tisdag 29 maj 2012

Det kan nog kallas träning


Lexus är den första hunden som jag inte lägger någon större fokus på att lära in sitt och ligg på. Lite sådan träning blir det men i huvudsak så är det annat vi ägnar oss åt. Det har blivit en hel del belöningar för saker som han gör spontant och sen så försöker jag hålla liv i hans föremålsintresse.
Ett stycke Lexus som är på väg till en target. Jag borde nog ta och skaffa någon annan target för den här börjar gå sönder. Det är ett plastlock från en burk som har hängt med länge och flera hundar har tuggat på den genom åren.
En annan nackdel med ett plastlock som target är att den tippar när hundarna kliver på kanten. Men jag tycker att det funkar rätt bra ändå.
I dag plockade jag fram en träapport som han inte hade fått ha tidigare. Det var skönt att se att det inte var några problem med en "ny" apport. Med Toker fick jag kämpa en hel del med apporten och för mig var det en stor seger när han på en tävling valde att ta träapporten. Jag tittar fortfarande på pokalen från den tävlingen och minns hur glad och stolt jag blev när Toker valde att ta apporten. Att vi överlag fick dålig poäng på den tävlingen är av mindre betydelse.
Det är givetvis inte bara apporter som vi leker med utan det blir även bollar
och mjuka leksaker. Tygräven gillar han mycket så den fungerar som en bra belöning.
När jag tyckte att vi var klara med träning började jag plocka ihop sakerna. Det går inte att ha träapporter i trädgården när bayrarna är hemma om jag inte önskar att de förvandlas till små träbitar. Jag funderade lite över var Lexus hade tagit vägen och hittade honom liggandes så här i skuggan av garaget
tumblr tracker

måndag 28 maj 2012

Kan det ens kallas för promenad?

För mig så är promenader något man ägnar sig åt för att motionera sig själv och/eller en hund. Att vara ute en sväng med Lexus är inte direkt fysiskt krävande. Idag blev det en kort sväng vid ån och promenaden hade nog tagit runt en kvart om jag hade varit ute med de vuxna hundarna. Med Lexus tog det en timme, mycket att upptäcka och titta på.

På bron tyckte han att det var en bra idé att jaga myror.
När vi hade kommit över på andra sidan bron så fick Lexus vara lös en stund
Nu fanns det inga bävrar som försvarade träbitar och det var nog tur. Vet inte vem jag skulle sätta pengar på om det skulle bli bråk mellan Lexus och en bäver.
Det är lättare att se att han har vuxit när man tittar på bilder på honom för det är inte så tydligt när man ser honom varje dag.

Jag kan konstatera att jag har tydliga brister när jag skriver tidigt på morgonen. En del av mina svar på kommentarer skulle nog få en lärare i svenska att börja gråta. Nu har jag inte heller hittat någon möjlighet att redigera kommentarer utan jag kan bara radera så det får stå som det gör. En förklaring kan vara att min dag oftast startar runt 5 och slutar oftast runt 23 och när jag inte får sova 8h så är inte min hjärna startad på morgonen
tumblr tracker

söndag 27 maj 2012

Kanske inte den bästa logiken

Jag höll på att bli galen av en sunkig lukt inne igår. Lösningen var att stänga in hundarna och sambon i ett rum och dammsuga och torka golven. Jag tyckte att lukten försvann och kände bara lukten av rengöringsmedel. Nu på morgonen kände jag den sunkiga lukten igen och insåg att det var Lexus som luktade illa. Jag kan tycka att jag borde ha insett det lite snabbare med tanke på att han gärna rullar sig i allt han hittar. Det visade sig att han inte var så bökig att tvätta vilket jag är tacksam för.
Gladast blev han av att få komma ut i trädgården efter tvätten
tumblr tracker

lördag 26 maj 2012

Första badet för året

Nu är det givetvis inte jag som har badat utan hundarna. Den som blev gladast att komma till Åckensjön var inte helt otippat Freyja.

Hon skuttade runt och var lite överallt hela tiden. Lexus höll sig i vattenbrynet och plaskade lite.


Yana har en favorit sten som hon alltid ska stå på. Nu var vattnet lite högt vilket gjorde att det inte gick att ta sig ut till stenen utan att bli blöt. Att bli lite blöt är okej i Yanas värld men att simma är inte att tänka på.


En upprörd Yana har tagit sig ut till stenen och vill nu in igen utan att bli blöt. När ett sådant dilemma dyker upp är Yanas lösning att skälla. Nu är det inte direkt någon lösning för varken jag eller sambon knatar ut och bär in henne.


