onsdag 29 februari 2012

Inte så lätta att se

Helt lätt är det inte att upptäcka rådjuren nu och värre blir det när snön försvinner.



Aktivering av mig och Yana

Jag har börjat bli bättre på att alltid ha en leksak i fickan när jag är ute med hundarna. När Yana och jag promenerade på en skogsväg tog jag fram leksaken och slängde iväg den. Sen fick jag lite aktivering.
Jag lyckades få leksaken att fastna rätt högt upp i en björk. Efter lite jobb fick jag ner den och sen fick den ligga i min ficka till vi kom till ett kalhygge,

Jag passade även på att aktivera Yana lite genom att låta henne leta efter leksaken i snö.
Letar

Letar

Hittar

Gräver fram leksaken

Fått fram leksaken

tisdag 28 februari 2012

Mina puckon


Jag kan erkänna att en del av smeknamnen jag har på hundarna kanske inte låter så trevliga. Freyjas vanligaste smeknamn är råttan och det händer att jag ropar mina puckon när jag vill att båda ska komma. Min sheltie lystrade till namnet mattes lilla gris så det är inte något som bara bayrarna blir utsatta för. Nu är båda två väldigt duktiga på att manipulera mig, freyja lurade mig precis att hon behövde gå ut. Hon behövde inte alls gå ut utan hon ville ligga på altanen och sola.
Det blev en promenad på nära två timmar idag. Kameran fick stanna hemma så det blev bara mobilbilder. Nu har min mobil ett par år på nacken så kvalitén på bilderna lämnar lite att önska men en ny mobil blir det inte så länge som den jag har fungerar.

 Det är en del snö och efter ett tag blir det helt klart lite jobbigt för mig. Då är det perfekt att ta fram en leksak ur fickan och slänga iväg den i snön när hundarna inte ser. Sen är det bara att peka och säga åt dem att leta. De blir aktiverade och jag får stå och lata mig en stund. Yana kommer tillbaka till mig med leksaken för att få en bit torrfoder i utbyte utan någon uppmaning. Freyja däremot lämnar inte gärna ifrån sig leksaker. Det är en sån sak som jag har lagt ner en hel del träning på men så stora framsteg har det inte blivit.

När vi var på väg hem hittade jag skoterspår i en ny riktning och skoterspår måste följas så det blev en extra vända.
På ställen som jag vet att rådjuren brukar hålla till är det koppel som gäller. Att utmana ödet ser jag ingen mening med

söndag 26 februari 2012

Nöjda hundar gör att kaffet smakar lite bättre

Att hitta skoterspår som man kan promenera på är alltid positivt. Enda nackdelen med skoterspår är att det kan dyka upp skotrar. Det gjorde det idag så då var det bara att kliva ut i snön så att de skulle kunna passera. Efter att ha gjort det blev det lite kallt om fötterna, snö upp till knäna är inte så roligt. Nu dök skotrarna upp när vi var på väg tillbaka till bilen så promenaden blev inte förstörd.
Freyja

Yana
Det blev en ordentlig promenad och nu ligger hundarna i sina korgar och vilar

lördag 25 februari 2012

Freyja

Kameran fick följa med ut på promenad idag och tre bilder blev det på Freyja.

Stök

Att ha en plogad runda på ängen är en lyx. På helgerna så blir oftast den första promenaden på ängen, hundarna får stöka av sig och sen kan man dricka kaffe i lugn och ro.
Att försöka sno en leksak av Yana resulterar i en ordentlig utskällning.
Om man är en Freyja så ger man inte upp bara för det.
Och förr eller senare så lyckas Freyja sno leksaken av Yana.
Med bytet i munnen så gäller det att springa fort.
Stilen är inte alltid så elegant men fort går det

onsdag 22 februari 2012

Det blir nog vår även i år

broräcke

Även om det mesta är grått och trist idag så går det att ana att våren är på väg med sitt ljus.

