måndag 30 december 2013

2013

Så var det dags för en sammanfattning av det här året. Hundarna kommer i åldersordning.

YANA

Under året så blev Yana 8år och några fler gråa/vita hårstrån har dykt upp på prinsessan. Tittar man på hunddata så har det inte dykt upp något på Yana. Nu är det inte samma sak som att hon har latat sig hela året utan hon har arbetat. Det har blivit en del eftersök på klövvilt och ett eftersök på/efter människa. Om möjligt så har Yana blivit lite mer bekväm av sig under året. Senaste tiden har hon dock börjat leva upp ordentligt och har även lekt lite med Freyja och Lexus.

FREYJA

I början av året blev Råttan 2år och mognaden börjar sakta komma. Det har blivit en del spårprov med sambon och en utställning. Och det resulterade i titeln Sejch. Något eftersök har det blivit och hon blir bara en bättre och bättre spårhund. Freyja är en hund som har behövt lite tid på sig att mogna och hon har framtiden för sig.

LEXUS

Pälsapan blev 1år och strax efter det blev han röntgad. Resultatet blev inte som önskat utan han har en 1 på ena armbågen. Vi hann komma igång lite med spår och lydnadsträningen. Runt 5 månader bodde han hemma hos uppfödarna/Puckolinas kennel. Att de hade möjligheten och lusten att ta hand om Lexus innebar att jag slapp sälja honom och det är jag väldigt tacksam för. Medan Lexus bodde där blev det dags för mh och han uppförde sig i stort som jag hade räknat med. Jag hade ingen möjlighet att vara med på mh men har sett en inspelning.

JAG

Det som jag har lärt mig under året
  • Jag har människor i min närhet som ställer upp fantastiskt mycket
  • Att inte få vistas utomhus under några månader är jobbigt

GOTT NYTT ÅR!

söndag 29 december 2013

Vägning

Så fort som jag ska utsätta hundarna för något märks det en skillnad mellan hunden jag äger och hundarna som sambon äger. Nu har jag inte riktigt lyckats avgöra om det beror på rasskillnader eller om mina hundar misstror mig mer.

Bayrarnas reaktion när jag ska göra något är oftast minimal och jag tror att de tänker "jaha nu ska toktanten göra något igen jag står/sitter/ligger väl stilla så blir hon klar fort". Lexus däremot reagerar med misstro när han märker att något är på gång. Han tänker nog mer "Nej nu ska den galna människan utsätta mig för något igen. Om jag går och lägger mig i ett annat rum så ser hon mig inte".

Idag blev hundarna utsatta för vägning, Lexus var den som var minst nöjd med att bli upplyft och vägd. Jag väger hundarna genom att hålla dem i famnen och ställa mig på vågen.
Yana: 16,9kg
Freyja: 15,3kg
Lexus 22kg

Att se möjligheter

Under rensningen här så har vi beslutat oss för att slänga ett par bord. Nu är de så pass slitna och fula så det har inte funnits någon anledning att försöka sälja dem. Eftersom vi inte har lånat ett släp än så har vi tagit av benen på borden så de inte ska ta så mycket plats. När jag satt ute på altanen och rökte hade jag ena bordets ben framför mig och plötsligt såg jag något.

En del ser kanske bara bordsben. Jag tog med mig benen ut på gräsmattan och hämtade den här.
Och sen började jag såga och resultatet blev det här.
När benen är i delar är det lättare att se vad jag hade tänkt mig. Efter sågningen var det bara att använda lite sandpapper och sen var en färdig. Resten gör jag i ordning när jag orkar.
Jag ville ha bort lacken som en säkerhetsåtgärd, omöjligt att veta om lacken är giftig. Jag anar att det inte var tänkt att någon skulle ha delar av bordet i munnen.
Budget apporten som är lite tyngre fungerar helt okej enligt Lexus

lördag 28 december 2013

Sista chansen för halsbandet

Eftersom jag nu ägnar mig åt att rensa bort allt jag äger som bara samlar damm så hittar jag på lite saker som jag hade glömt bort. En av sakerna jag hittade på är halsbandet till en American Akita. Varför jag har ett sånt halsband går det att läsa här och här. 
Halsbandet är fint så det är synd att det bara ligger i en låda. Nu ska halsbandet få en till chans att hitta en ny ägare och lyckas jag inte med det så känns det som om det enda som återstår är att slänga det. Jag känner ingen som har en Akita och jag kommer aldrig att skaffa någon. Annons på halsbandet finns nu på tradera. Länk

fredag 27 december 2013

Är vädret med mig eller mot mig?

