torsdag 30 juni 2011

På flykt från byn

Vi har lämnat byn för ett par dagar och ja det är stor skillnad på en by och en stad. Här joggar folk av någon underlig anledning sånt gör man inte i en by. Varför jogga när man kan gå? Hundarna får många många intryck och det är bra med lite omväxling både för dem och oss.

måndag 27 juni 2011

Att rota i lådor är bra ibland

Toker har alltid varit lite kräsen när det kommer till leksaker. Tennisbollar och liknande roar honom inte så mycket. Han kan skutta efter men oftast när han har kommit fram till bollen tittar han bara på mig som om jag är dum i huvudet som kastar något så tråkigt. En kamprulle i läder har varit och är fortfarande en stor favorit men att ha flera saker som roar honom ordentligt skadar inte. Idag rotade jag igenom lite lådor och hittade ett par avtagbara pälskragar som hör till vinterjackor som jag har haft genom åren. Jag har som vana att alltid ta bort pälskragarna om det går och sen har de bara hamnat i en låda. När jag hittade dem kom jag på tanken att knyta fast ett rep på mitten av en och se om Toker skulle se det som en rolig leksak. Det visade sig vara en fullträff, han tyckte att det var riktigt kul att få jaga den. Ibland behöver man inte leta längre än i det egna hemmet för att hitta något

söndag 26 juni 2011

Slöhet råder

Det tar emot att erkänna det men faktumet är att det inte har blivit mycket träning för hundarna. Planen var att lägga många spår åt Freyja men jag orkar inte skutta runt och leka skadeskjuten älg när det regnar hela tiden. Idag har solen visat sig så jag kan inte skylla på regn idag men när solen visar sig så är det så mycket annat som ska göras. Gräsmattan ska klippas och kriget mot sorkarna utkämpas bäst i sol.

Något som jag har kommit underfund med är att jag vill ha/behöver en träningsväst. Att trycka ner leksak och hundgodis i byxfickorna är inte helt optimalt. Frågan är bara var man hittar en hundträningsväst till ett vettigt pris. Engelson har slut och får in i augusti och så länge har jag ingen lust att vänta

onsdag 22 juni 2011

Inte lätt med bara en bil

Ikväll hade jag velat åka till kennelklubben för lite träning men sambon har ett möte med civilförsvaret. Givetvis så är hans möte ett par mil åt motsatta håll från kennelklubben så jag kan inte få skjuts upp till klubben. Igår på kvällen passade vi på att åka in till Malung på kvällen och promenera lite. Det är en viss skillnad att promenera här i byn mot att promenera runt i centrala delarna av Malung. I Malung så rör sig människor medan det här är väldigt dött. Jag kan erkänna att jag har slarvat lite för mycket med sån träning när det kommer till Toker. Det är tur att det aldrig är för sent att ta itu med saker som man har slarvat med

tisdag 21 juni 2011

En sak som jag har funderat över

Freyja och Yana har ett par beteenden gemensamt vilket jag har tolkat som typiskt för bayrare. Det mesta är vanliga/vettiga saker men ett undantag finns det. När de funderar över något så drar de in en bit av skinnet vid ena kinden/läppen och sen håller de så en stund till de verkar ha funderat klart. Jag förstår inte riktigt syftet med det men de ser allt roliga ut
Freyja funderar

söndag 19 juni 2011

Helgen

I fredags blev det en tur till Mora för att inhandla ett par dunkar med träolja. Eftersom vi skulle till Mora hörde jag av mig till Åsa och Kent för att höra om de ville träna. Det hade de inget emot så vi träffades på Mora brukshundklubb och tränade och pratade i några timmar. Riktigt kul att ses igen för det var ett tag sedan nu.
Resten av helgen har mest ägnats åt att försöka få lite ordning inne i huset och ute i trädgården. Någon mer hundträning har det inte blivit utan hundarna har fått vara nöjda med promenader och jag tror inte att de har lidit av det.
Jungfru Marie nycklar

Glad/galen Freyja


Toker

Yana och Freyja

fredag 17 juni 2011

Nu vet vi hur Freyja reagerar på älg

Igår på kvällen tänkte vi åka en bit så vi skulle slippa promenera på vägen genom byn. I perioder är det väldigt mycket timmerbilar som kör på vägen här och det är inte så kul att gå på vägen då. Freyja var ute i trädgården och Toker och Yana hängde på mig när jag skulle hämta deras koppel. Plötsligt hörde jag och sambon att Freyja skällde vilket är ovanligt för hon brukar mest skälla på Toker och Yana för att få igång dem på lek. Jag gick ut på altanen för att se vad det var som hon skällde på. Till min förvåning såg jag en älg på ängen runt 100m bort. I det läget blev det full fart på mig så att jag skulle hinna knuffa in Toker i huset innan han såg älgen. Vi har bara fårstängsel runt tomten och hundarna brukar respektera det som en gräns men jag tror inte för ett ögonblick att det skulle hindra Toker när det kommer till älg. När vi hade fått in Toker och Yana i huset gick sambon och jag till Freyja. Freyja fortsatte att skälla och älgen sprang iväg.

