fredag 26 april 2013

Bilder på

snö och hagel är inte så roliga så därför blir det inga bilder från denna dag. Snön försvann efter någon timme glädjande nog. Lite bilder från igår får det bli här istället.
Snöfri myr

Lexus plaskar

Isen minskar fort nu

Av is blir det vatten

Älgspår

Åckensjön

torsdag 25 april 2013

Yuffies son

Tungan avslöjar allt att Lexus är Yuffies son. (det är okej att visa tekniskt dåliga bilder om det är en hund=)

Distichiasis

På smooth collie database kan man se att det är 12 korthårskullar planerade (har bara med kullar där både mor och far presenteras). Så här ser det ut om man enbart tittar på distichiasis: (Kullarna är inte i samma ordning som på smooth collie database)

  •  Kull 1 Ena föräldradjuret har en förälder som har lämnat distichiasis i tidigare kull. Andra föräldern fri
  • Kull 2 har det ena föräldradjurets faster distichiasis. På den andre förälderns sida hittar jag inget men många är ej ögonlysta.
  • Kull 3 Ena föräldradjuret har lämnat distichiasis i en tidigare kull. Och det andra föräldradjuret har lämnat distichiasis i tidigare kull och ena föräldern till den hunden har fått hår bortbränt. 
  • Kull 4,5 och kull 6 verkar vara fri.
  •  Kull 7 har syskonet till en av föräldradjuren distichiasis och det andra föräldradjurets moster har distichiasis.
  • Kull 8 Ena föräldradjurets har lämnat distichiasis i tidigare kull och har kullsyskon med distichiasis. Och det andra föräldradjuret har en förälder som har lämnat distichiasis i två kullar.
  • Kull 9 Ena föräldradjuret har en moster med distichiasis och har en avkomma som har fått hår bortbränt. Det andra föräldradjuret är fritt (om man begränsar sig till att bara titta på kullsyskon,föräldrars kullsyskon och avkommor).
  • Kull 10 Ena föräldern fri och den andra har en moster med distichiasis.
  • Kull 11 Ena förälderns förälder har lämnat distichiasis i tidigare kull. Den andra fri
  • Kull 12 Ena föräldern fri. Andra föräldern har en förälder som har lämnat distichiasis i tidigare kul
Hundar som jag benämner som fria har ingen diagnos registrerade på sig eller så kan inte jag se uppgifter om den hunden. Jag gissar att en del av dessa valpar kommer att ha distichiasis. Det finns uppfödare som hävdar att det inte finns hundar med bara friska släktingar och det tvivlar jag inte på. Att man som uppfödare tar kalkylerade risker förstår jag också men i en del fall verkar gränsen mellan kalkylerad risk och idioti vara väldigt tunn.




onsdag 24 april 2013

Inte så billig

Nu skriver jag det på ett tydligt sätt här så slipper jag i framtiden förhoppningsvis fler företag som vill "samarbeta" med mig. Jag vill inte samarbeta med något företag. Med samarbeta så menar de att jag ska ägna mig åt att skriva blogginlägg som hyllar företagen och sedan slänga in länkar i texten till företaget. Om någon då klickar på länkarna och köper något så får jag någon kr. Sånt gör jag inte.

Skriver jag något positivt om ett företag så är det mina egna erfarenheter av företaget och ingen betalar mig. Jag har inte heller fått någon kr för att skriva något negativt om något företag.


Jag kommer aldrig att ägna mig åt att hylla företag och i bästa fall tjäna någon kr på det. Erbjuder någon mig riktiga pengar är det kanske en annan sak...

Jag roade mig att googla lite på det senaste företaget som ville samarbeta med mig och det är en hel del som tydligen nappade på deras erbjudande och har skrivit om dem.

lördag 20 april 2013

Då är vi igång igen

Nu finns det mer mark som är snöfri än som är täckt av snö så idag var det dags att komma igång med spår igen. Jag lade ett spår en kort bit från tomten, 4+slutapport och en vinkel.
Det var mest för att kolla av hur Lexus skulle spåra nu och i ärlighetens namn var det mer promenad än spårning. En sak som var väldigt positiv var däremot att han markerade alla apporter. Känslan jag hade var att han inte alls visste vad det var som han skulle göra. Jag trodde att han skulle ha kommit ihåg men månaderna med snö har tydligen gjort att vi får börja från början igen. Nu på kvällen blev det därför ett nytt spår, ett väldigt enkelt rakt så att han inte skulle kunna misslyckas. Det var fortfarande lite tveksam spårning men han spårade och blev glad när han hittade en leksak i slutet. Nu är det bara att fortsätta med enkla korta spår ett tag så blir Lexus säker igen på vad han ska göra.