Jag förklarade för sambon att om det här vädret fortsätter så blir det spår för hundarna imorgon. Enda problemet med det är att jag inte riktigt vet vad Lexus ska spåra i. (Selen jag köpte passade Yana bättre så hon fick den och Freyja fick hennes gamla som är en storlek mindre. Grov bayrare behöver alltså L på jägarens kombisele och en smäcker bayrare behöver M. Om någon har en jägarens kombisele i XL är jag intresserad av att köpa den.) Jag resonerar som jag brukar nämligen att det löser sig. Krisar det kan Lexus alltid lösspåra och få lite träning i att spåra i ett tempo jag uppskattar. Så gick mina tankar och sen gick jag ut för att röka. Världen därute visade sig vara väldigt vit. Snön fortsätter att falla och spår blir det inte imorgon. Nu är frågan om vädret ville vara snällt och ge mig en chans att hinna skaffa en sele till Lexus eller om vädret vill jävlas med mig. Djupa funderingar en fredag

torsdag 26 december 2013

Två med självbevarelsedrift och en det är lite tveksamt med

Freyja

Freyja



Lexus

yana
Idag har Lexus hunnit skrämma mig ordentligt. När man är ute med hundarna så oroar jag mig ytterst sällan för Yana och Freyja. Det beror på att om de märker att det är halt eller stenigt saktar de ner och oftast väljer de den bästa vägen att ta sig fram även om det inte är den kortaste. Lexus däremot studsar runt oavsett om det är halt/stenigt eller bra underlag och sen halkar han till och har ibland vett att ta det lugnt några steg och sen studsar han igen. Att ta omvägar runt buskar och liknande är inte hans sätt utan han hoppar rakt på, han har lyckats hoppa rakt på en liten tall. Idag på promenaden hoppade hundarna upp på stenar lite då och då och spanade. Även Lexus gjorde det men han missade att det kan vara bra att titta var man hoppar ner. Han hoppade ner rakt på stenar och åkte på en smäll. Den första tanken jag fick var att han hade brutit frambenen, väldigt drastiskt tanke men eftersom jag har haft sån otur med hundar så har jag inget logiskt tänkande när det händer något. Lexus gick inte sönder men han rörde sig lite stelt något steg och sen verkade han vara helt okej igen. Han har rört sig helt normalt nu på kvällen så det är ingen fara med lilla herrn. Men jag önskar verkligen att han skulle lära sig att ta det lite lugnt ibland

onsdag 25 december 2013

Dagen efter

Julafton blev som julafton ska vara. Trevligt sällskap,god mat i mängder och hundar att klappa på. Tack. Att det tog ordentligt på Yanas och Freyjas energi att vara nära andra hundar har märkts ordentligt idag. Lexus däremot är som han brukar, studsar runt med en leksak i munnen.

Som synes så ser det mer ut som höst än vinter. Jag längtar efter snö,några minus och sol.
När det regnar krymper Yana och ser lite olycklig ut.
Freyja hittade något spännande.
Och Lexus valde att visa upp sig. Nu ser han mer blå ut än han är för den automatiska vitbalansen på kameran lämnar lite att önska. På förra kameran var det inte lika kinkigt och det gick hyfsat att ställa vitbalansen mot Lexus päls men det går ej med k5. Efter mycket velande (snålhet/ekonomiskt tänkande) så beställde jag gråkort så om någon vecka ska bilderna förhoppningsvis vara mer korrekta.

