fredag 31 januari 2014

Från odräglig till perfekt

Snällt uttryckt så är Lexus lite av en utmaning nu. Promenaderna som tidigare var trevliga är långt ifrån det nu. Det är ett evigt dragande och gnällande. Dragande kan jag stå ut med, gnällandet är det värre med. När jag ignorerar gnällandet ökar han bara på ljudvolymen till det inte går att föra ett samtal. Säger jag till så är han tyst en stund och sen börjar han bara om. Det leder till att jag blir irriterad och känner mig som en dålig hundägare som tjatar på honom. Promenaden på morgonen var ovanligt dryg så när vi kom hem kände jag bara för att ta en kopp kaffe och röka en cigg. Lexus däremot tyckte att vi skulle göra något så då blev det så. Vi tränade lite fotgående och rutan. Och i vanlig ordning gjorde Lexus mig glad. Han gjorde sitt bästa hela tiden och tyckte att det var kul och det är allt jag kan önska mig. Nu på eftermiddagen har vi varit ute och pulsat i snö. Det ser rätt roligt ut när bayrarna tar sig fram i snö som når mig till knäna. Efter 1½ timmes pulsande i snö som når mig till knäna är alla här trötta.

torsdag 30 januari 2014

Svårare än jag trodde

Tanken var att jag skulle lyckas ta profilbilder på hundarna idag. Jag behöver en huvudprofil bild på Lexus och en på Freyja. Varför jag behöver det kommer att synas i bloggen om ett tag. Nu spelar det ingen större roll om det är Yana eller Freyjas profil men sambon tyckte att Freyja skulle bli bäst.



Nu blev det ingen bild idag som duger men det får bli ett nytt försök imorgon.

En bayrare på armen

innebär att det är dags att hitta på något

onsdag 29 januari 2014

Grattis till bloggen igen eller nåt.

Jag blir förvirrad i vanlig ordning men nu har bloggen hamnat på en lista igen. Väldigt roligt men jag förstår det inte riktigt. Så jag säger grattis till bloggen. Otippat nog så är det även Hemmets journal som har gjort listan och den hittar man här. Jag säger tack och fortsätter att vara förvirrad

Bilder och minnen

Jag försöker vara duktig och föra över bilder från datorn lite då och då till en extern hårdisk. Det i sig tar inte någon längre stund men jag fastnar alltid och börjar titta på gamla bilder. Jag kan se att jag har utvecklats en del när det gäller fotografering och det är jag glad för. Att titta på bilder av hundarna som inte längre är i livet är både sorgligt och roligt att bli påmind om hur de var. Gamla bilder av Yana får mig mest att le.
Leo

Yana

Toker


tisdag 28 januari 2014

Långhåriga hundar och herrgårdar

Vackra att titta på men inte så roliga att sköta. Nu äger jag dock ingen herrgård men jag kan tänka mig att det inte är så roligt att sköta städning och skötsel av dem. Pälsvård är inte något som roar mig alls men nu har jag en hund med päls så det är bara att gilla läget.
Nu ser det ut som om min arm är gigantisk men riktigt så illa är det inte så jag skyller på konstig vinkel. Jag har nog halva Lexus kvar att kamma och det får jag ta itu med om någon timme när han har torkat. Nu när det snöar hela tiden är det hopplöst att försöka borsta och kamma honom ordentligt. Vi går ut=han blir blöt och att kamma en blöt päls går inte bra.

måndag 27 januari 2014

Gissade lite fel

I perioder har Freyja varit för mager och då ökar vi helt logiskt på hennes mat. Nu tycker jag att hon ser bra ut i kroppen och var lite nyfiken på hur mycket hon då väger. 29/12 vägde jag hundarna senast och lite förändringar har det blivit. Jag var övertygad om att Yana hade gått ner i vikt för hon ser mer slimmad ut nu. Lexus misstänkte jag hade gått ner även han för han är på gränsen till för mager nu. Det är inte så underligt eftersom han springer så mycket han kan och att springa i snö tar på energin.
Vikten idag:
Yana: 17.3 kg
Freyja 15.8 kg
Lexus 21,9 kg

Yana hade inte alls gått ner i vikt utan gått upp 4hg och det måste bero på att hon springer mer.
Freyja hade lagt på sig 5hg vilket är utmärkt.
Lexus hade gått ner 1hg.

