tisdag 30 augusti 2011

Oj nu blev jag förvirrad

Jag fick för mig att ta mig en titt på köpahund.se och då speciellt titta på korthåriga collie kennlar. Det blev lite av en chock, det finns 30 kennlar på listan. Givetvis så blev jag tvingad att titta på kennlarna som har hemsidor. Här blev jag fort förvirrad 4 av kennlarna har antingen inga korthår överhuvudtaget eller så har de bara hanar. Nu vet jag inte riktigt varför de finns med på listan men det finns säkert någon logik med det...

Av 30 kennlar så finns det två som jag kanske skulle kunna tänka mig köpa valp från. Kraven som jag har på en kennel är att innehavaren/innehavarna ska vara aktiva och tävla med sina hundar. Jag vill inte ha en hund som i huvudsak är framavlad för att skutta i vänstervarv hade jag velat ha det skulle jag givetvis titta i grupp 9.
Att köpa valp från en kennel som avlar på hundar som inte tar sig genom ett mh skulle jag aldrig göra.
Kennlar som avlar på hundar som har någon ur Cinnaberry´s H-kull i stamtavlan eller Mironik´s M-kull går bort.
Det gör att det bara blir 2 kennlar kvar och det tycker jag är hemskt.
Var finns alla uppfödare som vill föda upp arbetande korthår?

söndag 28 augusti 2011

Bada och gräva

Så fort Freyja hittar vatten så hoppar hon i och simmar. Det spelar inte någon roll om det är en sjö eller bara en vattensamling i ska hon. Hennes entusiasm för vatten har inte smittat av sig på Toker eller Yana. De brukar mest bara stå och titta på Freyja.
Gräva är även det lite av en favorit syssla.

fredag 26 augusti 2011

Lyckades inte hitta lutande trädet

Jag beslutade mig för en promenad i en del av skogen som jag inte har promenerat i på ett par år. Med min förra hund gick jag där rätt ofta och jag lärde mig att hitta där tack vare en del olika saker i naturen. När jag kom till ett träd som var på väg att falla så gällde det att ta till höger för att slippa promenera var det är väldigt blött och lerigt. Det visade sig att det inte längre riktigt ser ut som det gjorde för ett par år sedan. En del träd var avverkade och det lutande trädet var borta. Inte helt otippat så resulterade det i att jag och Toker hamnade i det blöta och leriga. Sen lyckades vi även hamna i hallonsnår och Toker tyckte bara att det var roligt. Han fick skutta runt och njuta av livet och trivdes. Innan jag gick hemifrån funderade jag på om jag skulle ta med mig systemkameran man beslutade mig för min kompakta kamera istället. Bilderna blir inte lika bra men det är smidigt att kunna ha kameran i fickan när man klafsar runt.



torsdag 25 augusti 2011

Jag borde ha lärt mig

att när jag tror att en hund bara ligger och gnager på ett märgben så ska jag kolla vad det är den gör. När Toker var yngre trodde jag att det var ett märgben som han gnagde på men det visade sig vara en trälist i vardagsrummet. Igår trodde jag att Freyja låg och gnagde på ett märgben i hallen. Det dröjde en bra stund innan jag gick och tittade vad det var som hon gjorde. När jag väl gick och tittade till henne kunde jag inte se något märgben utan jag såg ett litet hål i mattan i hallen. Den lilla ängeln hade roat sig med att krafsa och gnaga på golvet och lyckats göra ett litet hål. Nu gäller det att hålla ett öga på henne så att hålet inte blir större.

tisdag 23 augusti 2011

Hoppa i dike

Jag beslutade mig för en promenad till sjön idag med Toker och Yana. Det finns två sätt att ta sig till sjön, antingen så går man rakt genom skogen eller så går man på vägen. Att gå genom skogen är trevligare men nackdelen är att det alltid är väldigt blött en bit och då gäller det att balansera på stenar. Tanken på att balansera på stenar med Toker och Yana i koppel kändes inte så lockande så det fick bli vägen. Vi hade inte kommit så långt när jag hörde en timmerbil. Fördelen med timmerbilar är att de låter så pass mycket att man har tid på sig att flytta sig ur vägen.
Efter att timmerbilen hade passerat oss hann vi inte mer än 100m innan två bilar från skogsbolaget dök upp. Vägen är inte så bred så när jag går med flera hundar brukar jag kliva ner i diket. Efter att bilarna från skogsbolaget hade passerat trodde jag att vi skulle slippa fler bilar. Så blev det inte. Jag tror aldrig att jag tidigare har träffat på så många bilar på den vägen. Vacker natur är det på sidorna av vägen så det hann vi njuta av.

