söndag 31 mars 2013

Livet är bra

En härlig promenad.
Snön har sjunkit ihop en del men det kommer att dröja ett bra tag till det går att börja lägga spår.
 Så länge som Lexus kan gräva ner halva sig och jag sjunker ner några dm i snön blir inga spår lagda. Om någon månad kan vi nog komma igång med att spåra igen. Så länge som dagarna blir varmare och solen lyser så går tiden fort. En från byn var ute och sågade ner lite träd och det resulterade i att ett par rådjur flydde i rask fart.
Byns minsta vakthund var ute och gjorde ett bra jobb när vi passerade på vägen.
En bidragande orsak till känslan att livet är bra är att jag nu dricker kaffe och äter en onödigt stor bit blåbärspaj medan hundarna nöjt ligger och vilar.

lördag 30 mars 2013

Att få lyckade bilder på bayerska viltspårhundar

är inte lätt. Särskilt inte om man har en bayersk viltspårhund som Freyja.



En del av bilderna får mig att tänka på ett rabiessmittat monster eller en köttbulle med tänder. Stilen hon springer med ser inte alltid så elegant ut men fort går det. Jag hade tänkt få någon fin bild på Yana och Freyja idag men efter att ha tittat igenom bilderna kan jag konstatera att det ej blev så.

Test av vante

Lexus och Freyja ställde artigt upp och testade hållbarheten på en av mina vantar. Freyja och Lexus drog båda i en vante till Freyja tröttnade. Lexus tröttnade dock inte.


Hållbarheten var förvånansvärt bra för vanten är fortfarande intakt.

fredag 29 mars 2013

Tre individer

Ibland blir det så tydligt att hundarna är av olika raser. Två spårhundar som är intresserade av någon doft på marken och en hund som studsar fram i livet med ett leende. Yana hann även med att rulla sig i vargskit vilket jag anser att hon hade kunnat strunta i.
Lexus och Freyja lekte lite och sprang runt.
Yana gjorde ett par ruscher och en av dem verkar ha gått ut på att försöka fälla Freyja.
 Hon lyckades inte fälla Freyja i alla fall. Det kan säkert se lite brutalt ut om man är van vid hundar som fint trippar bredvid varandra. Alla tre hundarna leker fysiskt med varandra men givetvis lullar de även på bredvid varandra ibland.
Det är tre hundar men även tre individer.
Freyja är den av hundarna som är snäppet bättre än de andra på att utnyttja alla tillfällen som erbjuds. Det spelar ingen roll om det handlar om att få mest knätid eller lyckas sno något ätbart.
Yana är den som aldrig missar att berätta när det är dags för mat eller tid att sova. Får hon välja leker hon hellre med människor än med andra hundar.
Lexus är den som anser att livet går ut på att studsa fram och leka så mycket som det bara går.

torsdag 28 mars 2013

Dags för lite förändring

Jag fick lite inspiration och känner att det är dags att förändra hundarna lite. Hur kul är det egentligen med hundar som ser likadana ut jämt? Efter ett bra tips har jag kommit fram till att Lexus nog skulle passa bra som en blå hund. Yana och Freyja blir det lite svårare att färga eftersom de är mörka men alternativet finns alltid att bleka dem. Eller kanske bara bleka fläckar så blir det ännu roligare? Planen är naturligtvis att även börja måla deras klor med ett nagellack i någon rolig färg. Tänk så roliga de kommer att se ut och muntra upp gråa och trista dagar. Det är bara fantasin som sätter gränser.






















