måndag 31 december 2012

Dags för telepati igen

Nu är vi lite härdade när det kommer till att telefonen och internet inte fungerar. Det händer lite då och då och nu är det så igen. Nu är det mobilt internet som gäller till det andra är fixat. Så vill man ha tag på oss går det bra med telepati eller ringa på mobilerna.

Det ska bli intressant att se hur Lexus kommer att reagera på fyrverkerierna, här brukar det vara så lite så det är aldrig någon anledning att oroa sig. Känner jag Lexus rätt så kommer han att bli förbannad, brist på humör har han inte. Varken Yana eller Freyja har brytt sig tidigare så jag tvivlar på att det blir någon reaktion från dem.


Får passa på att önska Gott nytt år! Det jag önskar och hoppas för 2013 är att alla två och fyrbenta som jag bryr mig om får vara friska

söndag 30 december 2012

Tålamod

Några dagar sedan
Vi hade tänkt vara med på hundpromenaden idag men vi valde att avstå. Den trevliga snön har förvandlats till is som det regnar på. Att ge sig ut när det inte är nödvändigt känns därför mindre begåvat. Lexus är milt uttryckt lite jobbigt nu. Enligt honom så gäller det att dra i stort sett hela tiden i kopplet och att varva det med att plötsligt tvärstanna framför mig. Nu vet jag att det bara handlar om att ha tålamod för det kommer att gå över men det är jobbigt ändå.

Tålamod känns det även som det krävs att ha när man läser på nätet nu. Jag förstår inte hur så många människor kan döma en annan person utan att ha alla fakta. Brist på fantasi verkar inte människor lida av i alla fall eftersom de själva hittar på vad som egentligen hände. Det handlar inte om att döma eller fria en person som jag ser det utan det handlar om att ha ett öppet sinne till alla fakta kommer fram. Om det i dagens samhälle är fritt fram att döma en person bara för att den själv inte känner behovet att berätta allt för tidningar så är det ett tragiskt samhälle vi lever i. Skuldfrågan kommer att utredas av folk som har kompetens för det och i en perfekt värld skulle människor vänta med att döma en annan människa till det är gjort.

lördag 29 december 2012

Så var 2012

Jag gör det enkelt för mig och visar året i bilder.

Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

Ska jag skriva en sammanfattning om hundarnas år blir det så här.
Yana har njutit av livet och har i ärlighetens namn blivit mer bortskämd.
Freyja har hunnit med röntgen,mh och viltspårchampionat.
Lexus föddes,flyttade hit, gjorde illa sig, stökade en massa, tränade och förvandlades till en lite stökig unghund.

Vi ser fram emot nya utmaningar nästa år.

2 timmar

Det blev en koppelpromenad på nästan 2 timmar för hundarna nu på dagen. Den enda som hade kunnat vara lös är Yana och för hennes del spelar det ingen större roll om hon går lös eller i koppel. Lexus litar jag inte på helt och när det är älg nära tar jag ingen risk och Freyja förlorade förmånen att få springa lös när hon inte lyssnade sist. Att pulsa i snö i nästan två timmar tog på krafterna, hundarna vilar nu och vi dricker kaffe.
Tankarna idag är på grannen tvärs över älven. Tror inte att det finns något som skulle ändra min uppfattning om honom

fredag 28 december 2012

Snart kväll

Lite synd att bilden blev så brusig men jag är ändå imponerad av min kamera. Iso 12800 och perfekt blir det inte då. Mörkret kommer fort nu och efter klockan 16 är det i princip bara gatlamporna från vägen och ljuset från andra hus som lyser upp lite

torsdag 27 december 2012

Kan ni se älgarna?


I översta bilden så gömmer det sig en älg och i den andra bilden finns det två. Hade jag haft med mig systemkameran skulle det vara något lättare att se dem. Det hör inte till vanligheterna att jag får se 4 älgar och tre rådjur på en promenad. Rådjur ser jag ofta så det är inte udda. Första älgen träffade vi på på en skogsväg. Den korsade vägen ca 20-30m framför oss och så nära har Lexus aldrig varit älg. Han tyckte att det var riktigt spännande och ville efter, han hade koppel på sig så det var ingen risk att han skulle kunna dra. Det gick ändå rätt lätt att bryta honom. Älg nummer två är den på översta bilden. När vi gick på en stig i skogen tittade jag in i skogen på min vänstra sida och där stod den ordentligt dold av träd. Älg nummer tre och fyra travade fint över kalhygget på den sista bilden. Innan jag hade hunnit få upp mobilen så var älgarna redan i skogsbrynet. Så länge som älgarna håller sig mer än 10m från mig så uppskattar jag att få se dem. Det är otroligt ståtliga och vackra djur. Irriterande är det bara att jag i stort sett aldrig har med mig någon kamera när jag träffar på älgar

onsdag 26 december 2012

Bakslag

Det har gått bra att åka bil med Lexus ett bra tag nu. Han har bara legat i buren och tagit det lugnt vilket har varit skönt både för oss och för honom. I dag blev det dock ett bakslag och det känns lite trist. Lexus behöver inte älska att åka bil huvudsaken är bara att han slipper må illa.
Förhoppningsvis så kommer bilresorna framöver att gå bra igen.