Vid sjön strövade hundarna runt en stund och sen gav vi oss hem igen och på vägen hem träffade vi bara på en bil och en moppe.


måndag 22 augusti 2011

Trevlig söndag inte lika trevlig måndag

Igår blev det en dag med hundträning och en hel del pratande. Vi mötte Åsa och Kent på malungs bk och vi och en av deras valpköpare fick se momenten i lydnaden i appellen. Jag hade inte så stor koll på hur momenten ser ut så det var nyttigt och kul att se Kent och Yuffie. Sen tränade vi ett tag och dagen avslutades hemma hos oss. Det är skönt att kunna resonera och prata igenom saker med vettiga människor.
Freyja och Rumba fick leka en stund och Freyjas känslor för Rumba är lite dubbla. Hon tycker att Rumba är rolig men även lite läskig. Att Freyja tycker att Rumba är lite läskig beror nog på att Rumba är lika vild som Freyja och det är hon inte van vid.



Den här dagen började inte så muntert. Jag släppte ut Toker och Freyja i trädgården en stund, Yana ser ingen mening med att kliva upp innan hon får frukost. När jag och hundarna hade tagit oss in igen så satte jag på kaffe och plockade fram frukost. När jag och sambon hade satt oss vid bordet så slocknade lampan och radion dog. Tur i oturen var att kaffebryggaren hade hunnit brygga så mycket kaffe att det räckte till varsin kopp. En morgon utan ett par koppar kaffe blir inte en bra morgon för mig. För en stund sedan kom strömmen tillbaka och nu hoppas jag att det inte blir några fler avbrott på länge.

fredag 19 augusti 2011

Hm

Det känns lite illa när köket plötsligt känns mycket ljusare bara för att fönsterna har blivit tvättade.

Grinig Toker= något fel

Toker har varit grinig ett tag och jag började misstänka att han hade ont i ryggen. För att kolla upp det så bokade jag en tid på Haglunds hundcenter. Igår var det dags för Toker att bli kollad. Efter en grundlig undersökning visade det sig att Toker har ont på ena sidan. Med största sannolikhet så har Toker åkt på en smäll någon gång och för att undvika smärtan så har han belastat mer på andra sidan. Så på ena sidan ryggen har han tappat en del muskler. Efter undersökningen så blev Toker behandlad med akupunktur och jag kan erkänna att jag är skeptiskt till sånt. Nu på morgonpromenaden så kändes det nästan som om Toker var en annan hund. Han var mycket mer avslappnad och hade mer fokus på mig. Så jag får lov att erkänna att akupunktur gör nytta.

onsdag 17 augusti 2011

Nosa krafsa rulla





Förbereder mig mentalt

Minst en kopp kaffe och en cigg kommer det att bli innan jag tar itu med projektet jag hatar. Det är att tvätta Toker. Steg ett när jag väl tar itu med det är att se till att alla flyktvägar är stängda, ytterdörren och dörren ner till källaren. Steg två är att bära in handdukar i badrummet. När det är gjort så gäller det att leta upp Toker. När han ser att jag bär in handdukar så flyr han alltid. Sen gäller det då att antingen bära in Toker i badrummet eller sätta på honom ett koppel. Att placera en motsträvig Toker i badkaret brukar vara lite av en utmaning men jag lyckas alltid. Medan han blir tvättad så gäller det att alltid ha en hand på honom för annars passar han på att hoppa ur badkaret. Varje gång som han är helt intvålad så skakar han sig så på så sätt blir taket och väggarna i badrummet tvättade på en gång och det är positivt.

