lördag 30 juni 2012

Oavsett väder måste man ut

Lite slöhet slog till så det blev inga spår idag men det är en ny dag imorgon.
Det blev lite bilträning istället vilket i ärlighetens namn är viktigast. Bor man på landet så är bilåkning något som hundarna måste klara. Helt bra gick det inte idag men det skyller jag på att vägarna är i dåligt skick. Lexus mådde lite illa alltså.
Freyja njöt ordentligt av att få röra sig och göra av med en massa energi. Glädjande nog så har hon även börjat säga till Lexus när han drar och sliter i hennes öron och skinn. Vi räddar givetvis båda hundarna när Lexus blir för dryg men det underlättar när även Freyja verkar säga ifrån.
Vi klarade oss från regn en stund men sen var det kört. När vi ändå var blöta klafsade jag ut på en myr för att titta lite närmare på några blommor.
Väldigt små blommor men ack så söta. Vad det är har jag i vanlig ordning inte en aning om. Mina kunskaper när det kommer till växter är väldigt begränsade. Om någon vet var det är så är det bara att lämna en kommentar.

Lexus verkar tyvärr ha blivit lite inspirerad av Freyja när det kommer till att man måste skutta runt i vatten. Än så kastar han sig inte i och simmar som Freyja vilket jag är tacksam för.
Yana
Det går inte att komma ifrån att bayrare är vackrast när de är ute i naturen. Smidigt och vackert tar de sig fram överallt.
Yana

Freyja

Att gå i koppel när det regnar tar dock inte fram det vackraste hos en bayrare. Jag passade på att väga och försöka mäta Lexus mankhöjd idag och han har blivit stor. Nu väger han 11kg och en inte helt perfekt mätning av mankhöjden visade 45 cm.

fredag 29 juni 2012

Och ute faller regnet


Här får man jobba för maten

Lexus äter ca 5 dl torrfoder per dag och tre dl serveras i matskål och två dl har jag som belöning. För mig så är det ett bra sätt för det ger mig möjligheten att belöna mycket och se allt bra som han gör.
Det blir många belöningar på en dag för spontan ögonkontakt. Sen försöker jag även ha korta träningspass där vi tränar på något. En del saker tränar jag för att jag räknar med att vi kommer att ha nytta av det i tävling och annat tränas bara för att det är roligt.
Jag har börjat träna lite att Lexus ska hålla i leksak/apport till han får ett loss kommando. Han har en förmåga att släppa leksaker rätt fort när han har kommit fram till mig så det tänkte jag jobba bort. Får jag bort det redan nu så har jag mycket gratis sen när vi börjar träna in en tävlingsmässig apportering.
Lite har vi även börjat träna på lydnads/bruks hindret. Innan någon nu funderar på hur det är ställt i mitt huvud som tränar en 4 mån valp på det så handlar träningen om att han ska förstå att det är mellan kanterna på hindret han ska. Det finns ingen fast planka på vårt hinder så lägsta möjliga höjd är höjden på metallramen och den är 2-3 cm.
Sen blir det givetvis mycket lek, både som belöning och lek bara för att det är kul.
Målsättningen som jag har är att vi ska ha tävlat lydnad och/eller bruks innan Lexus fyller 2 år. Och om vi inte hinner det så gör det inget. Det kommer alltid att finnas människor som börjar tävla tidigare med sina hundar men det stressar mig inte. En del av dem är bättre på att träna hund än vad jag är och en del faller för stressen och tävlar med hundar som inte är redo.
I helgen hade jag tänkt se hur nosen fungerar. Det är på tiden att prova ett riktigt kort spår med andra ord. Det kommer även att bli lite spår för bayrarna om vi inte regnar bort. Att lägga spår var det är mycket vitmossa är ingen höjdare när det har regnat eller regnar. Vitmossa blir som såpa
Freyja tyckte att hon hade varit duktig igår och duktiga hundar ska givetvis belönas. Och om ingen tvåbent ger en en belöning så får man fixa det själv. Belöningen som Freyja tyckte att hon var värd var en stor bit sockerkaka. Någon gång borde jag lära mig att allt ätbart ska förvaras säkert från bayrare