tisdag 25 december 2012

Bayrare på vift

Vi beslutade oss för att promenera på en oplogad skogsväg idag. Fördelen med skogsvägar är att hundarna kan springa ordentligt och det går att se dem hela tiden. Nu blev det så att en sprang väldigt mycket och två fick gå i koppel.
Freyja
Vi hann inte gå långt på vägen innan Freyja drog iväg in i skogen på sidan om vägen. Hon brukar alltid komma när man ropar så vi oroade oss inte. Den här gången kom hon dock inte. Medan minuterna gick så förvandlades irritationen till oro. Jag och sambon gav oss in i skogen på olika platser och pulsade i snö som gick över stövlarna och försökte hitta spår efter Freyja. Lexus sprang mellan oss så vi hade rätt bra koll på var den andra fanns. Efter ca 50 min beslutade sig sambon för att åka hem och hämta spårlina för att se om det skulle kunna gå att få Yana att spåra Freyja. Jag och en kopplad Lexus stannade kvar och fortsatte ropa på Freyja och leta. Lexus markerade på ett ställe genom att stanna och gnälla men jag kunde inte se något. När jag och Lexus hade tagit oss ut till skogsvägen igen så såg jag att sambon och Yana hade kommit tillbaka. I samma stund hörde jag ett ljud från skogen och tittade och såg en trött Freyja som tog sig fram genom snön. Det var en otrolig lättnad att få tillbaka en hel Freyja.

Ingen tidigare eller nuvarande hund har dragit iväg och varit borta så här länge och det vill jag inte uppleva fler gånger. Toker försvann ett par gånger men då handlade det om några minuter och nu handlade det om över en timme.

Trevlig fortsättning

Frukost och promenad i snön är avklarat vilket gör att det nu är fritt fram att slöa ett tag. Lutar åt att det får bli lite mer kaffe, ny bättre kaffebryggare har gjort att kaffet smakar bättre. Sambon var snäll och gav mig ice age 3 så det blir nog till att titta på den och äta pepparkakor. Ice age filmerna är jag barnsligt förtjust i

söndag 23 december 2012

Vad gör vettiga människor kvällen innan julafton?

Jag gissar att de ägnar sig åt att fixa med mat och få det fint. Nu tillhör jag inte skaran vettiga människor så jag tvättar hund. Det är nog helt enkelt så att jag blir tvingad att acceptera att jag numera har en hund som behöver bli tvättad oftare. Jag borde nog även lära mig att välja lite bättre var vi promenerar. Det har varit minus ett bra tag nu så jag tänkte mig att ett ställe var det alltid är lerigt skitigt vatten skulle vara fruset. Jag hade rätt till viss del. Det var is på det skitiga vattnet men isen var så tunn att även hundarna trampade igenom. Ett par dm djupt skitigt vatten gör inte att hundarna luktar så gott. Nu luktar det hundschampo istället och det är utan tvekan trevligare.

Dagen innan julafton och snön faller

Jag och sambon tyckte att det var en utmärkt dag att vara med på hundpromenaden. Vi har inte varit med på ett tag för antingen så har vi varit sjuka eller så har vi inte haft tid. Nu var det inte så många som resonerade som oss att det var en bra dag att vara med. Vi blev bara tre personer idag och sex hundar men vi hade en trevlig promenad och det går det att ha oavsett antalet som är med. När vi åkte hem började turisterna ta sig upp till Sälen.
Alltid skönt att slippa vara ute på vägarna när turisterna stressar till eller från Sälen

lördag 22 december 2012

Snöig promenad

Snön faller och nu känns det att det är jul. Enligt mig så går julen ut på att inte göra något vettigt och att äta för mycket. Det blir pauser från det när hundarna tycker att det är dags att ta en promenad.
Freyja och Lexus
Yana och Freyja

Flygande Freyja

Lexus
Freyja



Hur kan det vara så svårt?