Om man läser det här och inte förstår att jag skämtar så är det ett väldigt tydligt tecken på att man bör läsa någon annan blogg istället

Rätt beslut

Igår fick jag tillbaka min kamera från service och i dag har jag hunnit prova den lite. Det är en tydlig skillnad på bilderna (tydlig för mig i alla fall), nu hamnar skärpan som den ska. Jag får dra lärdom av det och nästa gång jag funderar på om något är fel ska jag inte vela i flera månader innan jag gör något åt det.
Rådjuret hade koll på oss
Och Lexus hade koll på rådjuren. Det verkar som om det är två flockar med rådjur i närheten nu. Ena flocken verkar vara mer vana vid att folk promenerar förbi för de bryr sig inte mycket. Den andra flocken däremot flyr i full panik, en av rådjuren i den flocken lyckades till och med ramla när den skulle fly. Då befann vi oss ändå på ett avstånd av runt 50 meter och jag hade nog inte ens upptäckt dem om de inte hade rusat i full panik och klivit på grenar

onsdag 27 mars 2013

Ny hund nya problem (del 2, 3 eller nåt)

Fantasin tryter så bättre rubrik än så blir det inte. Det blev ett kort träningspass på fm och ett "problem" som vi har haft tidigare blev ännu mer tydligt nu eftersom vi inte har tränat på ett tag. Tidigare kunde Lexus börja låta när han gick upp för mycket i varv. När jag insåg det började jag mer tänka på att han skulle vara i rätt nivå och mycket av skällandet försvann bara genom att jag tänkte på att själv vara mer lugn och inte peppa. Det blev några skall när vi tränade i dag och jag noterade att det i det här fallet hängde ihop med att han inte orkade koncentrera sig och lyssna. När koncentrationen tog slut började han prova lite olika saker istället för att lyssna och när han inte fick beröm/belöning kom det frustrationsskall. Lösningen är enkel, kortare pass och när jag märker att han inte orkar koncentrera sig mer så är det dags att lägga ner. Nu gäller det för mig att bara komma ihåg det också. Lite stressad känner jag mig fortfarande ibland över att vi inte har kommit längre men min plan var aldrig att tävla så fort som möjligt så jag borde släppa stressen. Tids nog ska vi allt stå på prispallen och tar vi oss inte dit tack vare våra poäng så får jag knuffa ner den som står överst.

Jag såg inga rådjur i dag så en fågel får duga.
 I går blev servicemänniskorna klara med min kamera så med lite tur kommer den i dag eller imorgon. Lite glädjande får jag lov att erkänna att det var att få veta att det var fel på kameran. Det hade känts rätt trist om anledningen till att bilderna inte blev helt bra var att jag klantade mig. Fråga mig inte vad det var som var fel för det minns jag inte. Något större intresse av att veta vad exakt som finns i en kamera och som det kan vara fel på har jag inte. Kul ska det bli i alla fall och se hur bilderna bilderna blir när kameran fungerar som den ska.

Mer asfalt än snö och is att promenera på känns som ett väldigt trevligt vårtecken.

tisdag 26 mars 2013

Två av tre

är bättre än en av tre men inte perfekt. Freyja har varit lite för mager men ser nu bra ut i kroppen, Yana är också helt okej viktmässigt. Lexus däremot är inte helt perfekt. Jag har inte orkat motionera honom ordentligt och har inte haft en tanke på att dra ner på hans mat. Att jag inte kom på tanken att minska hans mat förstår jag inte. Nu har jag kommit igång igen med promenader så snart är han i vettig form igen.
Vädret är helt fantastiskt i dag så jag passade på att gå lite längre än normalt.
Vid Åckensjön var det nu lite mer vatten än det var sist. Jag hade en förhoppning om att det skulle finnas lite skoterspår att gå i om jag fortsatte förbi Åckensjön. Så var det och där vek jag av så att Lexus skulle kunna få vara lös lite. Att ha honom lös i skoterspår på myrarna känns helt okej eftersom sannolikheten att träffa på älg eller rådjur inte är så stor.
Nu visade det sig att det även här hade varit varg ute och promenerat och med största sannolikhet jagat älg. Älgspåren gick kors och tvärs och det gick att se vargspår bredvid. Vi promenerade en stund där ändå men jag valde att vända efter en bit. För min del så är jag inte rädd för varg men jag vill inte att Lexus blir vargmat och när jag är ute själv en bra bit från närmaste hus så finns det ingen möjlighet att få hjälp fort om det skulle behövas.
Det blev min kompaktkamera som fick följa med i dag också. Bilderna blir absolut inte lika bra som med systemkameran men det är roligt med lite omväxling