torsdag 28 juni 2012

Arbetsfördelning

Lexus gnager på älgben vilket förhoppningsvis gör att fler tänder börjar trilla. Än tror jag att det bara är två tänder som har lossnat men det är skönt att valptänderna börjar försvinna. Även om jag inte tycker att han har varit så bitig av sig så ser jag fram emot vuxentänder.
När det inte gnags på något så är det lek som gäller.
Jag gjorde ett ryck och klippte det mesta av gräsmattan och nu hör jag att det tydligen inspirerade någon annan i byn att klippa sin gräsmatta. Jag kan erkänna att vår gräsmatta nog är den som oftast ser vildvuxen ut och jag har noterat att varje gång som jag har klippt vår gräsmatta så är det någon i närheten som även klipper sin. Det kan vara slumpen men det kan även vara någon som är rädd att plötsligt ha en gräsmatta som ser värre ut än vår.
Rosorna på en av buskarna har börjat komma igång och det både ser trevligt ut och luktar gott.
Ute på ängen håller måsarna lantbrukaren/bonden (har inte en susning om vad som är den korrekta benämningen) sällskap.
Löpet för Freyjas del är nu över och jag misstänker att hon kommer att bli lycklig över att få springa runt mer igen

onsdag 27 juni 2012

En bunt gräsänder?

Oavsett var jag har tänkt mig att promenera så måste jag gå en bit på vägen. Lexus har blivit hyfsat van vid bilar men det återstår lite jobb innan han kommer att ignorera bilarna helt.
Promenaden för dagen blev vid ån. Nu består promenaderna mest av att jag står stilla medan Lexus upptäcker saker och det tar lite tid. Här får han inte vara lös för det känns onödigt att han skulle störa något djur.
Utsikten från bron. Jag förstår inte varför jag ska ha så svårt att komma ihåg vad ån heter, vacker är den i alla fall. När vi hade kommit över på andra sidan såg jag något konstigt som rörde sig i det höga gräset. Det tog en stund innan jag insåg att det var en familj med gräsänder eller knipor.
Lexus tyckte att det var några väldigt underliga djur. Jag hann inte ta någon bild på dem och för att inte störa dem mer valde jag att byta riktning. Min tanke var god men tydligen tänkte fåglarna samma sak för de dök upp framför oss igen. Inte nu heller hann jag ta någon bild och vi var stilla och väntade en stund så att de skulle hinna iväg innan vi fortsatte.
Det var riktigt mycket lingonblommor så nu gäller det att hålla tummarna för att det även blir mycket lingon. Mitt mål i år är att plocka ihop till en ny kamera, det ska bli intressant att se om jag lyckas. Lite av en utmaning är det för de utländska bärplockarna är överallt så fort lingonen är mogna. Förra året var det rätt mycket lingon kvar att plocka på ställen som kräver att man går en bit så det blir nog sådana ställen som jag får sikta in mig på.

tisdag 26 juni 2012

Skottkärra







Lexus är duktig på att hitta på saker helt själv och idag var det tydligen dags att ta sig upp i skottkärran. Nu kunde inte jag låta bli att köra skottkärran lite när han stod i den och det bekom honom inte alls.

40 min var gränsen

Otippat nog så knatade jag iväg på mötet om grannsamverkan igår. Innan mötet tyckte jag inte att grannsamverkan var något för den här byn och efter mötet hade jag samma åsikt. Bor man i ett villaområde är det en helt annan sak. Lexus fick hänga med på mötet som lite miljöträning och han uppförde sig rätt bra. En av fördelarna med att bo här är utan tvekan att människorna är så toleranta mot hundar, ingen tyckte att det var det minsta konstigt att jag hade hund med mig. Han gjorde lite tappra försök att försöka sno saker ur väskan som polisen hade med sig men annars tog han det lugnt i 40 min. Efter 40 min tyckte han dock att det var nog och jag hade inte direkt något emot att gå från mötet. Det kändes lite oartigt att sitta kvar med en hund som började småskälla.

