tisdag 29 november 2011

Någon som kan förklara?

För att rensa huvudet från plugg roade jag mig med att titta lite på Smooth collie database. När jag hittar någon hund där som tilltalar mig så brukar jag kolla upp den om det går. I det här fallet så var det en finsk hund så det blev en titt på koiraNet. Nu kommer jag då till det som jag inte riktigt förstår och som jag hoppas att någon har ett svar på.

Hur kommer det sig att en hund med diagnosen undefined extra ögonfransar/hår:hittat (jag kan inte finska utan använder en översättningsfunktion så det blir inte alltid korrekt svenska) har använts så pass flitigt i avel att han har 52 avkommor?

Nyfiken som jag är tittade jag på avkommorna. En del finns inte i Finland så hur det ser ut med dem kan jag inte ta reda på.

20 stycken är ögonlysta efter ett års ålder och 5 av dem har diagnosen distichiasis eller undefined extra ögonfransar.

Hunden har 74 barnbarn som är födda i Finland, det finns även barnbarn i andra länder.  Av de 74 så är 23 ögonlysta efter ett års ålder och 2 har diagnosen distichiasis eller undefined extra ögonfransar.


Jag är glad att distichiasis kommer att synas på hunddata nästa år. Jag hoppas och önskar att ägare till drabbade hundar kommer att ögonlysa dem på nytt nästa år så att det syns på hunddata

måndag 28 november 2011

Två unghundar?

Idag har det känts som om vi har två unghundar. Yana har chockerande nog lekt lite med Freyja och på promenaderna så har hon gjort glädjeskutt. En av anledningarna till resan till Mora igår var att vi hade bokat en tid hos Haglunds hundcenter. Vi tyckte att Yana var lite surare än vanligt så vi ville bara kolla upp så att hon inte har börjat få problem med sina höfter. Det visade sig vara i stort sett ok med Yana, hon ömmade bara lite i ryggen. Hon fick en akupunkturbehandling och idag har hon studsat runt.

Blir det en collie

så blir det en långhårig eller en korthårig. Nu låter det nog inte så oväntat men för mig är det det. När jag kom på att jag nog allt ville ha en collie igen så funderade jag på om jag skulle stå ut med pälsvård eller inte. Eftersom jag har haft en sheltie så vet jag hur det är att ha en hund som kräver pälsvård. Efter lite funderande så kom jag fram till att det är jäkligt korkat att välja bort en bra hund bara för att den kräver att bli borstad. Vilken långhårs collie som jag skulle vilja ha valp från visste jag redan. Ska jag ha ett långhår så ska det vara en valp efter Yuffie. Hennes arbetslust och koncentration imponerar på mig varje gång som jag ser henne i träning. För mig så är det även viktigt att jag känner förtroende för uppfödarna och Åsa och Kent (Puckolinas kennel) litar jag helt på.

Korthår trodde jag aldrig att jag skulle fundera på igen men allt blir inte som man har tänkt sig. Jag har varit i kontakt med en korthårs uppfödare och om det blir ett korthår igen så kommer den att komma från den kenneln

söndag 27 november 2011

En dag som avslutas med snö

Snö på trappen
Den här dagen verkar avslutas med snö. Vi har haft en trevlig dag i Mora. Mycket hundprat,gott fika och trevligt sällskap. Jag gjorde ett tappert försök att prata med Yuffie men jag vet inte riktigt om mitt budskap gick in eller om hon bryr sig om vad jag tycker. Det kommer att visa sig. Tack Åsa och Kent för en trevlig dag

fredag 25 november 2011

Om möjligt ännu mer cynisk

Nu när jag letar hund på nytt så har jag kommit på mig själv många gånger med att inte lita på vad som står på hemsidor. All information granskar jag in i minsta beståndsdel och även om jag då får informationen bekräftad så tror jag att det är något annat som döljs om rasen eller individerna. Fortsätter jag i den här takten lär det bli en ny hund om ca 10år. Nu menar jag inte att alla uppfödare ljuger utan det handlar om att jag inte litar på dem. (av erfarenhet har jag nu lärt mig att jag tydligen måste vara övertydlig här på bloggen). Rent teoretiskt så borde jag kunna blunda och välja en annons på blocket och köpa den hunden för sannolikheten att jag ska ha samma otur som jag har haft med Leo och Toker kan inte vara stor.

