fredag 31 augusti 2012

Selektiv dövhet och sektmöten

Alla hundar som jag har haft hamnar i en period av selektiv dövhet och nu verkar Lexus vara på väg in i det. I dag hittade han ett spännande spår i skogen som han i rask takt började följa. Första gången jag ropade noterade han det inte alls och inte heller andra gången. Tredje gången så vände han och kom till mig så helt döv är han inte än. Jag såg honom hela tiden och han hann bara runt 20m så någon panik var det inte. Fortsätter han dock att ignorera mig så blir det långlina på i fortsättningen.
Fördelen med att ha haft ett par hundar är att man känner igen en hel del beteenden och inte stressar upp sig för sånt. Sen så har jag givetvis andra saker som jag nojar över men det har bara att göra med att mina tidigare hundar inte har fått leva så länge.

Sambon är iväg på ännu ett sektmöte eller som de säger här jaktmöte. Jag tycker att det är så många möten överlag här i byn om allt och inget så det blir enklare att kalla allt för sektmöten. Att bo i en by har en del likheter med sekter. Det finns oskrivna regler och läskigt många är släkt.

torsdag 30 augusti 2012

Snart Se vch

I dag var det dags för ett viltspårprov för Freyja igen. Resultatet blev ytterligare ett första pris. Nu är det bara att vänta på att resultaten registreras på skk så vi kan ansöka om titeln. Det har varit roligt att följa Freyjas utveckling och det ska bli intressant att fortsätta följa den. Det kommer inte att bli några elitspår för Freyja i år utan sambon satsar på det nästa år. Nu finns det papper på att Freyja kan spåra, att hon har fria höfter och en mentalbeskrivning.

onsdag 29 augusti 2012

Velighet

Det är träning på kennelklubben i kväll och vi borde absolut åka. Problemet är bara att jag är trött och det finns sånt som borde bli fixat. I morse sa vi att om det spöregnade på kvällen så skulle vi skippa träningen men om det var okej väder så skulle vi åka. Chockerande nog så regnar det inte idag. Jag ska vela i någon timme till. Lexus har hamnat i en period nu när han inte är så mottaglig för träning som kräver att han är lugn och har fokus. I dag fick han leta efter en leksak i lingonris och annan växtlighet och det fungerar bra. Att skutta i full fart uppskattar den lilla herren.
På vägen hem så såg jag en fjäril.

tisdag 28 augusti 2012

Tryggt att vara ute

när man har en pålitlig hund med sig som håller koll.
Yana

 En bayrare gör sig alltid bäst ute i naturen

måndag 27 augusti 2012

Det var segt

Oj vad det var kämpigt att få igång hjärnan igen. Jag skulle önska att alla högskolor/universitet skulle kunna enas om en plattform. Den jag ska lära mig den här gången är helt klart den bökigaste som jag har stött på. I vanlig ordning så var även en hel del länkar till material som ska läsas felaktiga så jag sökte en bra stund i olika databaser utan att hitta. När jag var som mest frustrerad beslutade jag mig för en promenad. Jag tänkte att det skulle bli en kort promenad.
Här hade jag tänkt promenera men jag lyckades förtränga att det har regnat mycket den senaste tiden. När det har regnat mycket så går det inte att gå på en del ställen för allt hamnar under vatten. Lösningen blev att klättra upp på eggen och promenera där. Nu var det många år sedan som jag promenerade där så det var trevligt.
Enda nackdelen att promenera där är att det rakt ner på ena sidan är vägen som går genom byn. Lexus fick finna sig i att gå i koppel till vi kom ner igen.
Glädjen att sen få vara lös en stund var stor.
Nu gick det inte direkt bättre att plugga när vi hade kommit hem men jag kommer snart in i det igen