Efter en hel del skällande gav hon till slut upp och hoppade i vattnet.
Lexus gräns låg vid att bli lite blöt om magen. Längre än så ville han inte.

Freyja däremot simmade runt med och utan pinne.


Resterna av en träbåt.
Vi överlevde även alla turen till sjön fast det var jag som körde. Nu var det ca ett år sedan som jag körde vilket beror på att jag inte alls gillar att köra sambons ena bil. Den nya bilen däremot trivdes jag helt okej med. Om några timmar blir det spår för bayrarna och fram till dess råder det ett lugn
tumblr tracker

fredag 25 maj 2012

Varmt

Jag äter en glass och firar lite att jag nu är klar hos tandläkaren och att det dröjer ett år till nästa besök.
Freyja och Lexus kan fortfarande inte vara lösa tillsammans utan att leka så det är koppel på en som gäller. Givetvis så får de leka korta stunder men jag vill även att de lär sig att ta det lugnt nära varandra. Observanta ser att Lexus båda öron tippar och det är korrekt. Jag skulle kunna ljuga och säga att det blev så utan att jag gjorde något men så är det inte. Ena örat får lite hjälp att tippa nu, Tokers öron kämpade jag med i många månader och hans öron blev aldrig "korrekta" ändå. Att jag nu beslutade mig för att hjälpa Lexus öron är för att hans öron är mjuka längst ut. Tokers öron var hårda och nu inser jag att det var fullständigt meningslöst att försöka få hans öron att tippa. Jag tänker inte hålla på och trixa med öronen någon längre tid utan jag ger det någon vecka och sedan får vi se hur det blir. Nu finns det säkert någon som funderar över varför jag ens skriver det här. Anledningen är enkel, jag står för vad jag gör.
Yana beslutade sig för att den bästa platsen att vila på var i buren i bilen. Det kan bero på att hon inte ville bli tuggad på av en hårboll.
Freyja har börjat se riktigt vuxen ut nu och även om jag är lite partisk så måste jag säga att hon är en vacker bayersk viltspårhund. Snart blir det dags att leta efter någon utställning, jag ser inte direkt fram emot det för jag lovade sambon att jag skulle visa henne på en utställning. Att hon ska ställas ut beror enbart på att det krävs för att kunna få bli jaktchampion. Nu är inte spårproven avklarade än som krävs för det men det skadar inte att planera. Freyja har behövt längre tid än Yana på sig för att mogna när det kommer till spårning och någon stress att ta titlar har inte sambon. Hon har hunnit med två mindre bra resultat på öppen klass men tack vare spårproven fick vi lite mer vägledning i vad hon behöver träna på. Något som jag försöker lära mig av sambon är att det är okej att det ibland inte går som man har tänkt sig på tävling.
tumblr tracker

torsdag 24 maj 2012

Spar era pengar

Nu har jag läst ut den sista delen i Digitalfotografi: lär dig yrkesfotografernas hemligheter-steg för steg av scott kelby.  Jag har konstaterat att det är tur att det mesta av böckerna betalades med ett presentkort. Första delen/boken kan jag rekommendera till någon som precis har skaffat sin första systemkamera. Det är en del grundläggande information och förklaringar i den. De andra två delarna/böckerna har garanterat någon som vill syssla med studiofotografering nytta av. En förutsättning för det är dock att man har en rätt tjock plånbok för det är mycket saker som man ska ha för att kunna testa tipsen.

Nu har jag inga planer på att någonsin ägna mig åt studiofotografering så jag kan inte påstå att jag kände att böckerna gav mig så mycket. En del tips kommer jag att prova men det mesta var självklarheter som alla som har ägt en systemkamera ett tag har kommit på själva. Återkommande självklarheter i alla böckerna var att man ska ha så lågt iso tal som möjligt, använda stativ och fota från udda vinklar.

