torsdag 28 februari 2013

Attans jag är inte en perfekt hundägare

Om jag ska vara helt ärlig så var jag även medveten om det innan dagens promenad.
En del av promenaden blev på en skogsväg och eftersom Lexus inte är helt pålitlig när det gäller bilar så fick han gå i koppel. Vi knatade på i runt en timme.
Upprörd collie
En björk med snö på blev utskälld och jag konstaterade att även om Lexus inte skulle göra kull mh så skulle jag ändå inte gå mh med honom nu. Han behöver mogna lite mer. Efter att ha gapat på björken vek vi av på ett ställe så att han skulle kunna vara lös en stund. Nu var jag fullständigt medveten om att det brukar kunna vara rådjur där men jag gjorde felbedömningen att det skulle gå bra. Jag släppte Lexus lös och vi hann gå några meter innan ett rådjur rusade iväg några meter bort. Rådjuret rusade iväg och Lexus rusade efter... Jag ropade på Lexus och Lexus rusade vidare efter rådjuret. Medan jag ropade tänkte jag att det säkert slutar med att jag får ägna några timmar efter åt att leta hund. Tredje eller fjärde gången jag ropade på Lexus valde han att avbryta jakten och komma till mig istället. Jakten på rådjuret varade i ca 30m och det var 30m för långt. Det var tråkigt att det hände men är inget som jag kommer att ägna tid åt att älta. Lexus är en hund och misstag sker. Hans jaktlust är på en hanterbar nivå hade det varit Toker skulle jag fortfarande ha varit ute och letat efter honom. Lösningen blir att träna mer i koppel när vi träffar på rådjur och att läsa för Lexus att collie inte har jaktlust

onsdag 27 februari 2013

Det finns bra företag

I november köpte jag ett par stövlar från Engelson. Riktigt bekväma, varma och gav ett bra grepp på is och snö, bra stövlar helt enkelt. Jag har promenerat en hel del i dem och för någon vecka sedan så gick jag i en vattenpöl och kände att ena foten blev blöt. När jag kom hem tittade jag på stöveln och kunde konstatera att det var en stor spricka i ena stövelns sula. Första tanken var att slänga dem men sen beslutade jag mig för att göra en reklamation eftersom jag gillade stövlarna. I måndags skickades stövlarna tillbaka till engelson och idag kom det ett nytt par. Fantastiskt snabbt och det imponerar på mig. Nu hoppas jag att mina nya stövlar håller längre tid.

Stackars misshandlade hund

Det känns lite som om det är en tidsfråga innan någon granne kommer att tänka så. Lexus är rätt studsig av sig och det har resulterat i att han otaliga gånger har fått posten i huvudet. När jag plockar upp posten ur brevlådan har han en förmåga att då och då studsa rätt upp.Nu får vi mest reklam och räkningar så det är i alla fall inte tungt. I dag lyckades jag även knäa honom men då var vi i skogen så ingen såg det. Han studsade runt mig men en pinne som han var nära att fälla mig med och i den vevan fick han mitt knä i sidan. Lexus reagerar aldrig när jag råkar göra illa honom men jag får lite dåligt samvete även fast det givetvis inte är med flit.
Obligatoriska rådjuren.
Rådjur är det lite överallt men ibland är de något svåra att upptäcka och andra gånger är det lätt att se dem.
Det är ett rådjur som har lite rödare färg på pälsen och varje gång jag ser den tänker jag att den skulle bli en fin fäll. Hade jag jagat hade jag nog valt bytesdjur utifrån hur snygga fällar det skulle kunna bli. Nu tror jag inte att en rådjursfäll skulle överleva så länge här i huset så jag nöjer mig med att beundra rådjuret när jag ser den.
Sol och snö slår det mesta. Kameran har jag kvar för service folket ville först ha några bilder att titta på. Det ska bli intressant att få veta om de utifrån bilderna kan säga vad som är fel. För min del spelar det ingen roll om det är kameran det är fel på eller om det är jag som gör fel. Jag vill ha bättre bilder och är det jag som gör något fel vill jag veta det.