måndag 23 december 2013

Psykning pågår

Hundarna fick varsitt märgben för en stund sedan och Lexus varvar ätande med att leka. Nu är Lexus så pass naiv att han tror att "syskonen" låter hans ben vara. Nu är inte Yana eller Freyja riktigt så artiga utan fick de välja skulle båda lägga beslag på alla ben. Enklaste lösningen är därför att se till att Yana och Freyja har varsitt ben och så att det finns något ben som Lexus kan gnaga på. Att ta ett ben från någon annan är förbjudet så därför jobbar Yana på att få Lexus att överge sitt ben. En av metoderna som hon har provat är att börja leka med en leksak så att Lexus ska ta leksaken, det har inte fungerat än. Metoden som hon nu provar är att ligga i sin korg och titta på Lexus som ligger några meter bort. Om den metoden blir den vinnande återstår att se

söndag 22 december 2013

En del saker ändrar sig aldrig

Att saker är som de alltid har varit innebär möjligtvis en trygghet men i en del fall är det lite tråkigt.
Blev lite uppdaterad idag om hur hundlivet är här i området. Det hade inte hänt mycket på sex månader och en av hundklubbarna fortsätter att vara en klubb för inbördes beundran och någon ändring där tror jag aldrig att det blir. Väldig tur att man själv kan välja vilken/vilka klubbar som man ska vara medlem i.

fredag 20 december 2013

Isigt och grått


Nu saknar jag snön och solen. Att halka runt ute i allt det gråa är inte något som ger mig energi. Hundarna är inte lika petiga utan så länge som det går att skutta runt så är de rätt nöjda.
Jag har erbjudit mig att måla lite vita fläckar på bayrarna så blir lättare att se dem men sambon fortsätter att säga nej till det förslaget.
Den yngsta och den äldsta blev väldigt glada på hemvägen när det var en del is. Det var rätt mörkt vid det laget så jag blev tvingad att dra upp ISO rätt högt= brusiga bilder.



Helt vettiga är de kanske inte men huvudsaken är att de har roligt och njuter av livet. Det märktes effekt av akupunkturen igår för Yana studsade mer och lekte även en stund med Freyja och Lexus. Yana brukar alltså inte leka med hundar utan hon föredrar att leka med människor.

torsdag 19 december 2013

Julafton kom tidigt för Yana

Jag har varit på jakt efter täcken till Yana och Freyja ett tag. Nu har Yana en del önskemål när det gäller täcken. Det får inte vara bensnören,det får inte vara en magplatta och utöver Yanas krav så vill jag att täcket ska skydda bogen och att Yanas rörlighet inte begränsas. Att hitta ett täcke som uppfyller kraven och har ett vettigt pris kändes som omöjligt uppdrag men jag tittade ändå på Tradera lite då och då. För några dagar sedan så jag en fleecetröja/täcke och jag lade ett bud. Nu vann jag och idag kom den hem. Yana var inte så lycklig över att få den på sig men den passade helt okej och kommer fungera bra när det blir kallt. Det dyker upp någon bild på Yana i täcket/tröjan när det blir kallt ute.
Yana är nu ca 8½ år och eftersom vi vill att hon ska hålla i många mer år så försöker vi ta bra hand om henne. I det så ingår det att få akupunktur ibland och idag var det dags för det.
Självfallet så får inte vem som helst sticka nålar i någon av våra hundar utan det är enbart Åsa som får göra sånt. Efter tidigare behandling så har Yana uppfört sig som en valp dagen efter akupunktur så får se hur hon uppför sig imorgon

onsdag 18 december 2013

God Jul!

Dags att visa årets julkort som inte kan kallas för helt seriöst. Jag varken drack eller intog något underligt under skapandet.

Ny jacka.

Det var ett tag sedan som jag skaffade en ny jacka och jag konstaterade nyligen att jag inte ägde någon jacka som fungerade bra när det blåser och är varmare än -10. Ordentlig vinterjacka har jag men om jag skulle använda den nu skulle jag med största sannolikhet svimma av värmeslag och det är så svårt att ha koll på hundarna då. Lösningen blev att leta på nätet efter en hyfsad jacka i vettig prisklass. Otroligt nog så hittade jag en Helly Hansen jacka. Nu fanns inte jackan i färgen jag ville ha men jag beslutade mig efter mycket velande för att ändå beställa en i den enda färgen som fanns nämligen röd... Med tanke på att jag i stort sett bara har kläder i mörka färger var jag lite tveksam till vad jag skulle tycka. I går kom jackan till ICA och idag fick jackan komma hem. Efter att nu haft på mig jackan under en promenad kan jag konstatera att den är vindtät,varm och helt klart ett bra köp.