Smart liten rackare

Hundarna fick varsin träningsstund igår och belöningen var torrfoder. Båda jobbar gärna för torrfoder så det duger bra. Nu håller vi på och byter foder åt dem så jag hade en blandning av den gamla och den nya sorten. Yana brydde sig inte om vilken sort hon blev belönad med utan huvudsaken var att hon fick något. Freyja hade däremot lite åsikter om vilket torrfoder hon ansåg att hon skulle bli belönad med. Vi har torrfodret i plasttunnor i köket. När Freyja fick en bit av det gamla torrfodret som belöning så knatade hon demonstrativt iväg från mig och gick och nosade på plasttunnan som det nya torrfodret finns i. Den lilla damen har en hel del åsikter och är artig nog att visa det tydligt

tisdag 21 februari 2012

Konstiga spår och en lite halvdöv hund

Yana

Freyja
Det är ett sånt otroligt fint väder idag så promenaden blev ett riktigt nöje. Jag funderade på att ta med mig kameran men kom fram till att det inte var någon idé. Freyjas hörsel har märkbart försämrats den senaste tiden så det gäller att hålla ett öga på den lilla damen. Hon har en förmåga att lulla iväg lite för långt om hon känner doften av något spännande. Tidigare räckte det att hojta till en gång för att hon skulle reagera men nu krävs det minst en upprepning. Att försöka fota och hålla ett öga på henne klarar jag inte riktigt så kameran får vara hemma när jag är ute med båda hundarna. Jag får ändå lov att säga att hon än så länge har varit en väldigt lätt unghund. Kanske är det så att tikar inte ger en grått hår i lika stor utsträckning som hanar eller så har vi bara tur.

Det fanns en hel del spår från något djur som jag inte har en aning om vad det kan vara. Det påminde om rävspår men var på tok för stora för att kunna vara det.

måndag 20 februari 2012

Valparna har kommit till världen!

Nu finns det valpar på Puckolinas kennel. Det kommer att bli intressant att följa valparna under de kommande veckorna och se vilken det blir som kommer att flytta hit. Ett sött litet monster kommer att bli min i alla fall. Så kul att få se fram emot en egen hund igen.


lördag 18 februari 2012

Balansgång

Jag har insett att det inte är helt lätt att inte blogga anonymt. Det var riktigt skönt att under några år bara blogga under ett alias och lära känna människor genom bloggen. Nu känner jag mig utan tvekan lite begränsad i mitt skrivande. Det har hänt flera gånger att jag har tänkt skriva något och sen insett att det inte är lämpligt. En del som läser bloggen känner mig i verkliga livet eller vet i alla fall vem jag är,sen finns kategorin som läste min anonyma blogg och så finns det uppdelningen att folk som kände mig innan jag flyttade hit och dem som har lärt känna mig under de senaste åren. Eftersom jag inte känner för att bli utdriven ur byn av byfolket med högafflar så får jag fortsätta begränsa mig i mitt skrivande.

Bayrare i knät

Det har snöat hela dagen och att vara ute när det snöar/regnar är bayrarna inte allt för roade av. Jag har haft Yana i knät större delen av dagen och Freyja har suttit hos husse. En riktig slödag med andra ord.
Prickig freyja

snö

fredag 17 februari 2012

Dagens lärdom

Om man har på sig jeans när man pulsar i snö upp till knäna så blir det väldigt kallt.
Freyja

På vägen hem

Färska älgspår
Jag har haft en härlig promenad med hundarna om man nu bortser från att det var väldigt kallt om benen på vägen hem. Vi tog skogsvägen till åckensjön och gick bilvägen hem. Jag kan erkänna att det var väldigt skönt att komma ut på bilvägen efter att ha pulsat i snö en bra stund. Ni får nöja er med mobilbilder för kameran fick inte följa med på promenaden. Vi såg inga älgar men det var en del riktigt färska spår. Några rådjur var allt som vi fick se idag

torsdag 16 februari 2012

Snart är väntan över

Nu är det inte många dagar kvar till Yuffie borde valpa. Det är nog nu först som jag verkligen börjar se fram emot en hund igen. Att vara utan hund så här pass lång tid har mig att förstå att för mig så är att ha hund en del av meningen med livet. Hade jag inte haft Yana och Freyja att klappa på och träna lite så hade jag nog blivit galen.