söndag 26 augusti 2012

Tre hundar tre spår

På fm så gav sig sambon och Freyja iväg för att gå ett viltspårprov. Resultatet blev ytterligare ett första pris så nu fattas det bara ett första pris.
Freyja är absolut ett bevis på att det tar lite längre tid ibland för en hund att mogna och det gör inte att hunden är sämre på något sätt.
På em så kände jag att det var dags för Lexus och Yana att få lite aktivering så jag beslutade att de skulle få varsitt personspår. Yana spårar det som man sätter henne på så det har aldrig varit något problem att växla mellan person och viltspår. Medan spåren fick ligga till sig promenerade vi i regnet.
Yana och Lexus
Spåren fick ligga i cirka en timme och sen blev det Lexus som fick spåra först.
Det verkar helt klart som om han har fattat vad spår går ut på nu. Hans spår var runt 200m med två vinklar och en leksak och en spårapport i spåret. Spårapporten stannade han och luktade på och det är jag nöjd med i det här läget. Och sen fortsatte han att spåra. När vi kom till leksaken blev det dock lite värre.
Han blev glad över att hitta en leksak och lekte mer än gärna men sen blev det svårt att få honom att fortsätta spåra. Helt klart en miss från min sida och nästa spår blir det enbart en leksak som slut. Han är duktig den lilla hunden och jag är nöjd med hans spårarbete idag.
Sen var det då dags för Yanas spår.
Det var ett spår med många serpentiner,vinklar och träd som jag hade klappat på. Yana spårade som jag hade räknat med. Inga problem för henne med andra ord.
Att hitta en burk med lite godis vid spårslutet var en glad överraskning för Yana.
Nu är det tre hundar som ligger och vilar och verkar nöjda med dagen

lördag 25 augusti 2012

Känd mentalstatus

Jag får börja med att tacka golden retriverklubben för att vi fick en plats och för ett trevligt arrangemang.
Det blev lite väntetid innan det var Freyjas tur så vi pratade med lite folk och tog det lugnt ett tag. Bra träning för Lexus och plötsligt dök det upp en kvinna som klappade Lexus på huvudet och förklarade att hon hade sett honom på utställning. Mitt svar blev att vi inte sysslar med sånt. Nu lät det säkert lite otrevligt och det var inte min avsikt utan jag blev mest förvånad.
Beskrivaren var samma som beskrev både Tokers mh och mt och han kom ihåg Toker. Sånt gör mig alltid lite varm i hjärtat och när han sedan sa att Toker var en av få vettiga korthårs collie så kunde jag inte göra något annat än att hålla med.
Hur gick det för Freyja då?
Att leka med testledaren var givetvis kul.
En konstig människa som står och kastar en leksak var väldigt intressant. Att leka med honom var däremot inte Freyja intresserad av. Hon drog ner till honom och snodde leksaken istället
Det blev en reaktion på skramlet men att ta sig fram och kolla av det själv var det inga problem med.
Spökena blev ordentligt utskällda och Freyja var modigare än vad jag hade räknat med.
Att gå fram och kolla av dem var inte något problem.
Överlag så gick det som jag hade räknat med. Freyja förvånade mig mest när det kommer till spökena, jag trodde att hon skulle backa undan och inte stå kvar och agera.
Hela mh protokollet går det att se här.
(Jag vet att texten är något ändrat i ett par rutor men nu är jag för slö för att skriva in den nya texten )
Här går det att läsa hur de olika momenten i ett mh ska genomföras

fredag 24 augusti 2012

Lite stressigt igen

På måndag så startar min sista termin med studier. Idag först beslutade jag mig för vad jag vill plugga och nu måste jag hitta ytterligare en kurs som jag kan söka. Jag kom in på en kurs som går på 100% och en som går på 50% båda låter intressant men efter mycket tvekande beslutade jag mig för att kursen på 50% är lite mer lockande. Att plugga 150% kändes inte som ett alternativ för jag vill gärna hinna sova ibland så därför måste jag nu hitta en till kurs att söka så jag kommer upp i 100%. Lite stressad men inte oroad för jag hittar alltid något. Kursböcker får jag klara mig utan första veckan på terminen men även det har jag gjort förut och det brukar gå bra.

Sannolikheten att jag kommer att få något jobb sedan tack vare allt jag har pluggat känns inte stor men det kanske finns någon som letar efter en person som har lite kunskap inom juridik,marknadsföring,historia,kognition,e-handel och folkmord.

torsdag 23 augusti 2012

Plats i hjärtat

För 8 år sedan idag så föddes Nodstagårdens J-kull, kullen som min Leo kom från. Åren har gått sedan han fick somna in men jag saknar honom än och det kommer jag nog alltid att göra. Jag saknar hans små egenheter på precis samma sätt som jag saknar Tokers glädjeyttringar. Ingen hund kommer någonsin att kunna ta någon av deras platser i mitt hjärta. Därför är det tur att hjärtat inte är en begränsad plats utan det skapas alltid mer utrymme när det behövs.
Lexus skaffade sig en plats i mitt hjärta första gången jag träffade honom och den platsen kommer han att behålla.
Att jag sen kanske inte är helt glad när han klafsar runt i skitiga diken hör inte hit.
När han för glatta livet äter hallon och bara är söt är det mesta glömt.
Älgspår
Jag såg lite älg och rådjursspår idag så lite djur finns det kvar i alla fall. Det har varit väldigt tomt på både djur och spår den senaste tiden så det var glädjande att se lite spår