Nu är jag kanske lite partisk men jag tycker allt att Lexus är en stilig collie

tisdag 26 februari 2013

Har man sett ett rådjur har man sett alla

Det finns en nackdel med att skriva hundblogg och det är att folk som läser är hundfolk och då passar det inte alltid att skriva sånt som inte har med hundar att göra. Nu är jag för slö för att starta en ny anonymblogg så därför nöjer jag mig med att skriva att jag i dag funderade över vad som egentligen hände med han som försökte ta livet av sig med avgaser från sin bil. Jag undrar om hans hjärna någonsin återhämtade sig efter det.
Rådjur
Rådjuren tittade på oss.
Lexus tittade på rådjuren
Efter att vi hade stirrat på varandra ett tag gick jag och Lexus vidare.

Vissa begränsningar


Nu på morgonpromenaden så kom en som bor här i byn körandes. Inget ovanligt i det men hon vinkade lite mer än normalt, på landet hälsar man på alla som kör förbi. Anledningen till att hon vinkade lite extra visade sig vara en älg som stod och stirrade en bit bort.
Att försöka fota något som befinner sig en bit bort med mobilen är inte så lyckat. Den svarta klumpen är alltså en älg.
Att beskära bilder som är tagna med mobilen är inte så lyckat för kvalitén blir verkligen inte bra. Jag tror att det går att se att det är en älg i alla fall.


Att fota hundarna som tittar på älgen går bättre. Att skaffa en ny mobil bara för att kunna ta bättre bilder är inte aktuellt. Valet är att antingen ha med mig kameran jämt eller acceptera att mobilbilder gör att betraktaren av bilderna får använda sin fantasi för att helt förstå hur något en bit bort ser ut.

måndag 25 februari 2013

1 månad och en dag

Så lång tid har det nu gått sedan pengar drogs från mitt konto för linser som jag beställde av Nordiclenses. I dag kom äntligen linserna och jag är inte direkt imponerad av företaget. När det hade gått ca 2v från det att jag hade gjort beställningen på linserna hörde jag av mig till företaget. Det visade sig då att min order hade kommit bort och jag förstår att sånt kan hända. Nordiclenses bad om ursäkt för det och undrade då om jag ville att de skulle föra tillbaka pengarna till mig eller skicka linserna. Jag valde att de skulle skicka linserna, jag resonerade som så att när företag har klantat sig så brukar de se till att kunderna fort får sina varor. Så fungerar dock inte Nordiclenses utan det tog ytterligare ca 1½ vecka innan linserna nu äntligen dök upp.
Talgoxen som flyger iväg får symbolisera hur jag anser att man ska resonera om man överväger att handla av Nordiclenses. Låt den tanken flyg iväg fort.
Lexus tyckte att vi skulle följa spåren av älgko och kalv. Det tyckte inte jag
Obligatoriska rådjuret
I dag blev det min gamla kamera som fick följa med ut. Bilderna jag tar med k-5an saknar liv och jag ville se hur bilderna skulle bli med k10d. Det lutar nog åt att k-5an får ta en liten resa tillbaka till inköpsstället så får de ta en titt på den. Bilderna som jag tar med k-5an borde helt enkelt bli bättre än de blir. Skickar jag inte in den för service kommer jag bara att fortsätta fundera på om det är jag eller kameran som ställer till det. Är det inget fel på kameran så är det fel på sättet som jag fotar

söndag 24 februari 2013

Promenad på isen

Eftersom det är söndag så åkte vi in till Malung för att vara med på hundpromenaden. Idag var det även med två barn vilket var positivt. Ingen av våra hundar är direkt vana vid barn så det var nyttigt för alla tre med två barn som uppförde sig som barn gör. Vi passade även på att anmäla Freyja och Lexus till en hund i hand kurs. Jag har ingen koll på när den börjar men det får vi säkert veta snart. En kurs i vardagslydnad känns vettigt för Lexus del. Att gå en tävlingslydnadskurs nu med honom skulle enbart vara slöseri med pengar

