onsdag 31 oktober 2012

Står stilla

Jag vill så gärna komma lite framåt i träningen av Lexus men det kan jag inte påstå att vi gör. Ena dagen går det bra och nästa dag förstår han inget och kan inte koncentrera sig. När han har en dag när han inte förstår något och inte har något intresse av att träna så lägger jag ner fort. Det ska vara roligt att träna och jag tänker inte förstöra det.
Nu ska jag egentligen inte beklaga mig för det finns det ingen anledning till. Han lyssnar fortfarande bra när han är lös, han uppför sig hyfsat och tycker att det är roligt att leka med mig. Så fort hjärnan hamnar på plats igen så kommer framstegen att komma. Till den dagen inträffar så får vi fortsätta att träna in småsaker med shejping och njuta av naturen.

tisdag 30 oktober 2012

Bayrarna och collie på ett hörn

När Freyja är hemma med mig så är det lite som om världen går under för henne. Husse är gud och jag duger så länge som husse är hemma. När han inte är hemma så ligger hon alltid i hallen och väntar och ibland kombinerar hon det med gnällande. Det kan bli lite drygt i längden. Nu finns det säkert någon som tänker att det beror på att jag inte gör något med henne men det är fel. Jag är den som leker mest med hundarna och alla tre har jag klickertränat och lärt onödiga saker. Det enda som jag inte gör med bayrarna är att spåra med dem. För Yana tog det ett par år att inse att det ändå var ganska trevligt att umgås med mig fast husse inte är hemma så det lär nog ta ett tag till innan Freyja också inser det.
Freyja

Alla tre



Yana
Det snöar om någon nu funderade över de vita prickarna på bilderna

Skjuta talgoxar?



Talgoxarna eller mer specifikt en försöker driva mig till vansinne. Den envisas med att timme efter timme sitta och picka på husväggen. Den väljer att göra det bredvid fönstret så det låter onödigt mycket. Någon lösning på problemet har jag inte kommit på. Det känns inte riktigt som jag kan fånga in någon katt och knyta fast den bredvid fönstret. Risken finns att kattägaren skulle kunna bli lite upprörd. Att försöka skjuta en talgoxe känns onekligen som överkurs med tanke på hur jag skjuter. En rovfågel skulle också kunna fungera som en lösning men jag vet inte riktigt hur jag ska kunna fånga en. Jag har hängt ut fågelmat i ena hörnet av trädgården så jag tycker att talgoxen kan hålla sig där. Det lutar åt att jag helt enkelt får stå ut

måndag 29 oktober 2012

Glad hund och trött matte

 Jag hade på känn att det skulle bli lite jobbigt att pulsa i snö och ha en överlycklig Lexus som studsar runt så kameran fick vara kvar hemma. Det var helt klart rätt val. Lexus studsade runt som jag räknat med och det var lite jobbigt att pulsa i snö i 0 grader.

Han hade gärna fått dela med sig av sin energi.
Nu är jag trött medan Lexus tycker att vi ska vara ute och leka i snön. Jag ska vara en elak matte och plugga istället så fort jag har fått i mig lite kaffe

Gå fint i koppel när det har kommit snö= fullständigt omöjligt

Förvirringen var total för Lexus i morse när han kom ut på altanen. Han tvärstannade när han upptäckte att det var något vitt på hela trappan. Efter lite funderande kom han på att det där vita var roligt och skuttade ut. Som valp så tyckte han att snö var hysteriskt roligt och det tycker han än.
På morgon promenaden så skuttade han konstant runt och skällde. Mycket såg annorlunda ut efter ett lager snö så sånt blev han tvingad att skälla på och sen var det så hysteriskt kul med snö och då måste man också skälla. Yana och Freyja var inte lika roade och tyckte mest att det var helt onödigt att vara ute i snö.
Med mobilen så är det inte lätt att fånga en collie på bild.
Det snöar för fullt och lite skönt är det faktiskt med något som lyser upp

söndag 28 oktober 2012

Hundpromenad

Idag var vi sex personer och elva hundar. Lexus uppförde sig hyfsat men stundtals var han riktigt dryg. När vi träffade på en häst med ryttare trodde jag att han skulle reagera ordentligt. Han har tidigare visat rädsla för hästar. Idag var dock hästar inte läskiga utan han blev mest nyfiken. En barnvagn däremot var livsfarlig för att inte tala om människor som bytte till vinterdäck och hade musik på högt. Nu vet jag att hans reaktion beror på åldern han är i så det bekymrar mig inte men lite drygt är det när han plötsligt hoppar till när man inte är beredd. Promenaden blev lite över en timme och jag kan rekommendera fler att följa med på söndagspromenader för det är trevligt och nyttigt.