Rätt val

Igår var det öppenträning på kennelklubben och vi var där. Att hoppa av vardagslydnadskursen och åka på öppenträning var utan tvekan rätt val. Nu kan jag träna precis som jag vill och belöna med hur mycket godis som helst utan att någon tittar skeptiskt på mig. Träningen med Lexus ligger fortfarande på en låg nivå. Jag riktar in mig på att han ska ha fokus på mig och lyssna på enkla kommandon och det går bra.
Utsikten strax innan klubben
Yana och Freyja fick också träning. Gladast var nog Yana över att få jobba lite med husse. Lexus och Freyja fick prova på att ta sig genom agilitytunnlar och över ett lågt balanshinder. Lexus hade en förmåga att missa att han hade bakben när han skulle ta sig över balanshindret så det blir till att träna mer på att han ska ha koll på hela kroppen. Det var inte så många andra där på träningen men så länge som man inte är ensam så blir det träning med störning i alla fall.
Vi fick även veta att det fanns ett par platser kvar på ett mh så vi såg till att Freyja får en plats på det. Det ska bli mycket intressant att se hur Freyja tar sig genom ett mh, hon har attityd men jag tror inte att hon är så tuff som hon gärna ger sken av.

onsdag 22 augusti 2012

När man blivit stor är det dags för en stor bädd

När vi skaffade Freyja så köpte jag en plast bädd i en storlek mindre än vad Toker och Yana hade. Nu blev det inte riktigt som jag hade tänkt mig utan Freyja tog alltid Tokers bädd och Toker knölade ner sig i den mindre bädden. Den mindre bädden har fungerat bra åt Lexus men nu har han blivit för stor så jag beställde en åt honom och idag kom den.
Inte direkt de snyggaste bäddar man kan hitta men väldigt praktiska. Det är bara att slänga i en filt, att tvätta filtarna när de blir skitiga är inte jobbigt och än så har ingen av hundarna lyckats förstöra någon plast bädd. Jag passade även på att beställa ett par andra saker.
Jag har letat lite efter någon lämplig kam till Lexus päls för den jag har är lite för tät. Jag hittade en som verkade vettig och när det kostar 10kr så går det utmärkt att chansa. Det blev även ett par skålar, en klicker och en tovskärare. Nu borde jag ha det som krävs för att sköta Lexus päls på ett vettigt sätt. Jag har en del borstar och annat kvar sedan Leo så det är inte så illa att Lexus inte har blivit borstad eller kammad sedan jag köpte honom. Sakerna kommer från Börjes om någon funderar.


tisdag 21 augusti 2012

Högt gräs och viltspår

Freyja
Nu på kvällen så var sambon och Freyja iväg och gick ett viltspårprov och resultatet blev en etta. Så nu är hon ett steg närmare viltspårchampionatet. De hade en viltstörning men redde ut det så det blev inga avdrag. Freyja behövde lite tid på sig att mogna och det har hon nu gjort.
Medan sambon och Freyja gick viltspårprov var jag och Lexus ute och rörde på fettet. Jag kunde konstatera att det inte hade varit så många som promenerat på en runda som jag brukade gå. Stundtals nådde gräset mig till höften och då är det högt.
Lexus verkade tycka att det var roligt att plöja fram i gräset .
Det finns inga vilda clematis här utan det är en bild från trädgården. Två av våra tre clematis blommar nu och det är en riktig färgklick i trädgården.

Besviken men inte förvånad

Nu har jag med jämna mellanrum tittat på sjukdomslistorna på colliefolk. Varje gång så hoppas jag att det ska ha dykt upp några fler namn på listorna men så verkar det ej vara. Det är givetvis inte så att jag hoppas att det ska finnas sjuka collie men jag vet ett par namn som borde finnas med på listan om distichiasis. Och jag kan inte förstå varför ägaren eller uppfödaren inte tar och ser till att namnen hamnar på listan. Jag väljer att tro att människor inte är så korkade att de tror att det finns kennlar som bara lyckas föda upp friska hundar. En kennel som öppet skriver om defekter blir i mina ögon mycket mer trovärdig än en som inte nämner ett ord om sjukdomar/defekter. Om målet är att få fram friska hundar så gynnas ingen av att man tiger om defekter.

