fredag 30 november 2012

Hundar eller monster?



Jag tror nog att hundarna syns.
Även om det finns gatlampor så är det rätt mörkt att promenera på vägen på kvällen och morgonen. Det här med att ta det lugnt ett par dagar är inte riktigt något som Lexus uppskattar. Nu uppför han sig rätt bra ändå men han är utan tvekan drygare när det gäller bilar. Om han får motion och aktivering så reagerar han inte så fasligt mycket på bilar men nu reagerar han. Han vill helt enkelt ge sig på bilarna och det är givetvis något som måste bort. Det är ett pågående projekt och framstegen kommer sakta men säkert.

torsdag 29 november 2012

Till Hund´s julkalender

                                              
Det är inte ofta jag är med i någon tävling men ibland händer det. Klicka på bilden om även du vill vara med och tävla om ett presentkort.
julkalender


Bara motion

Sambon är sjuk så han orkar bara promenera med hundarna. Jag intalar mig själv att det låter bättre att skriva att jag har ont i kroppen,ingen ork och orkar inte koncentrera mig istället för att skriva att jag är sjuk. Med andra ord så orkar ingen av oss direkt göra något med hundarna. De får helt enkelt nöja sig med att promenera och bara vara.
Freyja

Lexus och Yana

Yana, Freyja och Lexus
Nu tror jag inte att det direkt går någon nöd på hundarna,
Freyja är den av hundarna som alltid utnyttjar situationer bäst. I det här fallet så klev hon helt enkelt upp i soffan och lade sig. Jag misstänker att hon anade att varken jag eller sambon skulle orka bry oss, hundarna får ytterst sällan vara i möblerna. 


Bayrare och collie

Lexus och Freyja

Lexus och Freyja

Lexus

onsdag 28 november 2012

Det blev aldrig morgon

En dag helt bortkastad med andra ord.
Snön har fallit under dagen och det var meningen att jag skulle promenera med en annan hundägare idag. Nu blev det inte så eftersom jag väntade och väntade på reparatören. Lexus har roat sig med att döda vattenkannan och studsa i snö. Vattenkannan fick en hel del hål av Lexus valptänder så den är helt bortom räddning så han får fortsätta leka med den.
Jag hade tänkt fota bayrarna lite i snön men då krävs det att jag lyckas locka bort dem från kaminen och det är inte det lättaste. Det får bli ett nytt försök i morgon och då ska jag lyckas få till bättre vitbalans

Är det morgon snart?

Jag kan nog säga att väntan fortfarande pågår. Det var meningen att reparatören skulle komma på morgonen idag. Det får mig att fundera över vad de menade med morgon. Kan det vara så att firman har ändrat dygnet? Kanske är det så att eftermiddag för mig är morgon för dem? Jag börjar bli rastlös, att bara sitta hemma och vänta är tråkigt

tisdag 27 november 2012

Väntar och väntar

Det är meningen att det ska dyka upp en person idag eller imorgon och serva vår värmepump så det gäller att hålla sig hemma. Sannolikheten att någon dyker upp känns däremot inte så stor med tanke på att det egentligen var meningen att en skulle komma i augusti... Han var duktig på att säga en dag han skulle komma och sen dök han aldrig upp utan hörde av sig efter ett par dagar och bokade en ny tid. Då var det ingen panik för värmepumpen funkade, nu däremot går det bara att "köra" den på el och det blir dyrt och varmvattnet kommer bara upp i 40 grader. Inte muntert alls. Det blev en snabbpromenad för Lexus del eftersom jag inte visste om någon skulle komma.
Jag förstår mig inte helt på Lexus som ska plaska i vatten även om det är kallt. Nu tar det bara några minuter att gå hem från den här delen av ån så än så länge så får han ställa sig i vattnet. När det blir kallare får herrn dock inte plaska. Att spåra skogsmöss var också roligt idag. Helt säker på att det var spår efter skogsmöss är jag inte men jag gör det lätt för mig och beslutar att om det är spår efter möss i skogen så är det skogsmöss.
När vi kom hem igen hade posten varit förbi och lämnat hundmat och det tackar vi för. Det hade givetvis varit ännu roligare om det var gratis men man kan inte få allt

En vit värld

Så ser det ut när man öppnar ytterdörren. Nu känns det helt okej med snö, allt är bättre än det evigt gråa och trista. Enda nackdelen med snö är att Lexus blir lite för glad och glömmer helt bort varför vi går ut.