onsdag 15 februari 2012

Inga mer kakor med kakao

Jag har en stor förkärlek till allt som innehåller socker och fett. Kladdkaka har under många år varit en sån kaka som jag bakar när jag är sugen på något gott. För ett par månader sedan så noterade jag att jag alltid dagen efter som jag hade ätit kladdkaka fick en hemsk huvudvärk och mådde dålig. Jag provade att baka med mindre kakao men det hjälpte inte. Lösningen blev helt enkelt att inte baka kladdkaka för att tillbringa dagen efter med att så pass dåligt var det inte värt. Igår bakade jag en tigerkaka, jag tänkte att det borde gå bra eftersom det bara är lite kakao i den och jag tänkte inte trycka i mig en hel tigerkaka. Jag åt 2-3 skivor igår och idag har jag haft en jäklig huvudvärk igen. Tragiskt nog så är det nog dags för mig att inse att jag inte längre kan äta kakor med kakao i. Så länge som jag kan äta mjölkchoklad godis så går inte världen under

Aktivt val

Att jag inte redigerar bilder är inte någon hemlighet. På senaste tiden har jag noterat att det råder en konstig attityd mot människor som väljer att inte redigera sina bilder. Att inte redigera bilder verkar många människor tolka som att man antingen är för korkad för att klara av det eller att man är en riktig nybörjare när det kommer till foto. I mitt fall tycker jag inte att något av ovanstående stämmer. Korkad är jag inte på något sätt och även om jag har mycket kvar att lära mig så ser jag mig inte som en riktig nybörjare inom foto.

Att inte redigera bilder är ett aktivt val jag har gjort. Jag insåg när jag läste en kurs i bildbehandling att det helt enkelt inte passar mig. Om jag har lyckats ta några bilder som är för ljusa eller för mörka så ser jag det som en lärdom. Mitt mål när det kommer till foto är att lyckas använda det naturliga ljuset på ett så bra sätt som möjligt. Det jag vill visa är hur saker ser ut och inte hur saker kan se ut om man plockar bort lite i bilden eller ändrar om.

Att redigera eller inte redigera bilder är ett val och jag skiter i hur andra gör och skulle uppskatta om andra skulle komma till insikt att en del gör ett aktivt val att inte redigera.

tisdag 14 februari 2012

Bröd med potatis

Jag noterade igår att det började bli dåligt med bröd och att vi hade några potatisar som inte såg lyckliga ut. Lösningen blev då att koka tre potatisar och mosa dem och ha ner det i bröddegen. Brödet blev mer kompakt än vanligt och mer mättande. När jag bakar bröd så använder jag mig av ett basrecept och sedan använder jag mig av det som finns hemma.

                                       4 limpor med potatis

10dl vatten
8 msk olja
3 msk sirap
50 g jäst
salt
10dl grövre mjöl ( 4 dl grahamsmjöl, 3 dl havregryn, 1 dl vetegroddar, 2 dl rågsikt)
ca 12 dl vetemjöl
3 kokta och mosade potatisar