Bayrarna blir det spår för imorgon eftersom de har "lite" längre liggtid på sina spår

Är det bara jag?

Jag tycker att jag den senaste tiden har sett så otroligt många feta hundar. En del ser verkligen hemska ut i kroppen och andra har bara lite för mycket vaddering. Nu börjar jag fundera på om det är jag som inbillar mig att hundarna är feta eller om det är ägarna som inte riktigt ser hur hundarna ser ut. En del av hundarna har jag sett i verkligheten och en del har jag sett när jag slösurfar. Jag är den första att erkänna att våra hundar inte alltid är i perfekt form men så fort det sker gör vi något åt det. För inte allt för längesedan såg jag bilder från någon utställning och i mitt tycke var flertalet av hundarna feta. När det handlar om korthåriga hundar som inte verkar ha någon midja tycker jag bara att det ser riktigt illa ut. Är det bara jag som tycker att många hundar ser feta ut?

fredag 19 april 2013

Ord och bilder

I dag beslutade jag mig för att systemkameran skulle med på promenaden oavsett väder. När jag skulle plocka fram den tittade jag ut genom fönstret.


Två tranor har dykt upp och går i vanlig ordning runt och skriker. Det är två tranor som brukar hålla till där varje år så jag antar att det är samma som återvänder. Jag anade att det skulle vara lite svårt att promenera någonstans i dag bortsett från vägen genom byn. Att promenera på vägen är inte så roligt så jag beslutade mig för att gå så långt det gick på en annan plats. Första biten blev det en väg.
Nu var det stopp för biltrafik så att vägen inte förstörs ytterligare. Lexus har något emot skyltar så den runda skylten blev utskälld men den flyttade sig ändå inte. Vi fick helt enkelt gå runt bommen. En kort bit efter noterade jag att det var något som rörde sig på den högra sidan. Inte helt oväntat var det rådjur.
Rådjuren var lite nervösa vilket jag gissar hade att göra med en helikopter som flög i närheten. Antingen kollar de el-ledningar,räknar varg, räknar älg eller räknar något annat. Efter en stund började rådjuren röra på sig.
Jag anade att de tänkte korsa vägen så jag valde att stå stilla så att de inte skulle bli stressade. Min aning var korrekt ca 15m framför oss var en bra plats att ta sig över.
Helt stilla klarade Lexus inte av att vara så att hålla kameran stadigt gick lite så där. När alla fyra rådjur hade skuttat iväg fortsatte vi.
Nu är det mycket mycket vatten överallt. Jag kan inte minnas att vattenståndet i ån har varit så här högt tidigare. Efter en bit vek vi av från vägen och Lexus kunde få vara lös lite.
Efter att ha skuttat runt lite hamnade vi närmare ån igen och Lexus trodde nog nästan att det var julafton. Vattnet hade stigit så pass mycket att han kunde plaska runt lite överallt.
Det här med plaskandet kommer jag aldrig riktigt förstå. Men det som gör Lexus lycklig är bra..

torsdag 18 april 2013

Plask plask

Regnet har fallit hela dagen och jag vet att jag borde ha tränat Lexus lite i alla fall. Lär han sig att träna i alla väder behöver jag inte fundera på hur det går på tävling om det ösregnar. Men nej idag har jag varit för slö och tanken att träna i regn kändes inte lockande. Till mitt försvar får jag säga att det ofta regnar här så det kommer att bli många chanser att träna i regn.  Promenad tog vi oss givetvis ut på i alla fall. Om jag hade haft med mig min systemkamera så skulle jag kunna ha visat en bild på en duvhök men nu hade jag med mig kompaktkameran. Ni får tänka er en bild i huvudet på en fågel som sitter i en gran och spanar.


Tar man sig en bit upp så går det att se långt.

Lexus passade på att plaska lite även idag

onsdag 17 april 2013

Nu är någon glad

Våren har som sagt anlänt och snön och isen smälter i ett trevligt tempo.



Snö och isklumpar i ån minskar i ett raskt tempo och mängden vatten ökar och ökar. Igår fattade jag det begåvade beslutet att promenera på en av skogsvägarna... 