Det blir till att öka på maten lite till Yana och Lexus behöver tydligen ännu mer mat. Med tanke på att han äter runt 8dl per dag av ett högenergi foder så måste han göra av med mycket energi

Det börjar bli tjatigt

Så här ser det ut när jag tittar ut genom ett av fönsterna i vardagsrummet.
Mobilen duger utmärkt till sådana här bilder. Det är grått i vanlig ordning och snön faller. Lite sol skulle inte skada men det får jag fortsätta att vänta på. Igår klarade jag ca 20 min träning av Lexus i trädgården sen blev det för kallt för mig. Lexus hade däremot inga problem. Jag borde träna mycket på platsliggning men jag vill inte gärna låta honom ligga eller vara stilla någon längre stund när det blåser riktigt kallt och är runt minus 10. Nu är det mycket som vi behöver träna på så det är inga problem att hitta på saker att träna när han är i rörelse. Yana och Freyja vill under inga omständigheter vara ute och träna med mig i det här vädret så de slipper givetvis.

lördag 25 januari 2014

Jakten på bloggläsare

När jag kom ut blev jag förvånad över att det fortfarande fanns människor som läste min blogg. För mig var det väldigt otippat med tanke på att det under ett halvår knappt blev några uppdateringar. Att det finns människor som väljer att lägga lite av sin tid på att läsa det som jag skriver glädjer mig. Nu när det inte blir mycket skrivet om träning eller annat roligt så förvånar det mig att jag har läsare. Det finns länkar till den här bloggen på lite olika ställen men jag ser det inte som om jag raggar läsare. Jag har aldrig känt något behov av det heller. Läser man så hoppas jag att man gör det för att man hamnade på den här bloggen någon gång och gillade/gillar det som jag skriver. Inte att man hamnade på den här bloggen för att man oavsett var man tittar på nätet ser att jag gör reklam för den. Något behov av att stå i centrum och visa upp mig har jag glädjande nog aldrig haft. Att vara omtyckt av allt och alla är inte heller något som jag önskar mig eller skulle falla mig in att jobba för. Den här bloggen speglar förhoppningsvis hur jag är

fredag 24 januari 2014

Måste jag göra upp ett schema?

Jag har tänkt i flera dagar nu att det var ett tag sedan som Lexus hade klövjeväskan på sig och sen glömmer jag ändå att låta honom ha den på sig. Nu på kvällen lyckades jag komma ihåg och promenaden blev mer sansad och trevlig när han gjorde av med lite energi på att bära. Vikten han bär nu är runt 0.9kg och jag har inga planer på att öka tyngden. Min plan har aldrig varit att lassa på honom så mycket som möjligt utan det handlar mest om aktivering och lite omväxling. Samma sak gäller när det kommer till att låta Lexus dra lite. Han gillar fysiska aktiviteter så jag får nog lov att besluta att två-tre dagar i veckan så ska han få göra något sånt och besluta vilka dagar det ska bli av. Lite lydnadsträning blir det nästan varje dag när vi kommer hem efter morgonpromenaden. Nu är den träningen inte strukturerad vilket den borde vara eftersom jag ändå har som mål att tävla men jag är för virrig för det nu. Så länge som Lexus får göra något så tror jag att han är nöjd och det är det viktiga. Någon tävling inom de närmaste månaderna kommer det ändå inte att bli




Mina auktioner på Tradera hittar man här

Ser man en glad hund som skuttar i snö kan det vara en Lexus

Och ser man två som skuttar var det är plogat kan det vara en Yana och en Freyja.

Freyja lurpassar på Lexus







torsdag 23 januari 2014

Ännu ett hus till salu

Nu är det givetvis bättre att hus kommer ut till försäljning istället för att bara stå öde. Sillerö är en liten by med allt vad det innebär. Vill man slippa stressen med kollektivtrafik så är det en utmärkt by, det finns ingen buss=) Det är mycket natur att njuta av och om man föredrar att vara ute framför att trängas i affärer på helger så är det här en bra plats att bo på. Hör man skrik på kvällen så är det räven som är ute och vandrar.
Hus till salu