måndag 26 november 2012

Att ge hela bilden

Det händer att jag funderar en del över om jag ska skriva något här som jag funderar över. För mig är det så självklart att man ser positiva och negativa sidor hos sina hundar. Ser man bara det positiva så är det inte hunden man ser utan den man önskar att den var och det är inte rättvist.
Lättroad Lexus som tycker att det är kul att isen spricker när han krafsar på den
För mig så är det självklart att om man skriver om Toker (vilda-meduza crackerjack) så måste man även ta upp att han hade distichiasis och att det till slut innebar att han avlivades. Det ändrar inte det faktum att han var en glädjespridare utan dess like. Jag tror inte att det fanns någon som träffade honom som inte började le när de såg hans glädje. Och det i sin tur innebär inte att han hade arbetslust eller föremålsintresse. Jag kommer alltid att vara stolt över att vi lyckades få ett första pris i lydnadsklass 1. En hund med hans enorma självförtroende kommer jag aldrig mer att få på gott och ont. Han gruffade aldrig med någon annan hund och när man träffade på andra hanar så brukade de sänka svansen och flytta sig ur vägen. Att ha en hund med så pass stort självförtroende som Toker hade är inte bara lätt utan det innebär även att man har en hund som anser sig kunna fatta alla beslut själv och inte har något behov av stöd av sin förare. Han hade många bra och mindre bra sidor och det var det som gjorde honom till Toker.
Ekorrspår
Jag gick och tänkte på hur lättroad Lexus är när jag var ute på promenad. Som det syns på bilden en bit upp så tycker han att det är roligt att krafsa på is på vattenpölar. Sen kom vi fram till bron och jag såg att det var ekorrspår där och jag blev glad för att deras spår ser så roliga ut. Ja det verkar nog helt enkelt som så att jag är lika lättroad som Lexus. Om det är positivt eller negativt får jag nog fundera lite över

söndag 25 november 2012

Trötta hundar

På fm så var vi med på hundpromenaden. Eftersom vi hade en tid att passa avbröt vi promenaden lite tidigare och åkte hem. I det läget var hundarna lite småtrötta, nya intryck och att promenera i grupp med andra hundar tar lite på krafterna. När vi hade varit hemma en stund så dök Åsa och Kent upp. Nu har vi optimistiska hundar så alla tre trodde naturligtvis att dem bara hade kommit för deras skull. Lexus studsade runt och skällde av glädje och Yana och Freyja gjorde sitt bästa för att krypa upp i knä. Efter en stund blev det lite lugnare och vi kunde prata. Det är fantastiskt praktiskt att ha goda vänner som även är uppfödare. Jag fick svar på lite funderingar och även träningstips. Hundarna har i stort sett bara legat och vilat sedan Åsa och Kent åkte och så lugnt brukar det inte vara

fredag 23 november 2012

Brist på variation

Vädret är grått och trist och den enda variationen är om det regnar eller inte.
Allt regn har gjort att det inte går att gå överallt i skogen och skogsvägarna är mjuka och leriga. Så det blir mest att vi går i stort sett samma runda och det känns inte så inspirerande. Nu klagar inte Lexus för han är nöjd bara han får studsa runt.

Det märks så tydligt att hans behov av att få röra sig har ökat. Tidigare upptäckte han mer saker medan han nu mest springer runt i full fart. Det är tur att vi brukar vara med på hundpromenaderna för då blir det automatiskt minst en promenad i veckan på en helt ny plats. Nu försöker vi givetvis variera var vi promenerar med hundarna även här men nu när det blir mörkt tidigt så är det lite begränsat var det går att gå.

torsdag 22 november 2012

Varför en collie?

Jag började funderar över den frågan efter att ytterligare en gång ha läst på ett hundforum hur folk avrådde från att skaffa collie. För min del så blev det collie igen för att det är en ras som passar mig.
Toker
Det är en ras som trivs ute i naturen och för mig så är promenader ett utmärkt sätt att rensa huvudet. Att se en collie studsa och springa runt och njuta är en glädje.
Toker och Yana
Toker och Yana
Oftast fungerar de bra med andra hundar. Oavsett ras så händer det naturligtvis att hundarna ibland får en påminnelse från en äldre hund om hur man bör uppföra sig
Kiros
Lexus
Eiko
Yuffie
Kiros

Lexus
 De vill och behöver få göra något för att må bra och det är upp till mig som ägare att hitta vad som passar oss bäst.

Det finns en glädje i hundarna men det slår inte över så att de blir flamsiga eller jobbiga. Självständigheten är något som jag uppskattar stort. Jag tycker att det är skönt med en hund som gärna går och lägger sig i ett annat rum och inte alltid måste vara nära.
Vettig är inte alltid ett ord som passar men det gör det nog inte på mig heller. Ett ord som ofta hörs om collie är att de är snälla och så är det men det är inte samma sak som att de finner sig i vad som helst. Vill man ha en hund som aldrig visar något humör utan bara är så är det en leksakshund som man bör skaffa

onsdag 21 november 2012

Kan en elpåfösare möjligtvis vara lösningen?