torsdag 24 november 2011

Praktiskt

Alltid lika trevligt att komma hem och konstatera att posten har varit förbi och lämnat hundmat från foderbilen utanför dörren

tisdag 22 november 2011

Det tar sin tid

Att jag kommer att skaffa en ny hund finns det inga tvivel om. När det blir är det svårare att säga. Eftersom jag vill träna och tävla borde jag satsa på en ras som många tävlar med men så kommer det inte att bli. Jag resonerar som så att även om träning/tävling är viktigt för mig så är det inte det viktigaste. Valet av ras sker med hjärtat och valet av uppfödare sker med hjärnan.

Tack vare Toker så lärde jag mig att en frisk hund är alla gånger viktigare än att den har mycket arbetslust. En hund med lite arbetslust kan jag dela mitt liv med, en sjuk hund blir jag tvingad att ta avsked av.

söndag 20 november 2011

In i dimman

Det gick inte att se allt för långt idag. När spåren var lagda tog vi en promenad med hundarna. För att vara på den säkra sidan så blev det bara en promenad på en skogsväg. Att knata runt i skogen i tät dimma när det någonstans finns jägare ute kändes inte som allt för begåvat.
Freyja

Yana


Spårningen gick helt okej men det känns som om Freyja behöver få lite mer tid på sig att mogna.

Planen är spår

Väntar på att tiden ska gå lite och sen blir det till att lägga spår. Jag hyser ett visst hopp om att jägarna ska ge upp lite tidigare idag. Desto senare spåret läggs desto mindre risk är det att jägarna kommer att klampa runt i spåret. Spåret som Freyja gick igår gick rätt bra men det syntes att en älg,hund och människor hade klampat runt i det. Den nivån på spår är hon inte riktigt redo för än så det är lite tråkigt när det blir så

lördag 19 november 2011

Den eviga efterjakten

Freyja på språng



På morgonen så åkte jägarna iväg till ett område norr om byn för att jaga. Vi planerade att lägga spår idag och begav oss söderut från byn. Tanken var då att vi inte skulle störa jägarna. När ett spår var lagt så promenerade vi med hundarna runt en timme och när vi kom tillbaka till bilen så hörde vi bilar. Givetvis så visade det sig att jägarna hade bytt område att jaga i. Det fanns passkyttar precis var vi hade lagt spåret så sambon berättade att vi hade lagt spår där så att de inte blir förvirrade om någon av älghundarna reagerar på något där. Om någon av älghundarna tycker att det är roligare med viltspår än att leta älg så lär vi få veta det.


fredag 18 november 2011

Anlagsklass

I onsdags så var det dags för Freyja att gå anlagsspåret. Resultatet blev att hon blev godkänd. Domare var Torsten Samuelsson och omdömet om Freyja blev " En ungtik som klarar sin uppgift. Kunde vara mer distinkt i sitt spårarbete".

Enligt sambon så spårade Freyja inte lika bra som hon har gjort under träning men huvudsaken är att hon blev godkänd. Något mer spårprov kommer det inte att bli i år utan vi väntar till våren. Freyja har en förmåga att bli lite slarvig när hon tycker att spåret är lätt så fokus kommer att läggas på att få henne att bli mer noggrann även i lätta spår. Sambon kallade spårstilen för Tokerstil och det är ett bra namn.

Rykten och teorier

Något som jag tycker är underhållande här på landet är alla teorier och rykten som fort dyker upp när något händer. Under de första åren som jag bodde här trodde jag att folket här drev med mig när de skulle förklara saker. Med tiden så insåg jag att det inte var så utan de trodde på det som de sa.

Under älgjakten ett år så var det ovanligt många helikoptrar som flög runt. Anledningen till det var då självklart att det var polisen som flög runt för att kontrollera om jägarna var nyktra och hade med sig vapenlicenser. Sannolikheten att polisen skulle flyga runt och landa lite överallt i skogen kändes inte så troligt.