Vägarna nu är väldigt mjuka och det är en tidsfråga innan någon vägbom kommer upp. Tyvärr finns det folk som kör på vägarna i onödan och det är inte uppskattat eftersom bilarna sjunker ner och förstör. En som däremot tycker att det är väldigt roligt med allt vatten är Lexus. Äntligen kan han plaska runt i vatten igen.

Vattnet borde vara jäkligt kallt så jag förstår inte riktigt varför han ska plaska hela tiden men han blir glad av det.
Lexus är en speciell hund

Svanar



Sista bilden är den av bilderna som tilltalar mig mest och jag kan tänka mig att många ser den som en misslyckad bild. En misslyckad bild för mig är en bild som inte tilltalar mig och sen spelar det ingen roll vem som har tagit bilden

tisdag 16 april 2013

Fortsättning nordic lenses (skitföretag)

I slutet av förra veckan mailade jag in bevisen jag har för att linserna betalades i januari till inkassobolaget. I dag fick jag svar från dem att de skickar vidare mina bevis till Nordic lenses och att ärendet ligger vilande till idiotföretaget Nordic lenses svarar. Den intressanta frågan är nu om det finns någon tillräckligt begåvad på Nordic lenses som kommer att inse att jag inte är skyldig dem ett öre och att jag förtjänar en ursäkt. Rent krasst tror jag då inte det. Bevisen jag har mailat in är då en skärmdump från mitt bankkonto var det framgår att en summa drogs av nordic lenses i januari och det roligaste beviset är en mail konversation med en anställd på nordic lenses. Eftersom jag aldrig fick mina linser inom den utlovade leveranstiden mailade jag till nordic lenses. Det visade sig då att de hade missat min order och jag fick skicka in en skärmdump från mitt bankkonto så att de kunde se att pengar hade dragits... I mail konversationen har då den anställda skrivit att de hittade betalningen från mig. Får se om det duger för nordic lenses...

Handla inte av dem

Bättre än jag trodde

Fördelen med att spela in korta sekvenser när jag tränar Lexus är att det är så mycket lättare att se både det bra och det vi behöver träna mycket mer på. Ställande och vänstersvängar var det som fokus hamnade på i dag. Ställande tränade vi i källaren medan vänstersvängar tränades ute. Jag blev faktiskt lite förvånad när jag tittade på inspelningen för det ser bättre ut än vad jag trodde.
Jag skulle kunna gå bättre och Lexus skulle kunna hålla positionen bättre men jag ger oss godkänt=) Det handlar bara om mer träning så kommer det att bli bra.
Även om jag stundtals har funderat på om jag har gjort rätt som har tagit det så pass lugnt med träningen av Lexus så känner jag mig mer och mer övertygad om att jag har gjort helt rätt. Vi kommer att hinna med allt vi vill

Det kändes som vår

Skillnaden här mellan vinter och vår är kanske inte så stor men skillnaden som man märker är att det som faller är regn istället för snö. Igår regnade det och var allmänt grått och trist men helt klart ett tecken på att våren är här.
Helt logisk är jag inte så jag hade med mig min kompaktkamera som inte på något sätt är vattentålig. Lite underligt beslut att ta med den med tanke på att min systemkamera tål det här vädret.
Lexus tyckte att det var väldigt spännande med ett par gräsänder som flög iväg från ån när vi kom och störde dem. Kanadagässen är också ett vårtecken, de började dyka upp för någon dag sedan och att missa dem går inte. Kanadagäss och tranor är vad jag kallar skrikfåglar, de skriker i stort sett hela tiden. Än är det snö på ängen utanför tomten så fåglarna håller sig inte där än men så fort snön försvinner börjar tranorna dyka upp och står och skriker och kanadagässen promenerar runt och skriker. Sen brukar någon i byn tröttna på kanadagässens eviga skrik och då går några ut och börjar skjuta dem. Så är livet på landet. Lexus måste jag hitta på något med i dag för han börjar bli dryg. Så har mina hundar alltid varit, blir det för lite aktivering några dagar så märks det.