Nu skulle den inte användas på någon hund så det behöver ingen oroa sig för.
Jag kom att tänka på en elpåfösare när jag under promenaden började fundera på om jag vill åka till klubben för träning ikväll. Den kopplingen verkar möjligtvis lite besynnerlig men det är utställningsträning ikväll och en del som ägnar sig åt det verkar ha lite svårt att springa runt i en ring och ha koll på saker runtom. Om alla bara skulle springa runt i en i stort sett lika stor ring skulle det inte vara några problem. Då blir det lätt för folk som vill träna något annat att hålla sig ur vägen för dem. Problemet är att ett par stycken har tydliga problem med det eller så tror de att folk som försöker träna lydnad gärna vill att de passerar på någon dm avstånd. I det läget tror jag att det skulle ha effekt om hundföraren fick sig en elstöt när de passerar onödigt nära. Nu äger jag dock ingen elpåfösare så jag har ingen möjlighet att prova om det skulle ge resultat. Får fundera en stund till om träning ikväll är lockande eller inte

tisdag 20 november 2012

9 månader

Strax innan 9 månader så började Lexus
knata ner i vatten och lipa åt mig. Tidigare knatade han bara ner i vatten.
Viljan att utforska större områden börjar komma krypande.
Behovet att springa och studsa runt blir större och större.
Det är svårt att tro att min lilla klump redan är 9 månader men så är det. Jag passade på och väga honom idag och jag blev lite förvånad, nu väger han 19kg. Ett par hekto skulle han behöva bli av med så nu blir det till att dra ner lite på maten

måndag 19 november 2012

Irriterad

Jag har så svårt att bara ignorera saker utan jag blir alltid upprörd och irriterad. I det här fallet vet jag inte om det finns något mer som jag kan göra. Att bara släppa det är svårt men det är nog det enda som jag kan göra. Så nu har jag gnällt färdigt, om någon nu blev nyfiken så är ledtråden Toker.

Älgspår
Minst en älg finns det kvar i alla fall och det är glädjande. Nu har jag ett par timmar till på mig att få ihop ca 1500 ord och förhoppningsvis ska det även bli lite vettigt

söndag 18 november 2012

Ljuset försvinner ibland

Yana

Freyja
Naturligtvis är syftet med lampan att Bayrarna ska kunna stå och bli varma. Det bästa är när båda två ställer sig samtidigt då blir det inte mycket ljus på väggen kan jag säga. Inte kan jag bråka på dem heller för de är ändå rätt söta

En paus från det här

Planen var att sovrummet äntligen skulle bli tapetserat den här helgen. Jag hade tidigare tagit bort all tapet på två väggar, målat och slipat dem. Materialet på väggarna gör att det inte går att tapetsera direkt på dem. Sambon tyckte att det var fullständigt onödigt att jag hade slitit bort all tapet och han menade att det skulle gå bra att tapetsera om det bara var ett lager tapet kvar på väggarna. Jag var tveksam till det men han lät så säker så tapeten fick bli kvar på två väggar. Igår efter att vi hade satt upp några tapetvåder på väggen som det var tapet kvar på var det bara att konstatera att det inte blev bra. Det blev bubbligt och såg för jäkligt ut så det var bara att börja riva ner all tapet. Efter att ha slitit med det i på tok för många timmar kändes det som en utmärkt idé att åka in till Malung och vara med på hundpromenaden. Nu är hundarna nöjda och trötta och jag ska snart fortsätta att slita ner tapet

lördag 17 november 2012

Så var det helg

Försök till tackling. Lexus lyckades inte men nu borde han väga som bayrarna, någonstans mellan 16-18 alltså. Jag får nog ta och väga honom någon dag.
Freyja spanar
Löjligt nog så blir jag alltid förvånad över att Lexus ser så vuxen ut när jag tittar på bilder av honom. När jag ser honom så ser jag bara en studsig valp.
Med tanke på att sambon fortfarande kallar Freyja för valp så är det helt okej att jag fortfarande ser Lexus som en valp.
Yana blir det aldrig så många bilder på för hon håller sig oftast runt fötterna på mig eller sambon. Lite sorgligt känns det att hon har fått lite vita hårstrån runt nosen men med tanke på att hon är 7 ½ år så är det kanske inte så konstigt

torsdag 15 november 2012

2012-11-15



Att gå runt vattenpölar är inte riktigt Lexus stil.
Ett försök att hjälpa bävrarna?