Jag kan tänka mig att det irriterar en del att jag har varit öppen med att Toker hade distichiasis men det rör mig inte i ryggen. Om informationen om Toker kan få en uppfödare att avstå från att avla på en hund med distichiasis så är det fantastiskt. Och om man som uppfödare väljer att använda en hund i avel som har kullsyskon med distichiasis så kommer öppenheten om defekter göra det enklare att hitta en hane vars släkt är fri och det vinner alla på. (Jag vet att arvsgången inte är kartlagd men hundar som jag har kunnat kolla upp har distichiasis på både moderns och faderns sida.)

Min personliga gränsdragning när det kommer till distichiasis är att jag inte skulle köpa valp om föräldradjuren har distichiasis, föräldradjurens kullsyskon har distichiasis eller föräldradjurens föräldrar har distichiasis. Det kan tyckas vara en snäv gränsdragning men med tanke på att defekten först nu registreras i hunddata så känns det inte realistiskt att tro att alla uppfödare vet om t.ex. hanens fars kullbrors (att säga farbror om hundar känns lite konstigt) avkomma har distichiasis.

Alla uppfödare kan ha oturen att föda upp hund/hundar med defekter det som skiljer en bra uppfödare från en dålig är hur ärliga de är

måndag 20 augusti 2012

6 månader

Det är svårt att tro det men idag är det 6 månader sedan som Lexus och hans syster Rocksea kom till världen. Att vara utan hund var för mig en väldigt konstig tid. Livet är inte rätt när man inte har en hund, nu hade jag tur eftersom vi har två hundar till men det är ändå skillnad på att ha en egen hund och sambons hundar.
När jag tittar på bilder på Lexus blir jag förvånad över att han börjar se vuxen ut för jag ser honom fortfarande som en valp. Jag får nog börja tänka på honom som en unghund nu för det var ett bra tag sedan som han började lyfta på benet.
Lite nojig är jag för att ha honom lös efter att han vurpade i trädgården men det enda jag kan göra är att hålla tummarna för att han blir lite mer försiktig för att röra sig måste han få.
Tack Åsa och Kent för att Lexus fick flytta hem till oss

lördag 18 augusti 2012

Spår och ursäkter

Nu var det ett tag sedan som Lexus fick gå något spår så idag kändes som en utmärkt dag för det. Det blev ett kort spår (60-70m) med en vinkel och liggtiden blev bara runt 20 min.
Det började med att jag försökte lura Lexus var spåret startade men han envisades med att dra mot var spåret i verkligheten startade. Nu var det inte så att jag försökte lura honom med flit utan jag märkte aldrig upp spårstarten. Så går det när man lägger ett spår och sen plockar blåbär och vimsar runt.
Jag provade idag att lägga en spårapport i spåret och det gick som jag hade räknat med, han noterade den inte. När jag bromsade honom så hittade han apporten efter en liten stund och tog upp den och Lexus fick en godis i utbyte. Han hade inga problem att ta upp spåret på nytt efter det vilket kändes väldigt positivt.
Stundtals hade han på tok för hög nos men det förvånar mig inte med tanke på att liggtiden på spåret blev så kort. Det känns helt klart som om Lexus nu vet vad han ska göra så nu är det bara att se till att han får träna så pass mycket att han utvecklas till en duktig spårhund.
Freyja

Yana
Nu blev det inga spår lagda varken till Freyja eller Yana. Och jag har fantastiskt många ursäkter till det och här kommer de ingen hade tagit upp blod och klövar, det regnade, jag var slö, freyja ska ändå gå spårprov om några dagar, det var nog alla anledningar. Det lutar åt att jag lägger spår åt dem imorgon istället för alla tre vill arbeta och ska få göra det

fredag 17 augusti 2012

Bra initiativ

Nu finns det hälsolistor på forumet colliefolk och givetvis har jag rapporterat in Toker dit. Jag vill att informationen att han hade distichiasis ska vara lätt att hitta. Om någon funderar så väntar jag fortfarande svar på ett mail jag skickade till avels och uppfödarkommittén i collieklubben. Jag anar att de får mycket mail eftersom det har gått mer än ett år sedan nu som jag skickade mailet. Men vem vet kanske kommer det ett svar någon dag.
När det kommer till distichiasis, trichiasis osv så hoppas jag fortfarande att alla rasklubbar vaknar till liv och gärna tar efter avelspolicyn för welsh springer spaniel. 
Om någon inte orkar leta upp vad jag menar så är jag nu snäll och citerar
" Trichiasis och distichiasis innebär att felriktade ögonhår ligger och skaver mot hornhinnan.
Defekterna är ärftliga.
Drabbade individer skall ej användas i avel. "