måndag 25 mars 2013

Lexus och jag har nog inte samma musiksmak

Ekorrspår och skogsharespår tilltalar mig. Som med allt annat slösar jag inte tid på att fundera varför det är så utan nöjer mig med att konstatera att det är så det är. I dag blev det min gamla kompaktkamera som fick följa med på promenad. Djuren i skogen var lite nerviga vilket jag har full förståelse för. Antingen så är Dalarna under anfall eller så är det någon militärövning för det har varit militärflyg som svischar förbi hela fm.
Väl hemma igen hittade jag ett kuvert till mig i brevlådan. Innehållet var ovanligt trevligt. Tack!
Givetvis blev jag tvingad att börja lyssna på en gång. Första låten fick Lexus att börja skälla men nu verkar han ha vant sig. Illa av mig att ha missat att vänja honom vid depeche mode

Lite träning

Det har som sagt blivit väldigt dåligt med träning den senaste tiden. Ett kort litet pass blev det på fm, det märktes att det var lite för länge sedan som vi tränade. Lexus ger jag godkänt, jag däremot måste få tillbaka lite energi snart.
Om någon ägnar tid åt att fundera över mina vackra kläder så har jag bara en sak att säga. Var glada över att jag inte är lättklädd. Det är väldigt skönt att ha lite plats i källaren att träna på och väggen jag går mot sitter det speglar på. När energin återvänder så kommer det även att bli speglar på dörren bakom ryggen på mig

söndag 24 mars 2013

Sista promenaden

I dag var det sista hundpromenaden i Malung, lite tråkigt men det är ingen större mening med hundpromenader när det lockar så lite folk. För Lexus del så har promenaderna varit bra. Han har fått träning i att promenera med andra hundar och fått se lite olika människor och djur under promenaderna.

Sakta så börjar ett hörn i trädgården bli fritt från is och snö.

lördag 23 mars 2013

Äntligen en riktig promenad

Med tanke på hur mycket överskottsenergi som Lexus har kändes det nödvändigt med en riktig promenad i dag.
Lexus ägnade ca 2 timmar åt att springa, springa lite mer och att spåra varg. Att spåra varg är inte riktigt en syssla som jag uppskattar att mina hundar ägnar sig åt. Yana och Freyja skulle inte ens komma på tanken att göra något sådant mindre begåvat men hundarna jag har ägt gör det.
Min kamera har jag inte fått tillbaka än från service men det fungerar bra att använda k10d istället. Jag använde den så pass mycket under några år så det har gått fort att få koll på den igen.
Freyja
Freyja och Yana var båda sansade medan Lexus sprang runt lite överallt.
Någon observant noterar säkert att Lexus har något på öronen igen och det är korrekt. Hans öron verkar vilja stå rakt upp så jag fortsätter med tyngder till exteriörbeskrivningen är avklarad. Om öronen tippar då och han låter bli att bita beskrivaren så borde han bli godkänd.
Yana
Det var lite för mycket vargspår för att det skulle vara helt trevligt men det är som det är. En väldigt stor varg hade knatar runt och minst en till varg i normal storlek. Svårt ibland att avgöra hur många det är utifrån spåren.
Yana
Solen gjorde att det blev extra trevligt att vara ute.
Freyja
Nu är det en trött Lexus som ligger i en korg och vilar och bayrarna ligger i solen i köket och vilar

