tisdag 31 maj 2011

Toker och jag tackar


Idag låg det ett trevligt kuvert i brevlådan. I den fanns leksaken som Toker leker med på bilderna och två ben. Toker och jag säger ett stort tack till Linn på bloggen Mitt hundliv i Ultuna

måndag 30 maj 2011

Börjar allt bli lite tävlingssugen


Det svåra är om jag ska låta hjärnan eller hjärtat fatta beslut. Logiken som jag besitter säger åt mig att inte anmäla till någon tävling men samtidigt skulle det vara kul att se hur det skulle gå. Toker kan momenten i klass 1 det är inte problemet. Problemet är att veta om han har lust att utföra dem eller inte. Dåliga resultat på hunddata stör mig inte längre. Vill någon stämpla Toker som en dålig hund för det så är det fritt fram.
Jag tycker att vi börjar hitta tillbaka igen till träningsglädjen men det är en bit kvar än. Men det känns nästan som om det krävs en tävling för att riktigt veta hur vi ligger till

söndag 29 maj 2011

"Titta en tax med långa ben"

Idag begav vi oss till medeltidsmarknaden i Leksand. Utmärkt miljöträning för hundar så länge som man inte är mitt i smeten. Med Toker och Freyja höll vi oss mest i utkanten och de fick titta på hästar,hundar och en massa människor.
Freyja spanar

Sen fick Freyja sitta i bilen en stund och sambon tog med sig Yana och gick in på området var det var mer folk. När sambon och Yana gick in på området hörde jag en säga "titta en tax med långa ben". Nu har jag en viss förståelse för att det inte är så många som känner igen en bayersk viltspårhund och tyckte att det mest var roligt. Jag och Toker höll oss utanför den värsta smeten och han fick bara träna på att titta på saker och försöka vara tyst. Det var ett par som kom fram och klappade Toker och han blev i vanlig ordning överlycklig.

lördag 28 maj 2011

Lördag

Jakt på collie
Bayrare försöker gömma sig från den mindre bayraren
Flygande collie
Yana och Freyja
Det har inte hänt mycket alls den senaste tiden kan jag konstatera. Freyja har fått lite fler spår och det har gått bra. Jag har ändrat mitt tänk när det kommer till Tokers träning. Nu lägger jag fokus på att han ska vara koncentrerad och tycka att det är roligt och det känns som om det är rätt väg att gå. Träningen är fullständigt ostrukturerad och det är inte många rena lydnadsmoment som vi tränar. En dag gick jag till ett kalhygge och tränade bara att Toker skulle hoppa upp på den stubbe som jag pekade på. Han tyckte att det var kul och det är bevis nog för mig att det är bra träning.

måndag 23 maj 2011

Spårträningen fortsätter

Eftersom lydnadsträningen med Toker ligger nere så ägnar vi oss åt annat istället. Vi satsar på att få igång Freyja ordentligt när det kommer till spårning och jag passar på att även lägga spår åt Toker när vi ändå är ute. Toker fick ett personspår med två-tre vinklar och tre spårapporter och Freyja fick ett spår med blod och älgklöv och en vinkel. Toker spårar mer och mer med nosen ordentligt lågt och idag tog han två av spårapporterna. När jag började träna in spårapporterna ville jag att han skulle apportera dem och sen ändrade jag mig och ville ha en sittmarkering. Nu kan jag konstatera att han inte är helt säker på vad det är han ska göra men så blir det när han har en matte som virrar till det.
Budget spårsnitsel som fungerar lika bra som dyra. Jag använder mig av olika färger på snitslarna för att visa olika saker. Vinkel, raksträcka och spårslut har olika färger. Anledningen till det är att minnet inte är det bästa så det blir lättare att se om hunden vinklar vid vinkeln när jag lätt kan se på färgen på snitseln att det är en vinkel.