Kallt


lördag 27 oktober 2012

Väntan på att efterjakten ska ta slut för dagen

Det går givetvis att göra saker fast det är efterjakt men det är inte så kul att lägga spår och sen upptäcka att det står folk på pass i spåret. På så sätt är det tur att det finns lite att göra i trädgården innan vintern kommer. Vi roade oss med det och hundarna roade sig på sitt sätt.


Yana roade sig med att leka med en stor isbit.
Att hon är den som är äldst är det lite svårt att tro ibland.
När en hund har något så finns det alltid minst en till som vill ha det.
Nu är inte Yana den som snällt lämnar över något. Lexus är däremot alltid väldigt optimistisk och tror att han ska kunna ta saker av Yana. Respekt har han för henne så det räcker att han får förklarat för sig att han ska ge fan i det.
Sen är allt frid och fröjd igen till någon börjar stöka på nytt.
Freyja såg sin chans att sno isklumpen och kunde inte motstå. Vid det laget hade Yana tröttnat på den så hon satt bredvid mig och ville bli klappad.
Lexus jobbade på att hålla skatorna borta från tomten och det gick kanske inte helt bra. Den dagen han lär sig att flyga så kommer skatorna att ligga risigt till

fredag 26 oktober 2012

Uppdrag leta leksak

Lexus brukar uppskatta att få leta efter leksaker när vi är ute på promenad. Igår satte jag honom på promenaden och gömde en leksak och sen fick han lov att springa och leta. Det visade sig att han inte alls hade lust med det utan skuttade åt motsatta håll och åt rådjursskit. Nu har jag bevisligen inte riktigt lika bra luktsinne så jag hittade inte leksaken. Jag tänkte göra ett nytt försök att hitta den idag men mitt luktsinne hade inte blivit bättre och Lexus hade inga planer på att hjälpa mig. Eller på sätt och vis hjälpte han mig för han sprang runt med en pinne och var nära att fälla mig ett par gånger med pinnen. Om jag hade kravlat runt på knäna hade jag kanske hittat leksaken.
Nu var det en hemmagjord leksak så det var ingen katastrof men lite tråkigt ändå.
Jag fastnade lite framför resterna av den här skylten som visar att det en gång i tiden fanns ett hus på platsen och vilka som bodde där. Tyvärr så är det flera av skyltarna här i Sillerö som har gått sönder och det går inte längre att läsa informationen.
Ett litet djur höll koll på oss men verkade inte tycka att vi var något hot. Det var nog första gången som jag slapp höra en ekorre skrika. Jag vet inte varför men de brukar alltid ge sig ifrån någon form av dödsskrik när jag träffar på dem

torsdag 25 oktober 2012

Som en duracellkanin på speed






Man skulle kunna säga att det inte är någon brist på energi hos Lexus. Koncentrationen däremot har det blivit lite sämre med så det blir inte så mycket ren träning nu. Yana och Freyja tycker att han har på tok för mycket energi. Yanas lösning på det hela är att försöka få sitta i knä hos mig hela tiden. Jag är inte så förtjust i den lösningen så istället blir det så att Lexus då och då får vara åtskild från Yana och Freyja. I det fallet märks det att det är en nackdel att ha två hundar som är nära i ålder, Lexus och Freyja drar gärna igång varandra i lek och Lexus har inte lika mycket respekt för Freyja som han har för Yana.

tisdag 23 oktober 2012

Dagens fråga. Varför?

Varför släpper man fram sina hundar när man vet att dem inte är så trevliga mot andra hanar? En del frågor finns det nog inte ett enkelt svar på. Lexus kom naturligtvis inte till skada




måndag 22 oktober 2012

När timmarna rusar iväg

till jag måste ha fått in en uppgift kändes det som ett klokt beslut att gå ut i trädgården. Helt klart på tiden att jag lär mig kameran bättre och att bara sitta och stirra på ett tomt dokument gör tyvärr inte att en massa ord dyker upp i huvudet.



Bilderna börjar bli bättre men än fattas det lite innan jag blir helt nöjd. Det här gråa vädret gör inte direkt att jag får någon inspiration att fota

söndag 21 oktober 2012

Blev kanske lite stor

Redan när vi började byta panel på ena sidan huset så planerade jag att bygga en kompost av lite brädor från den gamla panelen. Sen har tiden gått och brädorna har legat på gräsmattan och irriterat mig. Nu i helgen tänkte jag att det var en bra idé och bygga ihop något. Med tanke på att det blir en hel del löv varje höst så tänkte jag att det var lika bra att bygga en rätt stor kompost. Nu blev den lite större än vad jag hade tänkt mig och nu har jag ingen ursäkt längre att inte kratta upp alla löv. Brädorna som blev kvar får det nog bli planteringslådor av så fort jag har tid att fixa med det.