Det senaste ryktet/teorin har att göra med vargproblemet i Malung. Vargar som knatar runt inne i Malungs centrum och förföljer människor ser jag absolut som ett problem. Enligt ryktet så har "någon" sett en bil från någon djurpark som har kört runt i Malung. Så givetvis är det så att vargarna kommer från en djurpark och i största hemlighet så har de nu släppts ut i Malung.

torsdag 17 november 2011

Vackert och kyligt

Någon snö har det inte kommit än men frost finns det desto mer av. När det är mycket frost så blir allting så sagolikt. Det är nästan så att jag väntar mig att en liten tomte eller något annat väsen ska dyka upp.
Än så länge så är det bara Yana som brukar dyka upp och det är nog tur det. Skulle en tomte eller något annat sagoväsen dyka upp skulle jag ta ett kort på den och sen fly fort.

Att det blir många bilder på Yana när hon sitter på stubbar beror på att på den tiden när jag hade Leo så tränade vi hundarna att de skulle sätta sig på en del stubbar längs med stigen. Det gjorde att även om hundarna var en bit framför oss så satte de sig och väntade på speciella stubbar till vi kom. Yana har dock beslutat att oavsett vilken stubbe hon sätter sig på så förtjänar hon belöning

tisdag 15 november 2011

En av skogsägarna blev utskälld

Jag promenerade runt vid ån igår med Yana, hon skuttade runt och jag tänkte på att det var roligt att det fanns någon bäver kvar i ån. Jag litar på att Yana inte drar iväg efter rådjur eller älgar så hon fick springa en bit framför mig. När hon rundade en krök på stigen så började hon skälla och jag tolkade det som om det var en älg eller något liknande så jag tog det med ro och ropade på henne. Hon kom till mig och det visade sig att det inte var en älg utan en av skogsägarna här. Jag bad givetvis om ursäkt men han tyckte inte att det gjorde något. Han berättade att det var mycket älgspår en bit bort och jag förklarade att jag litar på att Yana inte drar efter älg. På det sa han att inte gör det något om hon jagar älg men att jag får passa så att hon inte blir vargmat. Det var ett tag sedan som jag såg några vargspår så jag trodde att det var tomt i närheten men det verkar det inte som om det är.

söndag 13 november 2011

Spår

Nu börjar jag tröttna ordentligt på efterjakten på älg. Om jägarna skulle kunna hålla sig ett område under en dag så skulle det inte störa mig. Vi hade tänkt lägga spår idag och att gissa var de inte tänkte jaga var en utmaning. Vi löste det på enklaste sätt och lade spår efter att jakten för dagen var över. Nu blev det lite för kort liggtid för mörkret kommer tidigt nu. Freyja spårade på duktigt och något annat hade vi inte räknat med. Det var ett spår på runt 300m och 6-7 vinklar

fredag 11 november 2011

Hm anatolisk herdehund

Jag har kollat upp lite olika raser den senaste tiden. Blir det ingen collie så är det lika bra att veta vad det finns för andra raser som jag skulle vilja ha. Sambon är dock inte till några större hjälp i jakten på en lämplig ras. Ett av hans tips var en anatolisk herdehund, vad jag skulle ha en sån till vet jag inte riktigt.

Tre år för att fylla i ett papper

Nu har vi inte direkt ansträngt oss aktivt för att fylla i ett papper under tre års tid för då hade det varit illa. Istället är det så att vi under tre år lite då och då pratat om att vi skulle ta och fylla i pappret och sen har det ändå inte blivit så. 2008 på landskampen så tog Yana arbetsmeriten som krävs för norskt jaktchampionat. Under hösten 2008 så var Yana och sambon över till Norge på en utställning och då tog hon utställningsmeriten som krävs för jaktchampionatet. Varför vi inte ansökte om championatet då vet jag inte. 2010 så var landskampen i Norge igen och Yana tog återigen arbetsmeriten som krävs för jaktchampionatet. Sambon och Yana blev då igen grattade till det norska jaktchampionatet och fick ytterligare en rosett. Varför vi inte ansökte om championatet då vet jag ej men jag har ett minne av att vi i alla fall pratade om det.

