söndag 30 september 2012

Lite ledig tid från plugg finns det alltid

Den lediga tiden idag blev till en promenad längs en myr.
På en hund med lång päls så händer det tydligen att det fastnar löv bakom örat.
Bayrarna har lite mer praktisk päls för att vistas ute. Än har jag inte varit med om att något har fastnat i deras pälsar. Om man nu bortser från olja och andra trevligheter som man måste rulla sig i... Glädjande nog så var det Freyja som först upptäckte något som man borde rulla sig i. Hon hann bara gnida in lite på sidan av huvudet och jag var snabb på att få bort Lexus från fläcken. Som synes så är inte jag och kameran helt överens än.

Lexus var lite mer sansad än Yana och Freyja vilket jag anar har att göra med att han inte riktigt har lika mycket ork. Att promenera på gränsen till en myr är rätt jobbigt.

En av otroligt få bilder på både Freyja och Yana som båda ser rätt vettiga ut på.
Sånt här får mig att svära över bärplockare. Hur jäkla svårt ska det vara att ta med sig sitt skräp?

lördag 29 september 2012

Ser inte riktigt ut som en Lexus

Att påstå att Lexus och Yana är lika skulle vara att ljuga. Idag har jag sällskap av Yana hemma medan sambon har med sig Lexus och Freyja. Att jag har Yana beror på att hon är det utmärkta sällskapet när jag behöver plugga.
Om hon får motion,lek/träning och ligga bredvid när jag pluggar så ser hon det som en trevlig dag. Det är alltid trevligt att få lite ensamtid med Yana. Tiden mellan att Toker avlivades och jag skaffade Lexus så tränade jag Yana en del och hon har nog saknat det lite.

Bilderna börjar bli mer som jag har tänkt mig men jag ser fram emot när jag har riktig koll på kameran.
Något säger mig att jag borde ta och skriva lite nu med tanke på att min deadline på en inlämning är 23.59 imorgon

fredag 28 september 2012

torsdag 27 september 2012

Det händer att vi träffar på någon

På lunchpromenaden konstaterade jag att det var lite för mycket vatten var jag hade tänkt promenera så jag vände. Jag hann inte många meter innan jag såg att det var en i byn som också var ute och gick. Att träffa på folk på vägen är inte så ovanligt men i skogen sker det inte ofta. Det blev så att vi promenerade tillsammans och hundarna lekte.


Bilderna gör inte någon av hundarna rättvisa men så kommer nog bilderna att bli ett tag till innan jag lärt mig kameran ordentligt.
Det var en trevlig promenad och jag har haft en ovanligt trött hund hela eftermiddagen vilket är utmärkt när jag har en del att plugga

Mycket störning

Det var ovanligt mycket störning igår på kennelklubben vilket jag ser som positivt. En grupp ägnade sig åt utställningsträning och sen var det ett par som tränade lydnad, mycket ljud och rörelse. Lexus och jag ägnade oss i vanlig ordning åt social träning, lättare kommandon och att titta utan att stressa upp sig. Jag är nöjd med den nivån och om jag kan få honom att behålla sitt lugn när andra tränar räknar jag med att han även kommer att kunna hålla sig lugn på tävling när vi väntar på vår tur. Det finns säkert många som tycker att mitt sätt att lägga upp Lexus träning är tokig men det passar oss. Toker gick lätt upp i varv och av honom så lärde jag mig vikten av att behålla ett lugn. Det är inte samma sak som att jag vill ha en hund som sover på plan utan det handlar om att ha en hund som tar det lugnt fast det sker saker runt om.

Jag hade med mig min kamera för en gångs skull men nu blev det inte många bilder. Det blev några bilder när de flesta hade åkt hem och mörkret gjorde det till en utmaning att få några bilder.
Kameran imponerade på mig, bilden är tagen med iso 12 800 och det är absolut mycket brus men det blev ändå en del hyfsade bilder. Att jag visar en bild tagen på långt avstånd beror på att jag inte vet hur den här personen ställer sig till att jag visar bilder på henne här i bloggen. Jag vet vad lagtexten säger så jag vet vad jag får göra, det handlar bara om att jag själv inte gillar att vara med på bild och då är det lättast att anta att även andra känner så.