Jag hade velat lägga spår i helgen men det är helt kört när det är efterjakt. Idag har de jagat på tre olika platser så det går inte att lägga spår utan att riskera att vi stör jägarna eller att dem stör oss

lördag 20 oktober 2012

8 månader

Tiden har gått fort och nu är Lexus 8 månader. Jag hoppades på en hund med arbetsvilja och koncentration och det är precis det som jag fick. Nu är det upp till mig att ta tillvara på alla hans bra egenskaper och förstärka dem ytterligare. Lexus är en studsig glad hund som alltid visar väldigt tydligt vad han tycker om saker och ting. Någon brist på humör lider han inte av. Jag gjorde ett tappert försök att mäta hans mankhöjd igår och kom fram till ca 56 cm. Jag antar att han kommer att bli lite högre på sikt.
Jag hade tänkt ta lite fina bilder på honom ute idag men dagen har regnat bort så det fick bli en gammal bild.

fredag 19 oktober 2012

Huvudet fullt av bomull och det verkar som om jag talar ett nytt språk

Inte så mycket fart på mig med andra ord. Jag har känt mig seg ett par dagar men tänkte att det skulle gå över om jag ignorerade det. Idag var det kämpigt med lunchpromenaden, det kändes som om huvudet var fyllt med bomull och det enda jag hörde var mina egna steg som ekade i huvudet.

Det verkar som om jag helt plötsligt har börjat tala ett nytt språk som är väldigt svårt att förstå. När jag säger sitt verkar det som om det mer låter som hrtfesd för Lexus förstår inte alls vad jag menar. Detsamma verkar gälla för nästan alla ord som han förstod utmärkt för ett kort tag sedan. Underligt nog så har han inga problem med att förstå ordet varsågod. Får se hur lång tid det tar innan herrn förstår mig igen

torsdag 18 oktober 2012

Fördomar och fack

En kommentar/fråga som jag fick för ett par veckor sedan hänger fortfarande kvar i mitt huvud. Det var en på klubben som frågade om jag hade ställt ut Lexus. Svaret blev givetvis nej och den som frågade blev riktigt förvånad. Den som frågade är en person som jag minns från det att jag hade Leo så det handlar om ca 5 år. Och jag har aldrig ägnat mig åt utställning och har svårt att tro att jag någonsin kommer att göra det. Det gjorde att jag helt naturligt drog slutsatsen att jag fick frågan enbart för att jag nu har en långhårig collie.
Plötsligt kom jag ihåg att när jag hade Leo (sheltie) så var det förvånansvärt ofta som jag fick frågan om vi tävlade agility. Den slutsatsen känns ännu mer besynnerlig med tanke på att jag är småfet och röker. När jag började fundera över underliga fördomar som jag råkat ut för så var det en hel del. På Freyjas mh var det en figurant som frågade mig ett par gånger innan lekmomenten om det gick att kalla in Freyja. Jag tyckte att det var en besynnerlig fråga och jag tror inte att jag hade fått den om Freyja hade varit någon annan ras. (Givetvis gick det att kalla in Freyja).


Jag är inte bättre på något sätt utan sorterar fort in folk och hundar i olika fack. Människor som presenterar sig med sitt namn, etnicitet,politiska inriktning och gud vet allt hamnar oundvikligen i knäppgöks facket. Skrämmande nog så finns det faktiskt minst en person som presenterar sig på det sättet. Mest intressant skulle det utan tvekan vara att få reda på om människor sorterar in mig i samma fack som jag själv skulle placera mig. Nu tror jag inte det eftersom det ändå ligger på ens eget ansvar att utåt ge andra bilden av en själv som man önskar att de ska ha.