fredag 22 mars 2013

Dags för köttjakt igen


Nä jag ska inte ut och skjuta några djur och bilden har inget med texten att göra. Ett återkommande problem är något geni i byn som envisas med att lägga ut mat. Jag har inte lyckats lista ut om personen tror sig mata fåglar eller råttor och vem det är vet jag inte heller. Under åren har jag pratat med de flesta i byn om maten men ingen har erkänt. Jag har förklarat att jag skiter fullständigt i att de lägger ut mat men om de nu ska göra det är det bra om maten är i mindre bitar eller om de kan lägga hönsnät över så att fåglarna inte kan flyga iväg med maten. Nu kan man fråga sig varför jag bryr mig och det finns en anledning till det. Nämligen att vi lite då och då hittar köttbitar som är ca 5 cm stora,kycklingben och gud vet allt i trädgården. Nu är inte våra hundar så pass uppfostrade att de snällt visar oss fynden utan de äter upp maten. När Toker levde var det ett evigt irritationsmoment att hitta maten eftersom han hade återkommande eksem mellan trampdynorna och att se till att han inte fick i sig konstigheter var inte så lätt när det fanns i trädgården. På fm noterade jag att Lexus verkade leta efter något i trädgården och sen såg jag att han tuggade på något. Eftersom jag inte är begåvad med hans luktsinne är det lite svårare för mig att hitta maten men 4-5 bitar lyckades jag i alla fall hitta innan han hann äta mer. Enda lösningen jag ser på problemet är att skjuta alla skator som tappar maten i trädgården eller börja hota alla i byn. Skjuter jag skatorna lär polisen dyka upp eftersom jag varken har jägarexamen eller vapenlicens och börjar jag hota folket i byn lär de skjuta mig eller så dyker polisen upp. Inget av alternativen känns direkt bättre än det andra

torsdag 21 mars 2013

Nä nu är jag trött på det här

Fy sjutton vad det är tråkigt att inte orka något. En promenad tar fullständigt slut på mina krafter och då går vi varken långt eller fort. Att det inte händer så mycket tar Yana och Freyja med ro men Lexus har lite svårare för det. Han försöker få igång Yana och Freyja genom att springa runt med en leksak i munnen och slå dem i huvudet med tassen. Den metoden fungerar inte så bra, det slutar oftast med att Freyja snor leksaken och Lexus blir lite olycklig. Lexus behöver helt klart mer aktivering och promenader än vad han får nu

onsdag 20 mars 2013

Diplom

I dag kom det ett kuvert från Norge med Yanas championatdiplom.
Nu får vi satsa på att köpa två ramar så att både Yanas och Freyjas diplom kan hamna på väggen

Det finns dagar när det hade varit roligare med katt

I dag var en sån dag. Hemsk blåst och snö som yr runt, då är det inte så muntert att ge sig ut på promenad.
Nu blev promenaden lite muntrare när Lexus fick vara lös en stund för hans glädje gjorde blåsten och snön något mindre påtaglig.

tisdag 19 mars 2013

Skällt på markägare

Det är tur att de flesta människor som bor här är hundfolk. När vi träffar på någon i skogen måste Lexus alltid skälla på dem, lite tröttsamt men så är det. Någon gång lär han vänja sig men problemet är att det inte är många som promenerar i skogen. I dag träffade vi på personen som äger marken som vi promenerade på. Lexus gick i koppel för vi har älgar nära igen. Jag fick veta att en älg hade blivit tagen av vargar någon km bort. Nu har vargarna inte hållit sig på någon km avstånd från byn utan de är för tillfället precis i utkanten av byn. Det gör att Lexus tyvärr inte får vara lös på det enda stället i närheten som jag skulle kunna ha honom lös utan risk att några djur blir stressade. Han skulle verkligen behöva få springa av sig men det får vänta.