Jag skulle önska att Toker var en hund som det gick att muta men när Toker inte vill göra något så är det omöjligt att muta honom att samarbeta. Det gäller även i träningen och även om det är jobbigt ibland så skulle han inte vara Toker om han var på något annat sätt

tisdag 16 augusti 2011

Typisk slöpromenad


Att ta en slöpromenad innebär att jag har en chans att se naturen och upptäcka saker. Promenaden idag blev på ett ställe var det oftast finns rådjur så Toker fick gå i koppel.
Att bara lufsa runt lite planlöst är något som både jag och Toker uppskattar.
Om jag minns rätt så är det fyra år sedan nu som alla träden här höggs ner. Lite sly har det kommit men mest är det bara gräs som går upp till knäna på mig.
Lingon och svamp var det gott om, det mesta av blåbären hade dock någon plockat. Än har jag inte sett till några bärplockare här men de dyker nog snart upp.
Ett tag hade vi en rovfågel som cirklade över oss. Jag önskade att den skulle komma lite närmare men den höll envist avståndet till oss.
På vägen hem passade Toker på att dricka vatten ur ån

söndag 14 augusti 2011

Kanadagässen dör

På vägen hem från morgonpromenaden så såg vi en man som gick på ängen med ett gevär. Synen av folk med vapen har jag fortfarande inte helt vant mig vid. Vi såg att det i vanlig ordning var en bunt kanadagäss på ängen så det var inte så svårt att räkna ut att han skulle skjuta några. När han kom närmare fåglarna flög de upp och ett par längre bort började skjuta på dem. Toker reagerade som han brukar på skott, han ville iväg mot skotten. Freyja och Yana var mer sansade men även de ville iväg. På några minuter var jakten över och om jag känner folket här rätt blir det mer jakt på kanadagäss senare idag eller imorgon.

fredag 12 augusti 2011

Barngrind på plats

Givetvis så har jag inga planer på att yngla av mig utan grinden är till för att stänga in/stänga ut hundarna. Att jag skulle skaffa barn är ungefär lika troligt som att jag skulle skaffa en pudel till utställning. Behovet av att ha en grind in till köket har blivit något större sedan Freyja kom in i hemmet. Freyja envisas nämligen med att komma på tok för nära ugnen varje gång man ska ta ut något ur den. När man har något i händerna och ugnsluckan är öppen är det lite bökigt att fösa undan henne. Nu kommer det att vara säkrare när det enkelt går att stänga ut henne

Ärftlighet?

Eftersom Toker har distichiasis så har jag ägnat mig åt att läsa en hel del om det. Hur det ärvs har jag dock inte helt lyckats få grepp om. I en del vetenskapliga artiklar är det bara angivet att arvsgången är okänd. Jag har även läst artiklar om hur man behandlar människor med distichiasis och hur det ärvs. I en artikel som handlar om människor med diagnosen och hur den behandlas konstateras att arvsgången är autosomal dominant (vet ej om det heter något annat på svenska). Det räcker alltså med att en av föräldrarna har den defekta genen men de behöver inte själva vara drabbade. Om det nu är så även på hundar borde det innebära att om en hund i en kull har distichiasis så borde alla hundar i kullen ha den defekta genen. Den tanken är inte trevlig. Om jag nu ska utgå från hundar som jag vet har distichiasis och tittar på deras kullsyskon och antalet avkommor som de har så finns det 57 korthåriga collies och en del av dem har det avlats vidare på. Jag kan ju säga att om jag någon gång skaffar korthårig collie så kommer jag inte att skaffa en hund som har någon av ovanstående hundar i stamtavlan.

onsdag 10 augusti 2011

Regn

Riktigt tråkväder idag men promenader blir det ändå. Om ca 2v ska sambon och Freyja börja en valp/allmänlydnadskurs. Planen var att Yana skulle få gå en nybörjarkurs i tävlingslydnad men trist nog så är den kursen samma tid som valp kursen. Jag tycker att sambon och Yana ska ta sig ut på en lydnadstävling och visa att bayrare minsann duger till det mesta. Med lite mer övertalning så kommer jag nog att lyckas. Yana kan i stort sett alla moment men det behövs finputsning.
För Tokers del så händer det inte så mycket. Om någon/några veckor kommer han att få problem med hår i ögonen igen och till det sker måste jag fatta beslut hur jag ska göra.