För Freyja gick det bra. Roligast är det nästan att se hur fort hon utvecklas. Eftersom en del hundar har svårt för spår som går på tydliga stigar och sen vinklar av kunde jag inte låta bli att lägga spåret åt Freyja så. Hon knatade på fint och spårade på stigen och när hon kom till vinkeln fortsatte hon bara rakt fram på stigen några meter och sen gick det att se att hon funderade på var spåret hade tagit vägen. Hon löste det hela genom att påbörja en liten ringning och då var hon tillbaka på spåret igen. Och sen var det raka vägen till klöven. Det är helt klart skillnad på att träna en hund som har spårning i generna och en som inte har det.

Helgen


Planen för helgen var att åka till Mora för lite träning och handla. Det blev inte Mora utan det blev Falun och ingen hundträning. Vi såg två annonser på blocket på beg hundburar i Falun så vi beslutade att åka dit och titta på dem. Den första hundburen var någon cm för stor för att gå in i bilen men bur nummer två gick in med lite våld. Så nu har vi en dubbelbur vilket känns skönt. Igår fick Freyja och Yana varsitt spår med blod och klöv och båda löste spåren utan några problem. Toker fick göra ett hobbyuppletande som inte gick så bra, han markerade två föremål fint men sen tröttnade han.

fredag 20 maj 2011

Vettig?

Det händer att jag bara tittar på Freyja och funderar över vad det är hon gör egentligen




torsdag 19 maj 2011

Någon som vill ha ett halsband?

Nu har jag fått svar från ansvarig för tävlingen och jag kan göra vad jag vill med halsbandet. Jag kan även konstatera att det var första och sista gången jag var med i någon tävling i hundsport. Fullständigt meningslöst att tävla om man vinner och inte får det som man tävlade om.
Halsbandet är ett halvstryp som sagt till en American Akita och tillverkat av ViBri. Bredden med fodret är ca 6.5 cm, längden är 55-63 cm. Bild finns i mitt tidigare blogginlägg. Det är bara att höra av sig om någon vill ha det. Jag har ingen användning för det eftersom det inte passar någon av hundarna

Que????

Det var ett trevligt stort kuvert till mig i brevlådan så givetvis blev jag nyfiken vad det kunde vara. När jag öppnade kuvertet dök ett stort frågetecken upp i mitt huvud. Det här är vad som fanns i kuvertet.
Ett fint halsband till en akita. Jag har inte sett till någon akita här i huset och skulle jag hitta någon skulle jag bli ännu mer förvirrad. Det fanns även ett visitkort med i kuvertet och på baksidan var det skrivit grattis till vinsten. Om jag hade tävlat om ett halsband skulle det hela inte vara så underligt men den enda hundprylen som jag har tävlat om var en cd med kommendering. Nu är frågan om någon som tävlade om halsbandet är lika förvirrad över att ha fått en cd med kommendering till appellen. Jag får nog ta och slänga iväg ett mail till personen vars visitkort låg i kuvertet

Bra och dålig träning

Vi trotsade regnet och tog oss till kennelklubben för lite träning igår. Toker kändes väldigt seg men jag kämpade på. Försökte få igång honom med lite lek men nej han var inte alls på humör att göra något. Vår träning var inte mycket att jubla över, det blev aldrig någon fart på honom oavsett vad jag gjorde. Yana var inte så road av regnet men enligt sambon gick det bra för dem. Freyja fick följa med in i klubbstugan för lite socialisering och blev klappad på av alla och trivdes utmärkt med det. Människor verkar falla för de långa öronen och de bedjande ögonen som bayrare har

tisdag 17 maj 2011

Livet rullar på




Freyja växer och väger nu mer än 10kg. Jag var lite nyfiken på hur hon skulle reagera på en vildsvinsklöv så jag plockade upp en ur frysen. När Yana fick känna doften av en vildsvinsklöv för första gången var hon först lite skeptisk. Hos Freyja fanns det ingen tvekan utan hon högg den på en gång och uppvisar om möjligt mer byteslust för den än för älgklövar. Den kliar absolut i mina fingrar att börja träna in lite lydnadsmoment med Freyja men jag har lovat sambon att låta bli. Jag tränar henne lite i vardagslydnad, stadga och sen vill jag att hon ska ha ett ordentligt loss kommando. För mig spelar det ingen roll om hon har en kotte eller en klöv, säger jag loss är det det som gäller. Utöver det så försöker vi se till att hon får uppleva olika miljöer och olika människor och hon tar allt med fattning.