Gård i Sillerö 1
Gård i Sillerö 2
Fritidshus

Det är nog ett halvår som skiljer

Jag och sambon har tidigare pratat om att mognadsmässigt så ligger nog Lexus ca ett halvår efter hur Toker var i den här åldern. Det känns som om det bara blir mer och mer korrekt. Toker hade en riktigt dryg period när han var runt 1½ år. Många många promenader kände jag mest för att knyta fast honom i närmaste träd och gå och sätta mig på en stubbe en bra bit bort. Jag gjorde aldrig det men nära var det allt ibland. Lexus verkar nu ha hamnat i en period som går ut på väldigt selektiv hörsel och att vara överallt samtidigt. Freyja borde även börja löpa snart så möjligtvis spelar det in. På morgonpromenaden stack han ut två gånger på isen på ån och det är inte något som är okej. Isen är inte tjock och det var bara tur att den höll. På koppelpromenader så känns det som om han är överallt, alla spår i diken måste kollas och sen ska det fort hoppas tillbaka upp på vägen. Det blev kort koppel på kvällspromenaden. Han har sedan en tid tillbaka reagerat på när tvättmaskinen börjar centrifugera, tvättmaskinen är i det läget ute efter att äta collie... Nu har jag inte brytt mig över att han reagerar men i natt reagerade jag. Sambon tvättade i natt och mitt i natten blev jag väckt av en collie som flög upp i sängen och klev på mig till han hittade en bra plats att lägga sig på. Vi har inga hundar i sängen och det vet herrn. Till herrn inser att tvättmaskinen inte tänker äta upp honom så blir det inget tvättande mitt i natten.

Det som däremot är positivt är att han fortfarande kan koncentrera sig när vi tränar. Tacksamt nog så vet jag att det här är en period som kommer att gå över så jag får fortsätta ta lite djupa andetag ibland och njuta av stunderna när Lexus är som en ängel.

onsdag 22 januari 2014

Bara Lexus som inte finns på väggen

Mina tidigare hundar, Yana och Freyja finns det bilder av i vår hall. Lexus finns det däremot ingen bild på. Anledningen till det är att jag ville vänta till han var vuxen och sedan han blev vuxen har jag inte lyckats ta någon bild på honom som speglar hans personlighet. Min tanke var att ta någon lämplig bild på honom idag men det blev inte någon bild som jag blev riktigt nöjd med. Det lutar åt att jag väntar med att göra ett nytt försök till en dag när det inte snöar och solen kanske visar sig.
Vi promenerade en bit utanför byn idag. Alltid trevligt med omväxling och vi ville undvika att stressa rådjuren i onödan. Rådjuren håller sig väldigt nära byn nu, i stort sett mitt i byn. Och så är det alltid när rovdjur är i närheten. De är även extremt lättstressade, igår såg vi rådjur på ett par hundra meters avstånd och de flydde i full fart när de såg hundarna.


I vanlig ordning var det Lexus som sprang runt mest men Freyja var en god tvåa. Yana skuttade runt en stund och sen ägnade hon sig åt att gå i sambons eller mina fotspår.
Med tanke på att hon snart blir 9år så får Yana vara lite bekväm av sig. Full fart är det dock alltid när husse ropar.

Hur Lexus orkar skutta runt som han gör känns oftast som ett mysterium.

Det är lite roligt med honom när jag ibland vill belöna för att han fort kommer när jag ropar. Han ser nämligen oftast ingen mening med att ta emot något ätbart som belöning när vi är ute på promenad. Belöningen som han värdesätter mest under promenader är att få fortsätta att springa.

tisdag 21 januari 2014

Balans

Under min inlåsning så försämrades min balans och rörlighet rätt ordentligt i min trasiga fot. Att inte få promenera ordentligt på 6 månader var inte helt bra för mig. Jag trodde att jag fort skulle få tillbaka balansen och rörligheten men så har det inte blivit. För att snabba på det hela lite beslutade jag mig för att köpa en balansbräda och idag kom den. Min plan var inte helt oväntat att även andra skulle träna på den.
Efter ett kort pass var med alla hundar kan jag konstatera att min försökskanin(Yana) var den enda som fattade att om man hade framtassarna i mitten på balansbrädan så vickade den inte. Att jag benämner Yana som min försökskanin beror på att det oftast är henne som jag provar nya saker på och hon tycker att allt är roligt. Planen är att använda brädan till att träna balans och bakbenskontroll på hundarna och jag ska få tillbaka lite balans och rörlighet.