måndag 24 september 2012

Det är bra med en påminnelse ibland

Mitt största fel när det kommer till hundträning är att jag vill att allt ska bli perfekt med en gång. Nu trodde jag att jag hade blivit bättre på att tänka i steg men igår fick jag beviset på att så inte är fallet. Det fanns en spårapport i Lexus spår igår och jag kunde inte nöja mig med att han stannade till utan jag ville att han skulle ta den i munnen vilket inte alls är nödvändigt. Där ser man fördelen med att träna med andra för Kent påpekade vad jag gjorde fel och jag hade nog inte ens reflekterat över det annars.
Collie eller bäver som har gnagt?
Jag kom på mig själv med att ställa för stora krav igen när jag tränade Lexus idag. Jag tänkte träna in ett backande och istället för att nöja mig med att han som ett första steg lägger tyngden bakåt/flyttar en tass. Så tänkte jag att ett lagom första steg skulle vara att han backade ett par steg. Jag måste helt klart bli bättre på att ställa vettiga krav från början och fortsätta fokusera på vårt samarbete.
 Idag testade jag kameran på lite högre iso och jag tycker att bilden på fågeln blev godkänd. Nu hamnade fokuset lite tokigt men bilden är inte farligt brusig fast iso var 6400.

söndag 23 september 2012

Valpträff

Idag så var det en valpträff i Mora för Lexus kull. Vi skulle mötas vid Mora brukshundklubb klockan 10 men eftersom jag och sambon har vissa problem med att passa tider så kom vi lite sent. När vi var på plats så gav vi oss iväg mot skogen för spår.


Rocksea
Lexus syster Rocksea provade på spår för första gången och verkade tycka att det var riktigt kul.

För Lexus del blev det första gången som han gick ett spår som inte jag hade lagt. Jag ger honom absolut godkänt, han var lite tveksam och spårade i ett långsamt tempo.
Kiros spårar
Kiros efter spår
Rumba
Jag passade givetvis på att ta en hel del bilder och lite bättre koll på kameran har jag nu. Tyvärr så blev det inga snygga bilder på Yuffie när hon spårade.
Yuffie
Men i ärlighetens namn så är det viktigaste att hon vet var hon hör hemma. En collies plats är naturligtvis alltid överst på prispallen. Lexus fick också prova på att stå överst på prispallen så att han lär sig.
Vi tackar för en trevlig dag med trevliga människor och hundar

lördag 22 september 2012

Ruggo väder

Ruggo väder är alltså regn,blåst och kallt. Nu kunde vädret inte hindra mig från att testa den nya kameran lite.
Bilderna blev helt okej med tanke på förutsättningarna. Det är en del som skiljer sig från min gamla kamera så jag måste lära känna den här kameran ordentligt.
Nu var det väldigt dåligt med ljus ute så det blev en del begränsningar när det kommer till hur jag kunde ställa in kameran. Den här bilden visar det tydligt, kort skärpedjup och taget med lite för lång tid bara för att slippa höja iso. Nu måste jag även lära mig att tänka om när det gäller iso, den här kameran klarar högre utan att bilderna blir allt för gryniga.
Yana
Lexus

Freyja
Jag är riktigt glad över kameran och det ska bli intressant att se hur bilderna kommer att bli när jag har lärt mig den

fredag 21 september 2012

En ny följeslagare

Och gud nej det är inte ännu en hund. Då hade jag flytt till ett vilohem. Det är en pentax k5!!!! Även om jag har sparat till en kamera ett bra tag så fattades det fortfarande ett par tusen. För ett par veckor sedan så lanserades det två nya varianter av k5 så jag hoppades att priset på den ursprungliga varianten skulle sjunka drastiskt. Nu gick priset bara ner några hundra så jag har mest gått runt och muttrat. Nu har jag dock ett väldigt snäll sambo och idag när han kom hem från jobbet hade han med sig ett paket till mig. Och i paketet låg det en väldigt efterlängtad k5. Sambon har nu tagit över min gamla pentax och jag förutspår att vi båda kommer att fota en del i helgen.

Går det inte att slita ut dem?

För ett par år sedan så letade jag efter ett par kängor i en vettig prisklass. Valet föll på ett par graninge kängor och det har jag ångrat många gånger.
Första året var jag snäll mot dem och fettade in dem med jämna mellanrum. Jag hade även en förhoppning om att de skulle bli mer vattentäta men när jag hade blivit blöt om fötterna en gång för mycket så slutade jag med det. Det tog inte så lång tid efter att jag hade köpt dem innan jag insåg att det nog är kängor som mest passar att promenera på asfalt med. Jag har halkat runt på stigar,lera och ja i stort sett allt man kan hitta i en skog. Nu har jag inte känt att jag har råd med nya kängor så jag fortsätter att slita på mina graninge och tänker att dagen de går sönder helt blir det nya kängor.