Igår på kvällspromenaden så började sambon prata om att det nog var dags att fylla i pappret och skicka in det. När vi kom hem så skrev jag ut ansökan och fyllde i den. Det visade sig att vi inte hade kvar några papper från utställningen i Norge så fältet var man skulle fylla i namn på domaren lämnade vi tomt. Målet för dagen är att posta ansökan och sen får vi se om det går att få ut championatet utan namnet på utställningsdomaren. Att ställa ut Yana igen för att få ut championatet känns inte lockande. Lärdomen av det här är att man ska spara alla papper från en utställning så att man slipper åka på flera utställningar.

Om någon vet vem som dömde bayersk viltspårhund 4/10-2008 i Kongsvinger så är det bara att höra av sig

torsdag 10 november 2011

Glada bayrare

Freyja

Yana
Freyja blev mycket glad över att få springa lös igen och hon var lite överallt och ingenstans större delen av promenaden. Jag hade anat att hon skulle bli glad så jag hade med mig lite extra gott godis som belöning och det fungerade bra. Yana litar jag på men helt säker är jag inte på Freyja.
Freyja

Att se hundarna skutta runt i skogen och vara lyckliga ger mig alltid en varm känsla i hjärtat.

Spanar ner på ån

Nu hoppas jag att Yana och Freyja kommer att vara nöjda en stund.

onsdag 9 november 2011

Löpet över för den här gången

I morgon ska Freyja få njuta av att skutta runt i skogen igen och jag anar att det kommer att vara uppskattat. Hon har även hunnit bli 10 månader och än har hon inte startat på något viltspårprov. Sambon har inte riktigt lika mycket tävlingsinstinkt som jag har så han ser ingen anledning att sätta fart med det. Jag däremot är av åsikten att det är bråttom nu men jag får acceptera att Freyja inte är min hund. Freyja är en hund med stor kapacitet att lyckas i flera grenar och jag hoppas att hon med tiden kommer att synas på lite olika tävlingar

Dags att bli övertydligt igen

Alla bilder som jag har publicerat här på bloggen och picasa tillhör mig och ska inte förekomma på annan plats. Det roar mig inte att upptäcka att bilder som jag har tagit förekommer i ett bildspel som gör reklam för en tjänst. För att få använda mina bilder krävs det att man kontaktar mig och kommer överens om en skälig ersättning.

söndag 6 november 2011

Väntan

Tiden går onekligen långsamt utan en hund att träna och fet blir jag. Nu har det gått lite mer än 2 månader sedan Toker fick vandra vidare. Under den här tiden har jag lyckats gå upp 6kg och irritera sambon och yana och freyja. Jag oroar mig lite för att sambon någon dag kommer hem med någon underlig blandras till mig så att jag får en hund att träna och slutar försöka kidnappa Yana och Freyja

lördag 5 november 2011

Billiga hundar

Jaktlaget som sambon är med i ägnar sig åt efterjakt på älg den här helgen. I dag så lämnade sambon Yana och Freyja hemma, vilket jag inte kan beteckna som begåvat på något sätt. När hundarna ser att sambon ger sig av iförd jaktkläder och de inte får följa med så har jag det inte så muntert. Det är ett evigt gnäll och stök då till sambon kommer hem. När jag har upplevt det i närmare 9 timmar så är mitt humör inte bra. Imorgon har han order att ta med sig hundarna

torsdag 3 november 2011

Det tog sin tid

men nu är hallen klar. Det blev vita väggar, ett tag funderade vi på att tapetsera men efter att ha funderat ett tag så kom vi på att det inte var någon bra idé. Sheba (en bayrare sambon hade tidigare), yana och toker hade alla gnagt på tapeten som jag tog bort så att sätta upp ny tapet kändes inte smart. På en vägg i hallen hänger det nu lite inramade bilder på hundarna och med tiden kommer det att bli fler.

onsdag 2 november 2011

Tjäderår?

I år måste det vara ovanligt många tjädrar. Varje promenad i skogen nu så skrämmer vi upp runt 10 tjädrar och det känns mycket.