Nu har lusten att träna Toker börjat dyka upp på nytt och det känns riktigt trevligt. På någon tävling kommer vi att stå överst på en prispall och lyckas vi inte med det poängmässigt så får jag ta och knuffa ner den som står överst.

söndag 15 maj 2011

Fortfarande förvånad

Att Toker blev godkänd på exteriören har jag nog inte smält riktigt än. Men det är bra att det finns fler än jag som ser att han är fin. Hundarna har fått ägna sig åt att rusa runt och bara vara större delen av dagen och det verkar de trivas med.

Freyja och Toker leker
Yana

Utställning är verkligen inget för mig

Efter gårdagen kan jag återigen konstatera att jag finner utställningar otroligt tråkiga. Människor som verkar släpa med sig halva sitt bohag som de sedan stuvar in i tält och sen ägnar sig åt att vänta i en massa timmar bara för att få skutta runt i vänstervarv. Att ställa ut sin hund en gång kan jag förstå att man gör så att man har en bedömning på den. Att ställa ut hunden så att man kan få ut en arbetsmerit förstår jag också men att ställa ut bara för att ställa ut ser jag ingen mening med. Jag kan uppskatta vackra hundar men för mig är de vackraste hundar de som utför något arbete. Och utställning kommer jag aldrig att betrakta som ett arbete

lördag 14 maj 2011

Ja hur gick det då?

Vi var på plats på Gagnef-Floda brukshundklubb runt 11. Utställningen började 9 så jag hoppades att det inte skulle bli så lång väntetid för oss. Det var rätt många hundar som skulle exteriörbeskrivas och när den ena domaren hade dömt klart "sina" raser på utställningen så började hon exteriörbeskriva. Hon hann med ett par och sen blev det en paus i exteriörbeskrivningarna för hon skulle döma finalerna på utställningen. Medan vi väntade fick Toker, Yana och Freyja lite miljöträning. Utställningsmiljö är inget som någon av hundarna är vana vid så det var nyttigt. En av Tokers släktingar med ägare var på utställningen och det var kul att träffa på dem. Det var en del människor som blev nyfikna på Yana och Freyja så sambon fick svara på lite frågor och hundarna blev omklappade. Sen blev det till slut vår tur och Toker hälsade i vanlig ordning lite översvallande på exteriörbeskrivaren. Han hanterade mätningen bättre än vad jag hade trott med tanke på att han aldrig har blivit utställningstränad. Sen fick jag och Toker springa runt lite och jag kan erkänna att Toker mer sprang som om det var lydnadstävling vi var på.
Det hela slutade med att Toker fick godkänt och kan numera titulera sig korad. Det sämsta i protokollet blev en 5 på ländparti. Hela protokollet går att se här. Tryck Ctrl och + för större storlek. Kvalitén blev inte den bästa men jag hoppas att det mesta syns. 
Jag måste även lägga till att jag är skyldig en ägare av en dobermann ett stort tack. Hon var snäll och hjälpte till att få Toker att ställa sig ordentligt genom att locka med en leksak. Min avsikt var att tacka henne men jag blev så chockad när Toker blev godkänd att jag helt glömde bort det.

fredag 13 maj 2011

Ja det funkar igen

Det har varit något fel här så det har inte varit möjligt att lägga upp några nya inlägg och ett inlägg som jag skrev för någon dag sedan är borta. I morgon är det dags för exteriörbeskrivning av Toker och det ska bli skönt att ha det avklarat.
Freyja tuggar på det som hon hittar
Fler bilder på Freyja finns det här