söndag 17 mars 2013

Nu hoppas jag att fåglarna blir glada

Senaste tiden när Lexus har blivit borstad så har jag sparat pälsen som jag borstat ut. I dag fick påsen med päls följa med på promenaden och bli lämnad i en en.
Nu hoppas jag att fåglarna hittar pälsen och använder den.
Som alla vet är det nyttigt att prova nya saker i livet så den här veckan har jag provat på influensan. Resultatet av det har varit att Lexus har fått minimalt med promenader och att han ser ut som ett troll (vilket jag också gör). Energin har räckt till enstaka promenader men pälsvård har det inte blivit. I fredags vad det första dagen den här veckan som han fick en promenad som var längre än en kvart. Nu vill jag bli frisk igen och ha lite ork.

Ett rådjur


fredag 15 mars 2013

Jag är inte road

Det finns gränser och temperaturen i dag är inte trevlig.
Det är oftast jag som släpper ut hundarna i trädgården på morgonen och den som alltid hänger med ut är Lexus. Yana och Freyja följer med om de anser att det är en vettig temperatur. Deras sätt att kolla av det är att sätta sig i hallen och när jag öppnar ytterdörren så känns det rätt fort om det är kallt eller inte. Anser de att det är för kallt sitter de kvar och är det lagom temperatur kommer de till dörren. I dag följde de inte med ut och när det var dags för promenad försökte båda gömma sig.

onsdag 13 mars 2013

Fortfarande besviken


Jag ska inte sticka under stol med att jag fortfarande är besviken över Lexus röntgenresultat. Att han har anmärkning på ena armbågen ser jag däremot enbart som otur. Hade jag inte haft förtroende för Åsa och Kent så skulle jag aldrig ha köpt hund av dem. Givetvis så kollade jag även upp hur det såg ut bland Lexus föräldrars släktingar när det gäller hälsa innan jag anmälde intresse för kullen. För tillfället så har jag tappat all motivation för hundträning men förhoppningsvis dyker motivationen upp igen.

måndag 11 mars 2013

Svårt att tro det

Jag räknade med något år men jag förvånade mig själv. Och nu är Yanas Norska jakt championatdiplom beställt. Sen återstår det då bara att köpa en ram, det borde vi lyckas med inom någon månad=)

fredag 8 mars 2013

Dagens lärdom del 5 eller nåt

Om man ska pulsa i snö är det en fördel om snödjupet inte överstiger skafthöjden på stövlarna. Gör det det kan det hända att stövlarna blir fyllda med snö när man sjunker ner till knäna.

När jag behöver tänka eller vill muntra upp mig så tar jag alltid en promenad till Åckensjön. Varför det har blivit så vet jag inte riktigt men jag trivs där. 
I vanlig ordning så var det inga människor som hade promenerat före mig. Konstigt nog verkar det som om det bara är jag som är villig att med jämna mellanrum sjunka ner till knäna i snö. Några älgar hade promenerat runt lite men deras steglängd och min är inte riktigt lika så jag kunde inte gå i deras spår. Lexus hade det lite bättre för skaren höll rätt bra för honom. Det skiljer några kg mellan oss, han väger 19kg och jag väger mer.
Vid Åckensjön hade isen börjat smälta och det verkar som om det kommer att bli vår även i år.
Lexus fick gå i koppel för det var en del djurspår lite överallt och sikten när man går till Åckensjön genom skogen är inte så bra.
Vägen hem fick bli skogsbilvägen för jag kände inte för att pulsa i snö mer.
Lexus liv kommer inte att förändras något för att han har anmärkning på armbågarna. När vi tränar så har jag alltid tränat hopp på låg höjd och varit allmänt försiktig med honom och det kommer jag givetvis att fortsätta med. Och han kommer att få fortsätta springa runt som en galning och vara nära att ge mig en hjärtattack emellanåt. Jag resonerar på samma sätt med honom som med de andra hundarna. Den dagen hunden inte längre kan göra saker som den älskar för att den har ont kommer den att få somna in.

Inte helt otippat kanske Rådjur