onsdag 17 oktober 2012

Onsdagar=träning

Nu blev det ovanligt lite träning idag och anledningarna till det är flera. En anledning är att det av någon outgrundlig anledning har blivit så att det även är utställningsträning på onsdagar. Det är en plan som är upplyst och på halva planen är det agilityhinder och det blev inte så mycket plats över när även folket som tränade för utställning var där. En annan anledning är att jag klurar en hel del på hur jag skriva en sak till min kurs och mina tankar var rätt upptagna med det. Lexus fick leka lite med (Puckolinas) Eiko på en mörk plan och det var första gången som han lekte med en hund som det var mer fart på än han själv. Eikos kondition var avsevärt bättre än Lexus så han tyckte att det var lite jobbigt. Att hon har bra kondition kändes inte förvånande med tanke på att hennes husse brukar vara ute och springa. Det var helt klart en nyttig erfarenhet för Lexus att det finns hundar med mer fart och ork än han själv. Träningen som vi ägnade oss åt gick bra och det i kombination med trevligt folk gjorde det till en trevlig kväll

tisdag 16 oktober 2012

Visste att jag hade glömt något

En sak som vi gör med alla hundar när de är unga är att kolla av hur de reagerar på skott. Vi har nära till en skjutbana så det är lätt gjort. Anledningen till att vi gör det är att det är omöjligt att veta när och var folk jagar och då är det bra att veta hur hunden reagerar om det plötsligt smäller till. Lexus har hört skott när vi har varit på klubben (skjutbana i närheten) och när han har varit i trädgården men skotten har varit på ordentligt avstånd. Jag har tänkt flera gånger att vi ska ta oss till skjutbanan men något annat har alltid dykt upp.
Jag trodde att det skulle vara lugnt med skjutande ett tag nu med tanke på att det ska bli efterjakt i helgen men jag hade fel. När vi var ute och promenerade idag så smällde det plötsligt till inte allt för långt bort från oss. Det var givetvis ingen risk att vi skulle bli träffade men jag föredrar att hålla mig på avstånd när någon jagar. Lexus reagerade inte riktigt som jag hade tänkt mig. Efter första skottet kollade han av hur jag reagerade och jag fortsatte bara gå och han verkade inte bry sig. Efter andra skottet kom Lexus på att det var en bra idé att skutta iväg mot skottet. Jag höll inte riktigt med om den metoden så efter det fick herrn gå i koppel en bit. En hund som skuttar mot skott lever lite farligt

Till och med för omoraliskt för mig

Då är det illa för ja man kan nog inte påstå att min moral är så mycket att hurra för. Jag roar mig med att leta lite jobb och nej det går inte bra.
snö i luften
När jag insåg att jag inte ens uppfyller kraven som de ställer på diskare här fick jag mest lust att skratta. Uppriktigt sagt har jag svårt att tänka mig att det är ett svårt jobb. Efter att ha tittat på lediga jobb i kommunen och grannkommuner så började jag titta på jobb oberoende av bostadsort. Det mesta var bara kvalificerade jobb men ett par fanns det som inte var det. Jag kunde glädjande nog konstatera att jag uppfyllde kraven som ställdes för att söka jobb som medium per telefon, det var inga krav. Nu är jag övertygad om att jag skulle kunna svamla en bra stund med stackare som betalar för det men där går min gräns. Inte ens min moral skulle tillåta mig att jobba med något sånt. Vet någon om ett jobb som inte är ett vårdyrke eller ett jobb med barn så tar jag tacksamt emot tips.

Varför tror försäkringsbolagen att säljargumentet att de betalar ut mitt livvärde om jag dör ska få mig att teckna en olycksfallförsäkring? Uppriktigt sagt så är jag mer intresserad av vad man har för nytta av en försäkring medan man lever. Nu har jag redan en olycksfallförsäkring så de lyckades inte få mig att teckna en ny.

måndag 15 oktober 2012

Korthår och långhår

Brukshund?
Prydnadshund?
Herregud så mycket dravel man kan läsa om korthårs collie kontra långhårs collie överallt. Ska man tro på allt man läser så är korthåren utmärkta till lydnad och bruks medan långhåren är livrädda för allt och kan duga till sällskap. På något sätt hade det känts mer okej om det inte var collie ägare som spädde på fördomarna. Jag förstår inte alls varför så många känner behov av att prata ner långhåren. Jag förnekar inte på något sätt att långhåren har en sämre mh spindel än korthåren men så mycket skiljer det inte. Att jag blev ägare till ett långhår beror inte på att jag ville ha en slöare hund än vad Toker var. Jag blev ägare till ett långhår för att jag verkligen gillar Yuffie (Lexus mor) hennes arbetslust och koncentration hade imponerat på mig under ett par år. Om jag hade velat ha en slöare hund så hade inte en valp från Puckolinas kennel varit ett begåvat val.

För mig är det som så att om man gillar collie så gillar man båda varianterna för hur de är. Det finns roliga hundar i båda hårlagen som passar bra till tävling och träning. Och det finns hundar som är rädda för allt och inte har vettiga liv men det kan man inte se genom att bara titta på längden på pälsen.