torsdag 12 maj 2011

Skriker som döende möss

Igår var det dags för träning på malungs kennelklubb igen. Jag och Toker ägnade oss till stor del åt passivitets träning, det går bättre och bättre. Det var ovanligt många som tränade igår så jag hade en del att titta på. Alltid intressant att se hur olika människor tränar och vilka skillnader det är mellan folk. En del skriker kommandon till hundarna med så höga röster att det mest låter som någon mus som håller på och dör och andra säger kommandon med lugna röster. Det är en man som rätt ofta brukar vara och träna på klubben och jag brukar alltid titta lite extra på honom och hans hund. Han tillhör kategorin som ger kommandon med en lugn och tydlig röst och hunden lyssnar och jobbar på med bra fart och koncentration. Ett roligt ekipage att studera helt enkelt. Den andra kategorin av människor får mig mest att fundera på om hundarna är döva.

onsdag 11 maj 2011

Positiv till skottpengar på telefonförsäljare

Jag hatar telefonförsäljare och varför i helvete de aldrig kan förstå ett nej är ett mysterium. Givetvis har vi nix men det hindrar tyvärr inte företagen som vi har varit kunder hos att ringa, har för mig att de har rätt att ringa 2 år efter att man har slutat vara kund. För tillfället är det Tele2 som envisas med att ringa minst en gång per dag. Jag har förklarat att min sambo jobbar och att han ändå inte är intresserad men ändå fortsätter de att ringa mitt på dagen. Idioterna stör mig i mina studier. Om alla människor bara skulle sluta säga ja när telefonförsäljare ringer så skulle branschen självdö och jag skulle bli glad.

tisdag 10 maj 2011

Hur hitta glädjen igen?



Envis som jag är så har jag inte gett upp mina tävlingsplaner med Toker än. Jag har ägnat ett par dagar åt att fundera på vad jag har gjort fel och har tyvärr inte kommit fram till något. Att jag har gjort något fel är jag rätt säker på så det skulle hjälpa om jag visste vad. Tidigare tyckte han att det var roligt att träna lydnad även om han kunde vara väldigt disträ ibland. Nu känns det som om han har tappat all glädje över att träna lydnad. Han känns gammal och trött bara så fort han anar att jag planerar ett lydnadspass. Jag försöker komma på hur jag ska få honom att tycka att det är roligt igen men jag kommer inte på hur. Jag har provat med olika belöningar, korta pass, ja i stort sett allt som jag kommer på men det blir inte bättre. Att det skulle vara något fel på honom har jag svårt att tro eftersom han rusar runt när han har chansen och spårar gör han med glädje

måndag 9 maj 2011

Måndag

I vanliga fall tar det några sekunder för Freyja att äta sin mat så jag tänkte att det kunde få ta lite längre tid idag. Jag slängde ut hennes lunch i trädgården så hon fick lov att anstränga sig lite vilket hon gör med glädje när det handlar om mat. Toker fick också lite mat utslängd så att även han blev lite aktiverad. Träningen av Toker ligger fortfarande nere




söndag 8 maj 2011

fredag 6 maj 2011

Behöver lite hjälp

Nästa helg är det då meningen att Toker ska göra sin exteriörbeskrivning. Om någon är nyfiken så ser jag inte fram emot det. Utställning och sånt roar mig inte alls men jag känner att exteriörbeskrivning är ett nödvändigt ont så därför ska Toker göra det. Jag har nu fått veta att jag ska ha med mig exteriörprotokoll. Är det alltså ett sånt här som jag ska skriva ut och ha med mig?

torsdag 5 maj 2011

Mycket att upptäcka

Det är konstigt att man hinner glömma så mycket från hur det är att ha valp. Allt som ska upptäckas i den stora världen som man själv inte ens reflekterar över. Jag hade tänkt att Freyja skulle få se något rådjur i dag men rådjuren hade ingen lust att samarbeta. Istället blev det en liten promenad med nya intryck.

Att titta ner på ån från bron visade sig vara väldigt spännande. Nu syns det inte riktigt på bilden men det är någon meter ner till ån och Freyja ville gärna vara så nära kanten som möjligt vilket jag inte tyckte var en så bra idé.

Missnöjet över att behöva stå stilla syns tydligt i det rynkiga ansiktet.