måndag 8 augusti 2011

Ingen mer salva

Nu har jag fattat beslutet att inte fortsätta att behandla Tokers ögon med salvan. Anledningen till det är att salvan orsakar honom ett för stort obehag. Jag har behandlat honom med salvor tidigare i ögonen och obehaget han känner av den här salvan går inte att jämföra med någon annan. Att med gott samvete behandla honom två gånger per dag kan jag inte göra. Hade det handlat om en tidsbegränsad behandling hade jag inte tvekat att genomföra det fast han får obehag men nu är det inte så

fredag 5 augusti 2011

Det hade varit roligt att skriva något positivt nu

men något sånt har jag inte att skriva. Ett återkommande problem som Toker har är utslag/eksem mellan trampdynorna. Vår vanliga veterinär har inte lyckats lista ut vad det beror på men han har tidigare skrivit ut en salva som lindrar och läker. Idag var det då dags för Toker att få problem med det igen så nu har han tratt på sig. På måndag blir det till att leta efter en veterinär som är bra på sånt. Det skulle vara roligt med en månad snart utan veterinärbesök

torsdag 4 augusti 2011

Tänkt lite mer

Den här bloggen skrev jag när jag var lite upprörd och jag har insett att jag borde ha lagt till lite mer.
Jag förstår att avel inte är något lätt och att det inte alltid blir som man har tänkt sig. Mina synpunkter är helt ur mitt perspektiv som valpköpare. Att jag tar det hårt att Toker har en defekt beror givetvis även på att jag blev tvingad att avliva Leo när han var ung.

Jag förstår att uppfödare ibland väljer att använda en hund som har någon defekt. Det jag känner är bara att jag som valpspekulant vill bli informerad om det. Om det är någon hund med dåligt  mh eller annat som syns på avelsdata så har jag en möjlighet att rata kullen på en gång eller välja att chansa. Nu förstår jag att det jag önskar knappast kommer att bli verklighet men önska får man alltid göra.

Hemma igen

Veterinären vi träffade idag heter Maria Källberg och jag kan rekommendera alla med hundar som har något stök med ögonen att boka tid hos henne.
Det som hände med Toker idag var att hon kollade upp hans tårflöde, tittade ordentligt i ögonen och gjorde lite mer undersökningar. Hon plockade ett par hår som irriterade Tokers ögon och nu ska jag behandla honom med en salva två gånger per dag som ska bättra på kvalitén på hans tårar. Om det hjälper så kommer Toker inte behöva åtgärda håren något mer. Att använda salvan kommer då att vara något som jag måste göra resten av hans liv. Om salvan inte hjälper så kommer hårsäckarna i fortsättning frysas på strömsholm.
Hela besöket blev positivt och nu har jag hopp om att det äntligen kommer att bli en ordning på allt. Om salvan inte räknas som doping så kommer vi nog att ge oss ut och tävla igen

onsdag 3 augusti 2011

Någon mer korthårig collie kommer det nog aldrig bli för mig

Anledningen till det är att jag känner att det är en för stor risk att man antingen får en hund som är dålig mentalt, inte duger till arbete eller som i Tokers fall har ett ärftligt fel. Som valpköpare kan man inte göra mer än kolla upp hundar på avelsdata och där syns inte allt. Jag skiter i om en hund har en bunt utställningstitlar eller arbetsmeriter har den ett ärftligt fel (som orsaker lidande)eller klarar inte av att ta sig igenom ett mh så ska den inte gå i avel.

måndag 1 augusti 2011

Tid bokad

Det blev en del samtal med en som jobbar på strömsholm idag. En tid blev i alla fall bokad hos en av ögonspecialisterna på torsdag. Jag ville att de skulle åtgärda håren på en gång men så kommer det inte att bli utan Toker kommer enbart att bli undersökt. Får se vad han/hon har för tankar om behandling. Mitt senaste besök på strömsholm var 2008 och då avlivades Leo så att åka till strömsholm känns lite i hjärtat