visit tracker on tumblr

onsdag 23 maj 2012

En lugn valp

Nu har värmen kommit! När temperaturen går från runt 15 mitt på dagen till 26 någon dag senare så påverkar det inte bara min energi utan även Lexus är seg. Att kunna titta ut och se att träden börjar bli gröna är härligt.
Humlor och fjärilar har intagit trädgården och en liten valp vill gärna jaga allt som rör sig. Nu vet jag inte om Lexus fick något stick idag men han backade undan från en humla efter att ha varit ute en stund. Om han tuggar på någon fjäril gör det mig inte så mycket men jag vill undvika tuggande på humlor,getingar och bin.
Än så är inte Lexus och jag riktigt överens om kloklippning men det är ett pågående projekt. Freyja var lätt att klippa klorna på om man gjorde det när hon låg och solade för då märkte hon inget. Lexus fungerar inte det på och att hålla fast honom fungerar inte heller utan det gäller att få honom att samarbeta har jag konstaterat. Borstning däremot går lättare, han är inte så road av det men det går.
tumblr tracker

tisdag 22 maj 2012

Undra om en kanadagås vill byta liv med mig

Jag är lite stressad för tillfället och livet som en kanadagås känns lockande. Det enda de gör är att skrika och det kan kanske vara trevligt. De skriker när de flyger, när de landar och när de promenerar. Om någon grågås kommer för nära blir de förbannade och skriker och rusar mot grågåsen. Jag tycker att det låter som ett rätt trevligt liv om man bortser från att folk med gevär dyker upp ibland. Men så svårt kan det inte vara att undvika att bli skjuten.
tumblr tracker

måndag 21 maj 2012

Bättre sent än aldrig

Maskrosor glädjer mig för jag ser dem som ett bevis på att det har blivit lite varmare. Det var meningen att Lexus skulle ha blivit vaccinerad förra veckan när han var 12v men det blev gjort idag istället. Jag passade på att väga honom hos veterinären och han har gått upp lite i vikt, nu väger han 7.7kg. Han är i lagom hull enligt mig och om han inte hade varit det skulle jag ha fått höra det av veterinären.
 Ett stycke galen collie valp på 13v. Nu hoppas jag att båda öronen beslutar sig gemensamt för hur de ska vara. Ett öra som står rakt upp och ett som är tippat kommer nog att se ganska roligt ut.
tumblr tracker

söndag 20 maj 2012

Miljöträning och spår

Det blev en tripp in till Malung idag för lite miljöträning av Lexus. Vädret var inte så överdrivet roligt men vi hade tur för det var lite folk ute i alla fall.
Det var mycket att titta på för en liten valp som bor i en liten by.
Senare på dagen åkte vi till spåren som vi lade åt bayrarna igår. Innan Freyja skulle gå sitt spår så lade jag ett personspår åt Lexus.
Syftet med Freyjas spår var att träna henne att bli mer spårnoga och det gick bra. För en gångs skull så var det inte jag som lade spåren åt bayrarna utan sambon.
Freyja kom fram till älgklöven på ett bra sätt och sambon var nöjd.
När Freyja var klar med sitt spår fick Lexus gå sitt spår.
Jag låter Lexus spåra i koppel och halsband än så länge men snart blir det sele och spårlina. Spåret idag gick bättre och det kändes som om han fick lite grepp på vad det var som han skulle göra.
Syftet med Yanas spår var att få ner hennes tempo i spåret och enligt sambon gick det rätt bra.

När spåren var avklarade fick alla tre studsa runt en stund.
Yana

Lexus

Yana
I vanlig ordning så hittade Freyja lite vatten att plaska runt i.
På vägen hem fick Lexus åka i hundbur i bilen och det gick bra. Jag tänkte passa på och låta honom åka i bur när han är trött så att han blir van
tumblr tracker

lördag 19 maj 2012

Spår och bad




Vi lade tre spår idag, ett åt varje hund. Lexus fick ett valp personspår och bayrarna lade vi viltspår till som de ska gå imorgon.
Lexus fick ett 15-20m spår som fick ligga runt 40min. Resultatet var helt godkänt enligt mina kriterier. Stundtals spårade han och stundtals var det mer en promenad i skogen. Det känns som en bra start på hans spårträning och det blir nog ett nytt spår imorgon till honom.
Freyja
Inte helt otippat så hoppade Freyja i en vattensamling och simmade. Jag var lite oroad över att Lexus skulle härma henne, en korthårig hund som badar är okej en långhårig hund som jag skulle ha i knät på vägen hem ska inte bada.
Lexus delade inte helt mina åsikter men han nöjde sig med att gå så här långt i vattnet.
Under pälsen så är det pinnar till ben. Öronen lever sitt eget liv och det blir intressant att se hur det slutar.
Yana
Yana leker ytterst sällan med de andra hundarna utan hon är nöjd när hon kan skutta runt själv och titta på allt spännande. Får hon välja så leker hon hellre med en människa än med en hund.
Yana

Freyja
Freyja ser kanske inte helt vettig ut på bilden men hon är glad i alla fall
tumblr tracker