Att man måste anpassa sig efter hunden man tränar är självklart och jag har inga problem att anpassa mig när jag tränar Yana eller Freyja. Lexus däremot kan jag inte anpassa mig till utan jag gör som jag gjorde med Toker och det blir inte bra. Toker behövde jag anstränga mig för att han ens skulle ha lust att träna och det gällde att peppa upp honom hela tiden under ett träningspass för annars tröttnade han. Lexus däremot tycker att det är kul att träna och bjuder på beteenden och när jag då av någon bisarr anledning envisas med att peppa upp honom så slår det över. När det slår över börjar han studsa runt och skälla och det är inte riktigt så jag vill ha det. Jag måste lära mig att sluta peppa upp honom när det inte behövs och jag förstår inte varför jag ska ha så svårt att lära mig det

fredag 21 december 2012

Inte bara träd som blev kapade

När jag promenerade så noterade jag att det helt plötsligt fanns ett nytt lågt träd vid sidan av vägen. Lite ologiskt att det plötsligt skulle finnas ett nytt träd men min hjärna drog den logiska slutsatsen. När jag kom närmare insåg jag att det inte var ett träd.

Det var en elstolpe som hade minskat lite i höjd. Nu har jag en förståelse för att det är lätt hänt när de transporterar sina stora avverkningsmaskiner och försöker lämna plats på vägen åt bilar. Får se när någon dyker upp och fixar det, gissar att det kommer att märkas genom att strömmen försvinner

Kommer det att bli mörkt och tyst här?

Avverkningen är i full gång igen och lite tröttsamt är det att hela tiden höra motorsågar,skördare och träd som faller.
 Imponerad blir jag dock över hur skickliga de är som lyckas få träden att falla rätt även om de först fastnar på andra träd. Sannolikheten att något träd kommer att falla på elledningen känns inte stor men risken finns alltid. På vänster sida i bilden så syns det hur tomt det börjar bli på träd. Vår utsikt från altanen kommer att bli rätt förändrad.
 Så ser det ut nu om man står på uppfarten. Lite ovanligt att inte se en massa träd. Får se om även de andra mark/skogsägarna kommer att avverka

torsdag 20 december 2012

10 mån= mer energi än hjärna

Nu ska allt gå fort fort och att promenera fint i koppel är en svår utmaning. Skulle Lexus bestämma skulle vi springa.
Nu pågår avverkning precis på andra sidan vägen från oss så promenader blir på vägen. Vi träffade på en från byn och en som jobbar med avverkningen när vi skulle ut på promenad. Lexus är fortfarande lite osäker på en del människor här i byn vilket resulterar i att han skäller på dem. När vi är på andra platser är han inte lika osäker på människor så till viss del tror jag att det beror på att det inte är så ofta man träffar på någon här utan hund. Människor som har hund med sig är han inte osäker på och inte heller människor som också är ute och går. Alla som står stilla är han däremot skeptisk mot. Nåväl han skällde på personen som bor här i byn och han som jobbar med avverkningen. Han som jobbar med avverkningen frågade om han fick låna Lexus och jag sa ja. Så han tog Lexus koppel och började gå och Lexus följde med utan problem. Han gick ett tiotal meter och vände sedan tillbaka mot mig och Lexus knatade bara på och var tyst.
Det känns inte riktigt som om jag förstår mig på Lexus logik alla gånger

onsdag 19 december 2012

Järpe?

Jag tycker själv att jag har blivit rätt duktig på att känna igen djuren här i närheten. Både på deras utseende,läten och spårstämplar. I dag ute på promenaden hörde jag ett konstigt läte och tittade upp i ett träd och där satt det en fågel som jag inte tidigare sett. Givetvis hade jag bara med mig mobilen så det blev inget kort på den. Den satt kvar en liten stund och flög sedan iväg på ett klumpigt sätt. Den första fågeln jag kom på som det skulle kunna vara var en järpe. Nu har jag aldrig tidigare sett någon järpe här så säker är jag inte men det var inte någon tjäderhöna. Kunskapen om det vilda får jag allt tacka teorin i jägarexamen för.
Rådjursspår

Älgspår
Det var ovanligt mycket spår idag vilket jag gissar beror på att det inte var någon människa som hade gått var jag gick. De senaste åren har det blivit mer skogsharar här, det är inte många gånger som jag har sett harar här men spåren är det lätt att känna igen. Det mest exotiska spår som jag såg var det här nedan.
Kanske inte helt lätt att identifiera vilket djur det är men jag lyckades även fånga djuret på bild. En ledtråd är att det har päls och inte har sin boplats i skogen.
Spåret hör ihop med något så exotiskt som en collie. Lite avundsjuk blev jag på Lexus som så lätt tog sig fram i snön medan jag kämpade på. Det var riktigt trevligt att komma ut på en skogsväg som var lite plogad.
Sen pulsade vi i snö ett tag till och nu verkar det som om även Lexus blev lite trött

