Dagens bild

Solen har tinat upp skogen lite grann och nu går det att se mossa fläckvis. Lite bökigt är det att promenera på en del platser för antingen får man vada i vatten eller så är det packad is. Men det gör inget så länge som solen lyser. Jag tyckte att Freyja var ovanligt fin så det blev bara bilder på henne idag som omväxling.

Yana, Freyja och Lexus

Tidigare så har jag ändrat på namnet på bloggen och hemsidan när en hund har gått bort. Så blir det inte den här gången. Att ta bort Yanas namn skulle kännas konstigt så hennes namn kommer att stå kvar så länge som bloggen finns kvar och jag håller liv i den. Yana har varit en så stor del av bloggen från det att jag började blogga och hon kommer att få ha kvar sin plats. Yana blev/ska bli kremerad precis som Leo och Toker blev. Hon kommer att få en plats i trädgården under en buske/prydnadsträd. Det dröjer ett tag innan vi får hem askan och det kommer att dröja ännu längre tid innan det går att gräva i trädgården.

måndag 9 mars 2015

Så var den invigd

Jag tänkte att det var dags att prova dragbältet idag och så blev det.
Nu i efterhand kan jag konstatera att det inte är så begåvat att försöka lära en hund att det är okej att dra när man promenerar på en väg täckt av is. Det var lite svårt att få Lexus att förstå att det är okej att dra när jag själv halkade runt. Jag tror att det kommer att bli enklare när isen är borta men han verkade tycka att det var rätt kul. Med lite träning tror jag absolut att jag kan få honom att ligga på. När vi kom till ett skoterspår på en myr gick vi några meter där och så fick hundarna springa av sig.


Vi var ute lite över 2 timmar och nu verkar både Lexus och Freyja vara rätt nöjda

Dagens bild

Ett tassavtryck på trappen

fredag 6 mars 2015

Freyja tar en närmare titt

När det gäller Freyja (även Yana) så är det inte så ofta som jag blir nervös när de klättrar runt. Bayrare är lite som bergsgetter, de tar sig fram överallt och trillar ytterst sällan.
Vi försöker få ner Freyja lite i vikt och få upp Lexus lite i vikt men det är inte lätt. När Lexus vaccinerades så blev han vägd och han ligger stadigt på 20,5kg. Känner man på honom så känns det att han är lite för mager, runt 22kg blir nog lagom på honom. Freyja behöver gå ner några hekto så det är ingen katastrof men jag vill gärna hålla hundarna i ett vettig vikt

Veckans fynd

Jag har funderat ett tag på att skaffa ett dragbälte/hundförarbälte men priserna har avskräckt mig ordentligt. Jag har inte känt att jag har 500kr att lägga på det helt enkelt. Anledningen att jag har funderat på att skaffa ett är flera. Känns som ett bra sätt att variera promenader, smidigt om jag vill fota men inte ha hunden lös, osv. Ett bälte som jag har funderat lite extra på är jägarens dragbälte. Det hade fått bra omdömen på olika ställen och verkade vara hållbart. Enda problemet var priset, runt 400 kändes också för dyrt för något som jag inte vet hur mycket jag kommer att använda. Jag har haft lite koll på tradera efter dragbälten och i veckan hade jag tur. Det var en som sålde jägarens dragbälte och det blev så att jag köpte den för 100kr +frakt. Idag dök den upp i brevlådan och den ser inte ens använd ut

Dagens bild


onsdag 4 mars 2015

Bara två

Det är självklart rätt tomt utan Yana och det kommer nog att ta ett tag att vänja sig vid att vi bara har två hundar nu. Att inte bli påmind strax innan 18.00 att det är dags att börja med maten åt hundarna känns väldigt underligt. Det är också en vana att ha koll på tre hundar när man är ute. Det är så många saker som man inte märker eller tänker på så länge hunden lever men som blir så tydliga när hunden är borta. Livet går vidare och hundarna som lever behöver fortfarande få motion.



Vädret var riktigt skönt idag och Lexus njöt i alla fall av att springa runt

måndag 2 mars 2015

Den som alltid funnits och alltid skulle finnas är borta

äldre bild
Askmaden´s Yana 2005-04-03-2015-03-02
Den älskade bruna klumpen fick somna in idag. Hon tacklade av i en ruskig hastighet de senaste dagarna och det fanns inget alternativ.

Om det finns en hundhimmel så vet jag att Yana och Leo är väldigt glada att se varandra igen. Toker lär Yana mest hälsa på genom att muttra. Det är tomt och kommer att vara tomt utan vår bruna klump. Hon var/är älskad och förhoppningsvis så gav vi henne ett liv som gjorde henne lycklig.