lördag 23 februari 2013

Projekt

Tragiskt nog så är jag och sambon lite för lika när det gäller en del saker. Vi är båda väldigt duktiga på att starta olika projekt men att göra klart är det värre med. Därför ägnas den här helgen åt att göra klart en del av allt vi har påbörjat. Gästrummet blev tapetserat för länge sedan men gardinstången och tavlor har vi inte lyckats få upp. En träskiva som jag ska ha speglar på i källaren står i källaren men några speglar har jag inte satt fast än. När jag får klart den kan jag träna Lexus framför spegel igen så det är ett projekt som borde varit klart för länge sedan. Därför blir det bara promenader för hundarna den här helgen.

Två bilder med alla tre på är nästan rekord. Lite synd bara att Freyja inte blev skarp på sista bilden men allt kan man inte lyckas med.
Freyja
Stilig collie?
Freyja

Freyja och Lexus

Yana som ser galen ut

fredag 22 februari 2013

Vilken klubb?

Nu kommer det att dröja ett bra tag innan det blir någon tävling för mig och Lexus. Målet är som sagt att tävla innan han blir två så nu har jag lite mindre än ett år på mig. I nuläget vet jag inte vilken klubb som vi kommer att tävla för.
Närmaste brukshundklubb har enligt ryktet blivit bättre och det tror jag absolut. Enda sättet klubben hade kunnat bli sämre på är om alla som inte tillhör den inre kretsen hade fått en elstöt varje gång de kommer till klubben. Från bättre till bra är det dock ett stort steg. När jag hade Toker tävlade jag för Mora brukshundklubb och det är en trevlig klubb. Avståndet gör däremot att det inte blir ofta som man är där och tränar. Sista alternativet är då att gå med i Collieklubben och tävla för dem men det känns inte aktuellt. Den dagen valphänvisningskraven gör att hundar med distichiasis inte får valphänvisning kan jag överväga att bli medlem. Nu dröjer det rätt många månader innan jag behöver bli medlem så jag får se vad som händer.
Obligatoriska rådjuret.
Råbocken poserade fint

torsdag 21 februari 2013

Dagens knäkompis

Sätter man sig i soffan/fåtölj här kommer minst en bayrare som vill sitta i knä. Idag kunde jag inte säga nej till Freyja. Enda problemet är att sedan få ner dem ur knät. Det handlar i princip om att välta ner dem på golvet.

Alltid samma sak

Det händer chockerande nog att jag inte har med mig kameran ut. Varje gång jag inte har med mig den så är det något djur som fint poserar. I dag var det tre älgar. En låg ner och två åt på ett träd. Det är inte ens vanligt att jag ser tre älgar på samma sätt. Senast det inträffade levde surälgen och då hängde hon ihop med fyra eller fem andra älgar. I det läget hade jag dock aldrig någon tanke på att ta någon bild utan då handlade det om att fort ta sig bort från älgarna. Att jag kallade henne för surälgen beror på att hon inte var så positiv till människor. Antingen stod hon stilla och hotade om man kom i närheten eller så jagade hon människor. Efter att hon blev dödad av vargar så har det tacksamt nog bara varit vettiga älgar i närheten

En rask promenad

Det verkar som om kylan är på besök igen. Jag hoppas att det blir ett kortvarigt besök för när det är minus 24 är det svårt att hitta på något ute. Yana och Freyja fick på sig sina täcken på morgonen och båda insåg genast att det inte var något väder ute som de uppskattar. Lexus studsade mest runt på promenaden medan Yana och Freyja ville gå hem. Det blev inte en lång promenad men rask var den

onsdag 20 februari 2013

Glädje är att

studsa runt med en snörboll.