Kylan smyger sig närmare

Det går inte att komma ifrån att hösten gör naturen väldigt vacker. Kylan har börjat komma och idag var det lite kallt om händerna på morgon promenaden.

Det börjar nog bli tid att leta fram vantar och lite tjockare kläder. Planen är även att hinna plantera någon buske vid tomtgränsen. Grannhuset är nu sålt och lite extra insynsskydd skadar inte.
Fördelen med att bo så här är att när man är ute i naturen så rinner all stress bara av mig

onsdag 19 september 2012

Otacksam hund

Det var dags att tvätta hundarnas filtar igår och nu blev det så att alla inte hann torka innan det var dags att sova. I en av korgarna blev det därför inte lika mjukt som vanligt men naiv som jag är så trodde jag att det skulle gå bra ändå. Vid det här laget borde jag ha lärt mig att en bayrare kräver sol, få ligga mjukt, mat och att få spåra. Halv tre i morse/natt tyckte Yana att det var nog med tortyren att inte kunna bädda ner sig ordentligt. Jag har inga problem med att hundarna väcker en mitt i natten om de är risiga i magen och behöver gå ut. Men att bli väckt mitt i natten av gnällande bara för att Yana ansåg att hon hade en filt för lite känns inte helt okej. Det finns nog en anledning till att en av hennes smeknamn är prinsessan.

tisdag 18 september 2012

Till rådjuren eller till Lexus?

Det är någon som lägger ut rivna morötter och lite annat vid ett par träd i skogen. Jag är rätt säker på att det är meningen att det ska vara till rådjuren. Lexus är däremot av en annan åsikt och ser det som bonusmat.

Idag fyller vilda-meduza c-kull 4 år. Jag var lite nyfiken på hur det hade gått för Tokers syskon på mt så jag tittade på avelsdata. Lite förvånad blev jag av att se att det bara är Toker som har gjort mt. Nu hoppas jag att någon av syskonen hann göra det innan de fyllde 4 år och att det bara inte har kommit in på avelsdata än. Det hade varit kul att se och jämföra med Tokers resultat även om han var mycket yngre när han gjorde det.

måndag 17 september 2012

Fototriss-Himmel

Igår tittade jag in på fototriss och såg att temat var himmel. Vädret igår gjorde inte att jag hade någon lust att gå ut och fota. I dag var det däremot lite bättre så kameran fick följa med ut och här är min tolkning på temat.
När jag promenerade runt så hörde jag en hackspett så givetvis fick den vara med på en bild.
Tack vare eller på grund av ett kalhygge så går det att se en bra bit bort.
Så länge som molnen inte dränker mig i regn så har jag inget emot dem.

4 min

Jag har försökt bli lite mer strukturerad i träningen med Lexus och det har gått hyfsat. En hjälp för mig har varit att begränsa träningspassen till 4 min. Jag sätter larm på mobilen så jag missar inte när tiden är ute. Vi är kvar på basnivå och på 4 min hinner man med en hel del repetitioner. Framförallt så gör det att vi tränar en sak under ett pass och det har fått mig att inse att jag ofta rör till det för hunden jag tränar med genom att blanda mycket saker innan de är redo för det.
Även om jag ibland tycker att det är tråkigt att jag inte har kommit längre med Lexus så skulle jag inte göra något annorlunda om jag fick en ny chans. Jag beslutade mig för att fokusera på att vi skulle ha roligt ihop och få till en hyfsad vardagslydnad i första hand och ta allt som har med tävling att göra sen och det är precis det jag gör.

Så var titeln på plats

Och fler titlar lär det bli med tiden

lördag 15 september 2012

Förr var det mer stil

Jag har en förkärlek för äldre saker med charm. Nu är det kanske inte så många som blir glada över att få se en gammal likvagn men det blir jag.
Tänk vilken upplevelse det måste ha varit att få se den här vagnen rulla fram. Nu väljer jag dock att bortse från att dagarna när vagnen rullade knappast var muntra dagar.
Det var en hel del detaljer som fångade mitt öga.
Dekoration på sidan av vagnen.
Ett kors framför var den avlidna skulle ligga.
Kuskbocken.
Baksidan.
Jag kan inte låta bli att bli lite sorgsen när jag ser äldre föremål som bara står och förfaller och det gäller allt från timmerhus till i det här fallet en likvagn. De är inte bara föremål utan en länk till en svunnen tid och om ingen vårdar dem kommer de snart bara vara ett minne