måndag 25 juni 2012

Hm

Behövs det verkligen ett möte för att uppmana folk att hålla ännu mer koll på varandras hus här i byn? Att folk inte har koll har jag aldrig upplevt

söndag 24 juni 2012

Första katten träad

Morgonen började med att Lexus började morra och småskälla ute i trädgården. Eftersom han med jämna mellanrum blir förbannad på fullt normala saker som stuprör,tomma matskålar,krattor och liknande så brydde jag mig inte. Sen blev det en jäkla fart på honom till tallen och före honom sprang en katt. Katten klättrade upp och en upprörd Lexus var kvar på marken. Vid det här laget borde katterna ha lärt sig att man inte ska vara i vår trädgård men tydligen inte. Katten var borta efter ett tag så det gick ingen nöd på den.
Bilträning är ett pågående projekt och det går bra.
Idag fick Lexus åka bur bort och hem och det gick bra.
Lexus och Yana sprang runt lite och sen fick Lexus gå i koppel så att Freyja kunde vara lös en stund.
Freyja rusade av sig och sen var hon nöjd. Eftersom Yana inte är så road av att leka med andra hundar så blir det inte mycket stök när Freyja eller Lexus är kopplade.
Lexus passade även idag på att plaska runt i skitigt vatten och jag kunde konstatera att det är tur att jag är fullständigt ointresserad av utställning. Att hålla honom ren verkar vara en stor utmaning. Han kommer att ställas ut en gång i samma veva som jag tänkte göra exteriörbeskrivningen. 2014 är det mening att Malungs brukshundklubb ska ha någon utställning och kortare resväg än det till en utställning lär det aldrig bli så den satsar jag på.
Lexus kroppskontroll imponerar på mig, han är riktigt smidig när han studsar runt.

Yana i full fart mot husse efter att han har ropat

Fototriss småkryp

Jag fick ett infall att vara med i fototriss idag. Vill du också vara med eller bara titta på fler bidrag på temat småkryp så gör du det på fototriss.


I vanliga fall tycker jag att det finns småkryp överallt men när man letar efter dem är det tydligen lite svårare. Tre lyckades jag i alla fall att fånga på bild när regnet gjorde ett uppehåll.

lördag 23 juni 2012

Om möjligt ännu lugnare

Idag är det då inte mycket liv här i byn. Nu brukar det inte vara så mycket fart i vanliga fall heller men lite bilar brukar åka på vägen och någon människa brukar vara ute. Jag kan inte påstå att vi har gjort så mycket, jag har lekt lite med chinon objektivet i trädgården och det är i stort sett allt.
Jag gillar verkligen objektivet, ljuset och färgerna blir mer livfulla.
Yana hade i vanlig ordning inte någon större lust att bli fotad.
Lexus ville i vanlig ordning leka. Jo han är lite blöt om någon funderar, han tyckte att det var en bra idé att "hjälpa" sambon när han skulle vattna något.

Lydnadsträning i teori och praktik

Nu har jag läst ut Lydnadsträning i teori och praktik av Cecilie Køste och Morten Egtvedt. Jag har lite blandade känslor om boken. Den gav mig en hel del att tänka på och jag fick inse en del misstag som jag gjorde med Toker. En bok som får mig att fundera är alltid bra. Däremot störde jag mig lite på att det stundtals kändes som om de hade skrivit kapitel och sedan bara satt ihop en bok utan att reflektera över vad de skrivit. Ett exempel på det är att det på flertalet platser i boken förklaras att inlärning med hjälp av lockande inte är bra och sen helt plötsligt kommer tipset att locka hunden att lägga sig om den inte gör det frivilligt.

Det är absolut en läsvärd bok och jag tror att de flesta som läser den kommer att lära sig något. Jag kommer att ta hjälp av boken när jag funderar på hur något ska läras in men att följa den till punkt och pricka  kommer jag inte att göra.

fredag 22 juni 2012

Midsommar

Det är nog tur att det finns bild i bloggen igår på en ren och borstad Lexus för han ser inte välvårdad ut så länge. Idag tyckte han att det var en bra idé att plaska runt i riktigt skitigt vatten. Helt glad blev jag inte men han får vara hund och då hör det till att de skitar ner sig.
Freyja fick vara lös en stund och springa av sig och det uppskattade hon mycket.
Glad Freyja som springer och springer.
Glad Lexus. Det blev lite spårträning för honom idag och nu verkar det som om han använder nosen. Nästa spårförsök blir ett riktigt men kort spår som jag går ut. Idag körde vi samma metod som förra gången, jag knatar iväg och sambon håller i Lexus som sen får springa efter. Något som var ännu mer glädjande var att han lade sig till ro på en gång i mitt knä när vi skulle åka. Snart är det dags att utöka sträckan som vi kör och förhoppningsvis kommer det att fortsätta gå bra