Drakarna 1 år

För ett år sedan så föddes drak kullen på Puckolinas kennel . Lexus eller Falkor som han heter i stamtavlan blev den som flyttade hit. En liten ullig valp har blivit större men har inte lärt sig att flyga eller spruta eld än men det kommer nog.

tisdag 19 februari 2013

Dags att sprida min visdom

Om man vandrar i snö med ett par stövlar med en ordentlig spricka i sulan så kommer snö in i stövlar från undersidan.
Rådjur.

Bortsett från rådjuren skrämde vi en tjäderhöna och jag skrämde en älg. Älgen var på väg mot oss så jag började prata högt. Lexus tittade på mig som om jag hade blivit galen och älgen skuttade åt andra hållet innan Lexus fick syn på den.
Lukten av älgen kände han

måndag 18 februari 2013

Får man ingen leksak tar man det som finns

Jag körde ett väldigt kort träningspass nu på eftermiddagen med Lexus. Det blev lite träning av rutan och jag tänkte vara smart och bara belöna med godis så han inte skulle gå upp i varv. Jag tänkte att det var en bra plan med hade inte med i beräkningarna att Lexus är Lexus. Första gångerna tyckte han att godis var en okej belöning. Efter det började han gå på tok för mycket åt höger så jag fick kalla tillbaka honom. Sen gick han rakt in i rutan och jag gick fram och belönade. Sen såg det ut så här
Han tog en kon som belöning och rusade iväg i full fart. Det var bara att knata efter honom .

En kon var tydligen en väldigt rolig belöning för han skuttade runt en stund och tuggade på den. Han hade ingen större lust att lämna ifrån sig den men han lyssnade när jag sa till. Jag kan inte göra något annat än att skratta åt honom. Något säger mig att vi i framtiden kommer att göra att åskådare på tävlingar får skratta

Öron

Under en promenad kan öronen variera rätt ordentligt.





Öronen får leva sitt eget liv nu helt utan inblandning av mig. Lexus är lika söt oavsett hur öronen är.

En obligatorisk bild på ett rådjur kommer här.
Överexponerad och tagen på för långt avstånd men det är ett rådjur=)

söndag 17 februari 2013

Hundpromenad eller ett test av mitt tålamod?

Tittar man noga på bilden så ser man en snöskoteråkare. Hundpromenaden i dag var utan tvekan promenaden som Lexus har varit stökigast på. Det var ett evigt dragande och pipande. Han ville hälsa på en stövare som inte alls ville ha med honom och göra och så fortsatte det. Helt klart en prövning för mitt tålamod. I den här åldern tycker jag att hundar fort växlar mellan att vara perfekta och att vara mindre perfekta. Yana och Freyja uppförde sig desto bättre. Mycket intryck blev det för alla tre

Tror alltid det värsta

Lexus var lite stel igår i höger bakben och min första tanke var att det givetvis beror på att han har en kass höger höft. Att jag drar den slutsatsen beror på att han skadade höften som valp. I vanlig ordning tvingade jag sambon att titta noggrant på hur Lexus rör sig och efter en stund höll han med om att han rörde sig lite stelt. Nu på morgonen så vet jag inte om han rör sig stelt eller inte. Efter att ha stirrat på hunden en bra stund kan jag fortfarande inte avgöra det. Ska fundera en stund till om det är en bra idé att vara med på hundpromenaden eller inte. Det är skönt att Lexus snart är i rätt ålder för röntgen så slipper jag oroa mig. Oavsett resultat så är det bättre att veta. Jag gillar verkligen inte att jag alltid tror det värsta när det är något med Lexus men det är absolut orsakat av tidigare otur med hundar. Kliar sig Lexus vid ögat tänker jag distichiasis och /kliar han sig på benet/tassen tänker jag eksem. Så tänker jag inte när det gäller Yana eller Freyja och det beror på att det aldrig har varit något fel på någon av dem. Om alla tre hundarna springer lösa någonstans och en skadar sig så är det alltid hunden som jag äger. Nu vet jag inte om det är så att mina hundar alltid är mer oförsiktiga eller om det är så att bayrare är mer tåliga