Konstiga ljud gör att Freyja måste sätta sig ner och fundera lite. Det var ett par hackspettar som lät ovanligt mycket. det krävs nog en valp för att jag ska lägga märke till allt spännande som finns i närheten


Första fria träningen för året

Igår så var det första fria träningen för året på Malungs kennelklubb. Givetvis så går det inte att missa ett sånt bra tillfälle för Freyja att få lite träning i att vara nära andra hundar. Min motivation att träna Toker är fortfarande obefintlig så jag och Toker ägnade ca en timme åt att sitta och titta när andra tränade. Efter det fick han göra en inkallning som var i ett ännu segare tempo än vanligt och så blev det frittfölj i någon minut och sen åkte vi hem. Yana fick vara med på lite gruppträning och Freyja fick mest träning i att bara vara. Freyja uppförde sig fint och fick göra en inkallning på en tom plan. Freyjas kontakt och samarbetsvilja med sambon är jag allt lite avundsjuk på. Hon har så mycket naturligt som jag skulle vilja ha i en lydnadshund. Så trött som Freyja var när vi kom hem har hon aldrig varit tidigare. Det är lustigt hur mycket att bara vara tar på krafterna hos en valp.

tisdag 3 maj 2011

På jakt efter motivation

Det blev ett kort pass på fm mest bara för att kolla om Toker skulle ha tokiga sättande nu också eller inte. I dag såg det helt okej ut så varför det var så tokigt i söndags funderar jag fortfarande på. Jag skulle bra gärna vilja veta varför han var så disträ men det får jag nog aldrig veta. Min motivation att träna Toker fick sig nog en liten törn efter tävlingen men vi kommer nog snart igång igen.

måndag 2 maj 2011

Äter fortfarande kaka och tänker

Nu handlar det inte om att trösta mig utan jag äter bara kaka för att det är gott. Jag har funderat lite och insett ett par saker. Toker och jag har nu gjort två misslyckade tävlingar och det stör mig underligt nog inte så mycket. Han är första hunden som jag tävlar med och vi har inte gått någon kurs eller tränat privat för någon instruktör. Vi har mest tränat ensamma och jag tycker att vi har lyckats bra med förutsättningarna som vi har. Det är klart att det aldrig är roligt att misslyckas på tävling men jag kommer inte att fokusera på det utan se till att lära mig av misslyckandet istället.

En sak som jag redan nu har insett är att jag har tränat momenten i klass 1 för mycket. Toker lyssnar inte på vad jag säger utan chansar bara. Jag provade på fm att gå ett kort frittfölj och kommendera kaka efter någon meter. Det resulterade i ett snyggt ställande. Nu kommer Toker att få alla möjliga kommandon med och utan innebörd ett tag så ska jag se om han kommer att bli mer uppmärksam igen.

söndag 1 maj 2011

Tröstar mig med en kaka eller kanske flera


I dag bar det av till Torsby för lydnadstävling. I fredags fick Toker göra ett par moment för att kolla om han var fri från hälta. Han var helt okej igår så jag beslutade att det fick bli tävling i dag. Nu i efterhand hade jag lika gärna kunnat avstå. Om det hade delats ut något pris till den förare som blev tvingad att använda flest dubbelkommandon så hade jag vunnit.
Toker var på tävlingsplan med mig fysiskt men psykiskt så tror jag att han funderade över livets stora mysterium eller något liknande. Alla sättande var så sneda som det är möjligt, han satte sig inte en enda gång tror jag när jag stannade under linförigheten, läggande under gång blev till ställande osv. (3.pris på 135 poäng)
Det mest glädjande när det kommer till min och Tokers prestation är att det blev 8½ poäng på apporten! Jag har tidigare sagt att jag ska tävla i ettan till vi får poäng på apporten och nu är det avklarat. Jag har inte helt beslutat om vi kommer starta något mer i ettan utan det får tiden utvisa.

Jag får även lov att säga grattis till Kent och Yuffie som också tävlade i Torsby. För deras del resulterade det i klassvinst och Lp1.