När det gäller att köpa kläder till hundträning och fritid letar jag gärna bland arbetskläder för jag intalar mig att kläderna är gjorda för att tåla mer. Jackan är köpt på Ullared Lantmän, leveranstiden var längre än den utlovades men det är möjligt att det beror på att det är jul

tisdag 17 december 2013

Det har inte gått lång tid

Stundtals så kämpar jag med ett dåligt samvete för att hundarna inte blir tillräckligt tränade. Nu är det mest Lexus som ger mig dåligt samvete för Freyja och Yana nöjer sig med att ligga i knä och bli klappade. Lexus däremot är mer inställd på att göra saker. Han har mycket mycket energi nu och jag har lite energi. Eftersom jag bara är hemma och är sjukskriven nu så har jag ingen brist på tid. Verkligheten är däremot inte riktigt lika enkel, jag blir dödstrött av att göra saker så tyvärr så blir det inte mycket träning. Jag har nu varit hemma i 2½ vecka och det är inte lång tid med tanke på att jag ändå var inlåst i 6 månader. Min kondition har möjligtvis blivit lite bättre men min fotled har jag ont i varje dag och det kommer att ta tid innan den är hyfsad igen. När jag blir vettig i huvudet igen finns det nog inget svar på. Givetvis så gör jag ändå mitt bästa för att aktivera Lexus och för tillfället blir det lite träning under promenader och han har börjat få ha klövjeväska med lite tyngd i ibland utöver det springer han runt på promenader och stökar med Yana och Freyja.


Så var det dags igen

Det finns inte många traditioner kring julen som jag upprätthåller men ett julkort med hundarna ser jag som ett måste. Nu delar inte hundarna riktigt min åsikt. Sannolikheten att alla tre fint ska stanna till bredvid varandra av en slump så att jag kan ta ett kort finns inte. Att få hundarna att sitta fint bredvid varandra utan att se ut som om de blir torterade är inte heller det helt lätt. Yana är den som oftast ser ut som sju svåra år när jag vill ta en bild på henne. Har lärt mig att mest fota henne när hon minst anar det.

Det här är en av de mindre lyckade bilderna på alla tre.
Det här blir inte årets julkort

söndag 15 december 2013

Kan det vara så?

Av en slump hamnade jag på ett norskt hundforum och började läsa lite. Där var det någon som hade köpt en jägarens kombisele i en butik. Inte något underligt med det men personen hade i butiken fått veta att selen ska sitta olika beroende på om man ska göra något när hunden är på längre avstånd från en (spår och liknande) eller om hunden är nära (joggning och liknande). Efter att ha läst det blev jag givetvis tvingad att prova och Yana och Freyja ställde snällt upp som mina försökskaniner.
Freyja

 Så här har jag alltid haft selen på Yana när hon har gått personspår. Linan har då suttit fast i ringen som syns under magen på Freyja.
Yana

Så här skulle selen då egentligen sitta enligt forumet om man ska spåra. Då kan man välja på att använda ringen som kopplet sitter i på bilden eller ringen som finns mellan frambenen. Nu blev det lite konstig vinkel på kopplet som går från selen, spårar man blir givetvis vinkeln mindre eftersom avståndet blir längre.
Så ser det ut uppifrån i "spårläget". Nu är jag fundersam på om det är så att det står rätt på forumet. Efter att ha provat på hundarna känns det rätt logiskt men jag vet inte. Någon klokare får gärna dela med sig av sina tankar.

torsdag 12 december 2013

Tortyren forsatte

Enligt Lexus i alla fall. Jag har fortfarande inte lyckats hitta reflextäcket men idag hittade jag däremot en klövjeväska som jag en gång i tiden köpte på Engelsons. Jag köpte den åt Toker så det var ett par år sedan. När jag hittade den beslutade jag mig för att Lexus skulle ha den på sig under en promenad. Han var lagom road av att få den på sig men när jag hade spänt fast den så brydde han sig inte ett dugg.
Idag var det bara en tom klövjeväska så att han skulle få känna på hur det kändes och det gick helt klart bra, hans känsla av att bli torterad varade bara medan jag satte fast den. Nästa gång blir det nog någon liten tyngd i.