måndag 20 januari 2014

Lite bättre

Jag hittade en jägarens kombisele i xl till ett vettigt pris i en grupp på facebook och slog till. Idag kom den och xl passar helt klart Lexus bättre. Selen är inte ordentligt spänd så den kommer att sitta ännu bättre när han ska ha den på riktigt. Nu har alla tre vettiga selar och 2 av tre köptes för mindre än hälften av priset för nya. Jag köper gärna beg så länge som skicket är bra och priset är vettigt. Det lär dröja innan det går att spåra igen men nu har Lexus en sele så jag har inga ursäkter.
Yana missar aldrig en chans att vara delaktig oavsett vad det handlar om så därför är det en halv bayrare på bild och när det gäller såna här bilder använder jag bara mobilen så kvalitén blir därefter.

söndag 19 januari 2014

Det som är logiskt

för mig är tydligen inte lika logiskt för alla. Under min tid som inlåst hamnade jag i en del underliga diskussioner. Efter en av diskussionerna som gick ut på att försöka förklara för en intagen att alla inte var intresserade av att se vilka spännande mönster han kunde göra i sin kaffekopp genom att röra runt med en sked så lovade jag mig själv att hålla mig borta från meningslösa diskussioner. Det har inte gått så bra. Logiskt enligt mig
  • En som avlar fram en bisarr blandning mellan jakthund och en helt annan typ av ras gör det inte för att få fram bättre jakthundar utan för att få pengar i sin plånbok.
  • Färger är klarare och blänker mer när det är sol eller himlen är blå. När det snöar och himlen är grå ser färger mattare ut. Att förstärka färgerna så det bara ser konstgjort ut gör inte bilder bättre.
Lärdomen jag drar är att jag får jobba mer på att hålla mig undan diskussioner som bara är slöseri med min tid och energi.
Tanken idag var att pulsa i snö men det visade sig att någon hade kört skoter var vi tänkte gå. Så det blev istället att glida runt i mjuka skoterspår. Jag hade hoppats få se lite skogsfåglar men det var helt öde.
Freyja




lördag 18 januari 2014

Var är jag?

Det blev en promenad inne i Malung idag. Tanken var att hundarna skulle få omväxling och att det skulle bli lite möten med hundar och folk.

Nu visade det sig dock att det var väldigt lite människor och hundar ute. Det är möjligt att många var på den inofficiella hundutställningen men det måste finnas människor som jag och sambon som inte roas av utställningar. Nu blev det i iallafall omväxling för hundarna och det var syftet. Sen fick jag tyvärr ett bevis för att jag inte är helt okej. Jag har promenerat runt i Malung många gånger och brukar inte ha problem att hitta men idag blev jag helt tom i huvudet och visste inte alls vilket håll jag skulle åt. Det är tur att jag har en sambo att fråga när det blir så. Min hjärna blir väldigt lätt överbelastad nu och då tappar jag ork och lyckas inte koncentrera mig. Det är inte roligt men det är som det är. Jag orkar inte mycket men gör mitt bästa

fredag 17 januari 2014

Tänkte vara smart

Det har snöat en del och eftersom jag har slarvat lite med att hålla pälsen mellan trampdynorna på Lexus kort så tänkte jag att det smidigaste var att promenera den plogade rundan på ängen. Min plan var att Lexus skulle slippa snöklumpar. I vanlig ordning var min plan bra.
Nu hade min plan varit ännu bättre om Lexus också hade insett fördelarna med att springa var det var plogat.
Det hände att Lexus sprang var det plogat men större delen av tiden studsade han runt i snön och var lycklig. Två som däremot insåg fördelarna med att promenera var det var plogat var Yana och Freyja.
Freyja lider inte av några underliga runda utslag utan det är snö. Båda skuttade runt lite lite i snön men att försöka hinna fånga det på bild var en utmaning.

Eftersom jag är lat höll jag mig var det var plogat hela tiden och ibland hade jag sällskap.

Nu är det inte bara jag som uppskattar att slippa pulsa i snö ibland utan även rådjuren drar nytta av att det är plogat.
Yana
 Yana sprang några meter i snön och sen tyckte hon att det var nog med pulsande för idag.
Yana
 Att gräva är något som alltid är roligt och när det sker i snö eller utanför tomten så får alla tre gräva så mycket som de vill.
Lexus
 Att springa är nog något av det bästa Lexus vet. Han verkar oftast inte ha något mål som han vill ta sig till utan det är själva springandet som är syftet.
Lexus

Lexus
Tungan avslöjar vet som är hans mor