Kanske inte den finaste bilden

Jag är lite barnslig och tycker att det är roligt när någon bild som jag har tagit kommer högt upp när man gör en bildsökning. Nu har jag tagit rätt många bilder på bayrarna så jag roade mig med att göra en bildsökning på google för att se om mina bilder finns med. När man gör en bildsökning på bayersk viltspårhund så visade det sig att en av mina bilder kommer med på första sidan. På första sidan är det en hel del utställningsbilder, hund med ägare och en rosett. Och så en bild på Freyja. Nu tycker jag att jag har tagit ett par fina bilder på Yana och/eller Freyja men bilden som kommer högst är inte en av dem. Här finns bilden som tydligen är populärast av bilderna som jag har tagit på bayrarna

tisdag 18 december 2012

Ett träd i huvudet eller inte?

Efter lite funderande kom jag fram till att jag inte ville ha något träd på mig eller Lexus. Jag kan från tomten se att avverkning har påbörjats var vi brukar promenera så någon promenad där har det inte blivit. Lexus fick en koppelpromenad istället och träning och lek i trädgården. Igår när jag tyckte att vi skulle träna hade han ingen lust utan han ville bara bli klappad istället. Idag hade han däremot lust och lustigt nog så verkar det numera som han faktiskt förstår att fot innebär att han ska sätta sig på min vänstra sida. I fotgåendet måste jag försöka få honom att förstå att han ska hålla positionen för nu går han oftast lite för långt fram. Får jag bara upp lite speglar i källaren så kommer det att bli lättare att träna positionen. Vi har hunnit med lite apporteringsträning också och han har bra fart och tycker att det är kul. Mer träning på att hålla fast och vända upp närmare mig återstår innan det påminner om ett färdigt moment. Med tanke på att jag planerar att vi ska göra vår tävlingsdebut om ca 1 år så känns det som om vi ligger bra till. Platsliggning har jag knappt påbörjat än mycket för att jag är osäker på vad som passar Lexus bäst. Nu i efterhand kan jag se att jag med Toker borde ha tränat honom med ännu mer förväntningar och driv mot mig så att han hela tiden hade fokuserat på att ligga kvar (han gick aldrig upp på någon tävling) och ha koll på mig. Frågan är nu om det passar Lexus bäst att ligga och slappna av eller om en aktiv platsliggning är bättre?

                                                                    Lek






måndag 17 december 2012

Inga jävla apor

Jag borde plugga men idag finns det ingen lust. Jag blev tvingad att plugga igår och det kan jag ta när det beror på att jag har varit slö i veckan. Det är lite värre när det beror på att en annan elev gör det den ska sista dagen.
Istället har jag roat mig med att måla fondväggen i sovrummet vit. Tanken var att vi skulle ha en svart tapet som fondvägg men vi insåg att rummet skulle bli för mörkt. Det kommer att bli en hel del tavlor i rummet på konstiga platser. Det var första gången som jag tapetserade och det syns. Projektet sovrummet har tagit löjligt lång tid, vi får skylla på tidsbrist och sjukdom. När sovrummet är helt klart ska jag ta itu med att skapa en yta i källaren till hundträning.

söndag 16 december 2012

Vad finns det i det lilla huvudet?

Det är en fråga som jag ställer mig lite då och då när det gäller Lexus. I morse var det dags att fundera igen. Lexus var inte observant på morgonpromenaden och det resulterade i att han gick rakt på en brevlåda och slog i huvudet. Tidigare hundar som har lyckats med det brukar ruska på sig och sen är det bra med det. Jag hade räknat med en liknande reaktion från Lexus men jag hade fel. Han blev förbannad på brevlådan, naturligtvis var det brevlådans fel att han slog i huvudet... Efter att ha skällt ut den medan jag,sambon och bayrarna funderade över vad han pysslade med egentligen kunde vi fortsätta promenaden.

God jul

Årets mästerverk är klart.

lördag 15 december 2012

Att fota tre hundar

Tanken var att ta ett julkort ute i snön. Nu missade jag att först fråga hundarna om de tyckte att det var en bra idé. Jag är lite tveksam till vad de egentligen tyckte.
Trots tappra försök så såg de inget syfte att titta åt samma håll.
Efter en stund tröttnade Yana på att sitta still och knatade iväg. Efter lite övertalning kunde hon tänka sig att vara med en liten stund till.
Vid det laget hade Lexus tröttnat och gått iväg och Yana var kanske inte så lycklig.
Nu blev det ett julkort i alla fall men det är inte en bild på tre lyckliga hundar utan mer tre hundar med åsikter. Julkortet kommer att dyka upp inom en snar framtid