Glad collie?

Eller kanske inte.
Selar som Lexus tidigare kunde ha har han växt ur och en som han skulle kunna ha roade sig Freyja med att bita sönder. Nu blir det av naturlig anledning inte så mycket spår här på vintern, dåligt med plogade ytor som det går att lägga spår på. Jag har ändå haft lite koll på Tradera om det skulle dyka upp någon vettig sele och det gjorde det. För någon dag sedan såg jag att det fanns en jägarens kombisele så jag lade bud och vann. Idag kom den och Lexus blev så glad över att få prova... Nu orkade jag inte bry mig om att spänna in den ordentligt så därför ser den ut att sitta lite illa. I framtiden någon gång dyker det säkert upp en bild när den är ordentligt inställd

onsdag 11 december 2013

Varg?

Att det finns varg i närheten är inte ovanligt men oftast håller de sig i alla fall utanför byn. Nu funderar jag på om det är någon som vandrar runt i byn igen. Att jag funderar på det beror på hundarnas reaktion igår kväll när vi kom utanför dörren. Lexus började vädra och ställde sig sedan på bakbenen och morrade, Yana morrade och Freyja morrade och skällde. Jag vet att Yana och Freyja inte morrar på vittringen av rävar,katter,älgar,rådjur eller något annat som jag kommer på. Någon mening att leta spår är det inte heller för det var någon plusgrad i natt så spårstämplarna är förstörda.
Det blev en trevlig promenad i solen på morgonen.


tisdag 10 december 2013

Måste ge lite beröm

Alla som har läst den här bloggen vet att jag och sambon inte direkt är så duktiga på att ta itu med saker på en gång. Nu handlar det givetvis inte om viktiga saker utan det har handlat om championatansökningar och liknande. Yana är den enda av hundarna som tatuerades i örat som valp och med tiden blev det väldigt svårt att se vad det står i örat så vi såg till att hon blev chippad för några år sedan. Av någon underlig anledning så såg vi aldrig till att även det hamnade på hunddata. Jag skickade ett mail till skk om det för några år sedan och fick veta vilket intyg som skulle användas och sen blev det inget mer gjort.
Freyja
Freyja beslutade på eftermiddagen att hon skulle ligga i soffan och bli kliad på magen. Eftersom det bara behövs en hand för att klia henne så skrev jag ett mail på nytt till skk med andra handen och frågade vilket intyg jag skulle använda mig av för att få in Yanas chipnr på hunddata. Efter några timmar fick jag svar och den trevliga människan på skk kunde ordna det åt mig bara hon fick lite uppgifter över mail. Något som jag absolut måste säga när det gäller kontakten jag har haft med skk så är det att jag alltid har fått hjälp och de har alltid gjort sitt bästa oavsett vad det har gällt. Det har blivit en del frågor genom åren när det gäller championat, avlivade hundar osv

Mina tre favoriter

Yana och Lexus

Alla tre

Freyja och Lexus

Yana och Freyja

Freyja och Lexus

Lexus och Freyja

Yana

Freyja och Lexus

Lexus och Freyja

Freyja och Lexus

måndag 9 december 2013

Tur att jag har så bra ordning på saker...

Vi försöker vara ordentliga och använda reflexer både på oss själva och på hundarna när det är mörkt. Att promenera här på vägen utan reflexer resulterar med största sannolikhet i att man blir påkörd och det är ju inte roligt. Yana och Freyja kan ha samma reflextäcken som de hade förra året.
Lexus täcke passade inte längre men jag tänkte att det inte gjorde så mycket eftersom jag visste att jag hade kvar ett större reflextäcke efter Toker. Jag utgick från att jag naturligtvis hade lagt undan täcket på en logisk plats. Den finns säkert på ett väldigt logiskt ställe men problemet är att jag inte vet var.
Hittar jag inte täcket under de närmaste dagarna så blir det till att köpa ett nytt för här är det mörkt på morgonen och kvällen