Jag fortsätter att leta jobb men har tyvärr inte hittat något än, tar tacksamt emot tips

måndag 15 april 2013

Snö, regn och annat

Det är en bra sammanfattning av helgen. Jag hade tänkt träna Lexus i helgen men inspirationen försvann tillfälligt så det blev ej så.
Spårstämplar som jag och sambon funderade över. Vi enades om att det är/borde vara mårdspår men mer än så lyckades vi inte komma fram till.
Snö som fallit ska sedan töa bort och då blir det vatten i mängder.
Ett rådjur som hade hittat en bra utkiksplats.
Ibland ser hundarna riktigt vettiga ut.
Yana

Freyja

Lexus
Frågan är om de bara låtsas vara vettiga eller hur är det egentligen?
Favorit bayrarna kan verka vettiga men nja de galna ögonen avslöjar dem.
Lexus kan nog bara luras på bild att han är vettig. Jag anar att han har lite svårt att verka vara vettig om man träffar honom.
Vem skulle vilja träffa den här ute på en promenad? Ja hon var precis så upprörd som hon ser ut att vara. Hon har siktet inställt på Lexus här för Freyjas gräns var nådd när det gäller hur mycket Lexus får stöka med henne. Lexus har fortfarande inte riktigt insett att när Yana eller Freyja har sagt åt honom att sluta stöka ett par gånger och han inte gör det så blir det konsekvenser. Är han för stökig brukar han få gå i koppel men oftast löser hundarna det på ett bra sätt själva

lördag 13 april 2013

Nä nu får det sluta snöa

Så här såg det ut på promenaden för ca 1h sedan och snön faller än. Väldigt vitt ute och det känns som om det kommer att dröja innan det här försvinner. Jag började hoppas på att det skulle gå att komma igång med spårning snart men så blir det nog inte

En, kanske två blev glada

När jag öppnade ytterdörren och en vit värld visade sig. Yana lockade jag ut med torrfoder, Freyja och Lexus studsade runt.
Yana letar torrfoder i snön.
Lexus håller koll på Freyja som springer runt. Som synes har det kommit en del snö under natten

fredag 12 april 2013

Utvärdering stadga

Enligt min veckoplan så skulle vi ha tränat platsliggning i dag. Jag insåg dock att det var vettigare att träna stadga i sitt,ligg och stå och så fick det bli. För att få lite variation beslutade jag att träna på promenaden, stanna till lite och träna och sen fortsätta. Vi hade inte kommit långt innan vi skrämde upp 4 rådjur som skuttade iväg. Precis var de hade skuttat tyckte jag att det var en bra plats att lägga Lexus.
Jag kunde konstatera att han hade svårt att både lägga sig och ligga kvar. Miss från min sida med andra ord att inte ha tränat på det tillräckligt ofta och på olika platser. Efter en liten stund fortsatte vi och sen stannade vi till på lite olika platser och tränade sitta,stå och ligga kvar. Stadgan i sitt var helt okej, nu blev avståndet mellan oss inte långt men bra träning ändå.
Lite snö kvar
Efter att ha tränat under promenaden har jag dragit ett par slutsatser. Den första är att jag måste bli bättre på att träna lite sitt,ligg och stå under promenader för nu tog det för lång tid innan Lexus reagerade på kommando. Sen insåg jag även att jag har slarvat så pass mycket med Lexus att han faktiskt inte är helt säker på att kommandona stå och ligg innebär att han ska fortsätta göra det till han får frisignal eller nytt kommando. Väldigt positivt att jag insåg att han faktiskt inte vet för nu kan jag göra något åt det. Nu gäller det för min del att vara ännu tydligare så kommer han snart att förstå

torsdag 11 april 2013

Kanske en utvärdering av linförighet

Det var då dags att träna linförighet idag. Jag tänkte träna lite på vänstersvängar och beslutade mig för att träna ute eftersom det är lite bättre plats. Sen var även tanken att träna lite på halter och raksträckor. I dag glömde jag höra vad Lexus tyckte om planen. Han var inte så koncentrerad och inte jag heller. I halterna kom han på att det var roligare att lägga sig och i vänstersvängar började han sätta sig precis innan svängen. Det slutade med att vi tog en promenad istället.

Nästa träning så ska jag nog återgå till externbelöning. Då ser jag till att göra en sväng så att Lexus när han har svängt har externbelöningen någon meter rakt framför sig. Det har fungerat tidigare så det är bara att backa lite i träningen. Och i halter får jag ta och prova att säga sitt så får jag se om han lär sig igen.

Jag hade tänkt visa en katastroffilm från träningen men jag hade raderat den.

Dags att leta svanar igen

För ett tid sedan så flög det svanar över byn och då lyckades jag inte hitta dem. I dag beslutade jag mig för en promenad till ett ställe var svanarna oftast brukar hålla till. Lite skrämmande känns det att jag har den kunskapen. När jag bodde i staden visste jag vilken typ av folk som höll till på de olika krogarna och nu vet jag var man ska bege sig om man vill träffa på något speciellt djur.
Svanarna hade ingen lust att vara så nära men några bilder fick jag.