Rör ihop degen och låt den jäsa ca 1h. Baka ut 4 limpor och låt dem jäsa ca 30 min. Grädda på nedersta falsen ca 35 min på 200 grader

söndag 12 februari 2012

Konst på landet

Jag fortsätter att känna ett behov av att dela med mig av allt som jag har lärt mig under åren här. När jag nu tittade igenom några bilder från förra året och ett par bilder från 2009 så insåg jag att folk i städerna antagligen aldrig har fått se sådan här konst. I städer finns det graffiti och folk betalar pengar för att få se en get med ett däck runt midjan. Här behöver man inte betala några pengar för att få se delar av djur och konstverken får man leta sig fram till i naturen.
Nu vet jag inte vem det är som ligger bakom den här installationen. Det som syns är ett huvud av en älg. Bilden är från 2009 och den gick att se i höstas så om någon känner för att studera den i vår kan jag avslöja var den finns.
Det intressanta med den här konsten är att ingen kan säga hur länge som den kommer att finnas kvar och med tiden förändras den.


Det här konstverket hittade vi i höstas. Det som man ska tänka på när man går närmare för att titta på ett sånt här konstverk är att titta sig noga omkring innan man närmar sig. I en del fall så händer det att konstnären sitter en bit från sin skapelse med ett gevär. Det går då aldrig att veta om han/hon vaktar sitt konstverk eller satsar på att få mer material till sitt verk. Sådana här verk har en begränsad livstid och det skulle man nog önska att en del konstverk även på museer skulle ha.

Fototriss: Så här ser det ut där jag är

Nu blir det premiär att vara med i fototriss med den här bloggen. Den andra bloggen jag hade var jag rätt ofta med i fototriss med. Temat den här veckan är Så här ser det ut där jag är. Klicka här för att se fler bidrag eller vara med själv.

Jag beslutade mig för att ta lite bilder när vi var ute med hundarna. Det har varit ett perfekt vinterväder idag, solen har värmt och det börjar kännas som om det kommer att bli vår även i år.



lördag 11 februari 2012

Stök i snö

Freyja

Yana

Yana har lyckats bli lite för rund så nu är det dags att råda bot på det. Att skutta i snö och dra ner lite på maten har redan börjat göra nytta så snart kommer hon att se ut som hon ska igen.

fredag 10 februari 2012

Vad döljer sig bakom spårstämpeln?

Eftersom jag nu har bott på landet ett bra tag och samlat på mig nyttig kunskap så känner jag att det är dags att jag delar med mig av den.
rådjursspår

rådjur
Här ovan ser ni då först en bild på ett rådjursspår och sen är det en bild på rådjur. Rådjur står mest och glor på en eller hoppar undan och utgör ingen fara för gående. Om någon nu mot förmodan skulle skutta rakt mot en så rekommenderar jag att man flyttar på sig.
Älgkalv spår
Bilden visar spårstämpeln från en älgkalv. Älgar är stora opålitliga djur. Antingen så går de undan när man kommer vilket är det önskade beteendet. Men de kan även välja att stå kvar vinkla öronen bakåt och se väldigt sura ut. Eller om man då är jag så kan man få nöjet att se en älg skutta upp på en skogsväg ca 10m framför en,stanna till och stirra på en, lyckas ramla ner på knäna,sprattla en stund till den kommer upp på benen och sedan skutta vidare. Älgar är det bäst att undvika så långt det går.
spårstämpeln från en ekorre
Så här ser ekorrens spårstämpel ut. Nu finns det säkert någon som tänker att ekorrar är söta och trevliga men det är fel. Av erfarenhet så vet jag att de sitter och lurpassar på mig. När man lullar runt i skogen och allt är tyst och stilla så hör man förr eller senare ett högt skrik som får hjärtat att hoppa över ett slag. Då är det bara att titta sig om i träden och då kommer man att se en ekorre som sitter och ser väldigt nöjd ut.
Spårstämpel från en bybo
Bybor är i stort sett alltid trevliga och har oftast med sig ett fyrfota djur när de vistas i skogen. Om man stöter på en bybo i skogen är det lämpligt att antingen inleda ett samtal eller i alla fall hälsa. Att spela död eller springa åt motsatt håll rekommenderas inte. Ett sådant agerande kan leda till att hela byn kommer att diskutera ens agerande.