Det verkar tragiskt nog inte som om det är många rasklubbar som har vaknat upp till vilken skit distichiasis och trichiasis är och så länge som rasklubbar inte vaknar till liv så är det bara för uppfödare att fortsätta avla. Hur kan det vara så svårt att förstå att det inte spelar någon roll hur många titlar en hund har om den lider av en defekt så har den inget i avel att göra.

Äckeldjuren är här

En stor fördel med bayrarna är deras päls för den döljer inte något.
När jag promenerade runt med Yana och Lexus såg jag att det var något djur på Yanas rygg. Min första tanke var att det var en mygga i vanlig ordning men hjärnan kopplade ovanligt fort och jag insåg att det var en älgfluga. Det värsta med älgflugor är att när jag hittar någon på hundarna så kan jag vara säker på att jag har ett par i håret. Äckliga äckliga djur.
Det var en något tålamodsprövande promenad idag. Lexus var vild redan på morgonen och så har det fortsatt under dagen. Det blev att påminna honom många gånger under promenaden att Yana inte var med som en stor tuggleksak. Det är tur att det finns hallonsnår att stanna vid, hundarna kan äta och jag får en chans att samla lite mer tålamod

Beslut fattat

Så fort går det kanske inte att fatta beslut men nu är ett taget. Efter mycket velande så enades jag och sambon om tapeter. De här blir de på ena väggen och resten av väggarna kommer det att bli gråa tapeter på. Nu gäller det bara att köpa tapeter och sen komma igång. Att sovrummet har sett och ser för jäkligt ut nu stör mig inte det minsta men jag saknar att ha en spegel. Spegeln i sovrummet har jag i huvudsak använt när jag tränar någon hund och att vara utan en stor spegel har visat sig vara bökigt. Så fort jag har fått klart sovrummet så ska jag påbörja ett nytt projekt nämligen att fixa en liten träningsplats i källaren. Vi har en korridor som mest är fylld med skräp och får jag bort det så har jag en bra plats för hundträning. Jag har speglar från en spegelvägg som ska upp där enda problemet var att det inte fanns några upphängningssaker till spegelväggen. Eftersom google är min vän så är det problemet nu löst. Det finns att köpa på nätet men frakten är så dyr så det blir till att kolla om det finns i någon butik här först.
Efter att även ha rådfrågat Lexus uppfödare om han rör sig ok så vågar jag nog nu komma igång med träningen igen. Helt klart mycket praktiskt att ha en uppfödare som man kan fråga det mesta och plåga med filmer på Lexus så jag får veta om det bara är jag som tycker att han rör sig konstigt. Jag är absolut för nojig när det kommer till hundarna men när man har förlorat två i ung ålder så blir man nog lite för orolig så fort något sker. Jag har även stirrat på filmer på youtube från collieutställningar och jag tyckte att alla rörde sig stelt så det är nog så att det jag tycker ser konstigt ut är normalt

onsdag 15 augusti 2012

Koppel på

Vi hann inte långt innan vi för ovanlighetens skull träffade på två bybor som var ute och plockade svamp. De frågade mig om jag tänkte gå långt och jag började precis fundera över varför de var så nyfikna. Det visade sig att de hade sett vargskit och ville bara varna mig. Och nej folk här är överlag inte rädda för varg utan det handlar om att hundarna kan bli vargmat. Det visade sig att det fanns vargskit ovanligt nära byn och jag hittade även lite pälsrester från något djur. Att man hittar vargskit ca 2km från byn är rätt vanligt och jag har ofta sett spår i ett område. Så nära som det var nu är dock ovanligt.
vargskit
Jag känner mig ganska säker på att någon varg var i närheten för Lexus var mer observant på allt än han brukar vara.
Att lufsa runt här är bra för själen. När solen även visar sig så måste man vara ute.
Promenaderna går i ett väldigt sansat tempo och givetvis blir det pauser var det finns hallon