måndag 13 juni 2011

Freyja

Ja vad ska man skriva om den lilla hunden. Sambon kallar henne för sin lilla ängel och jag brukar flika in att om hon är en ängel så är hon en fallen ängel. Hon är som valpar ska vara, vild och glad. I stort sett varje promenad när hon är lös slutar med att hon är blöt. Ibland trillar hon i något dike, ibland missbedömer hon avstånd och ibland rusar hon runt i vatten.
När det kommer till spårning så märks det förbättringar för varje spår. Det senaste spåret fick ligga över natten och jag lade det på ett ställe var det verkade finnas älg. När det var dags att ta spåret så fanns det färska älgspår och Freyja gick en liten bit på de färska spåret istället men återvände sedan självmant till spåret. Hon har börjat göra fina ringningar och arbetar på ett bra sätt i spåret.

Det går alltid att hitta något intressant när man googlar

Att googla lite är ett utmärkt sätt att rensa huvudet på plugg. Jag roade mig att googla lite på bayersk viltspårhund och hamnade på Bavarian Mountain Hound Society of Great Britain.    Där började jag läsa om deras spårprov och blev lite imponerad. Inte av svårigheterna i spåren utan att de även har ett lydnadsmoment som ingår i testet.

I deras Schweisshund level 1 test så består själva lydnadsmomentet av två delar, första delen består av att ägaren/föraren sätter hunden och går iväg ca 30 m. Efter ca 10 min säger domaren åt ägaren att kalla in sin hund och hunden ska då komma till sin ägare/förare. I den andra delen har ägaren/föraren hunden lös eller kopplad i ett kort koppel. Hunden ska hålla sig bredvid eller bakom föraren och vara under kontroll. Hunden och föraren ska göra höger och vänster svängar, stanna och variera hastigheten.
I Schweisshund level 2 test består lydnadsbiten av att ägaren/föraren lämnar hunden sittandes och går iväg 50 m och gömmer sig. Efter ca 2 min skjuts ett skott på kommando av domaren efter ytterligare 2 min skjuts ytterligare ett skott. Efter ytterligare ca 1 min ska ägaren/förare återvända till hunden. Domaren tittar även på hur samspelet mellan hund och ägare/förare ser ut.


Mycket intressant att se att det finns länder som även har med en lydnadsbit i sina spårprov. Hade vi haft så i Sverige på våra viltspårprov hade det varit rätt kört för mig och Toker. Att han skulle sitta tyst i skogen i 10 min finns det nog ingen som tror, inte heller finns det någon stor chans att han skulle sitta tyst och stilla om någon skjuter i närheten. Han skulle utan tvekan rusa rätt till skytten. Yana däremot tror jag nog allt skulle klara lydnadsmomenten

Drogad Toker

Nu sitter jag här med en nerdrogad Toker igen. I fredags såg jag att det rann lite i hans ena öga och jag kunde konstatera att han hade ett hårstrå som irriterade. I morse blev det ett telefonsamtal till veterinären och vi fick en tid idag. Veterinären brände bort håret och hårsäcken och nu hoppas jag att det inte dyker upp några fler hårstrån. Jag hoppas att uppfödare väljer att vara ärliga om deras avelshundar har det så att det i alla fall går att undvika att para två hundar som lider av distichiasis.

lördag 11 juni 2011

Hm är bayerska viltspårhundar vackra?

Det är en fråga som det går att fundera lite över. Om bayerska viltspårhundar är vackra eller inte får jag nog överlåta till den som ser bilderna att avgöra.










torsdag 9 juni 2011

Inkallning med godis som belöning och en annan belöning



Nu har jag gnällt en del om Tokers tempo i olika moment så jag tänkte ta och visa en video om hur det ser ut. Han vet inte på förhand om han kommer att bli belönad med godis,leksak eller lek med mig.


Som det går att se är hans fokus inte den bästa och tempot lämnar mycket att önska.

I den här videon vet han att belöningen är att leka med en älgklöv.


Jag är glad att jag har en belöning som gör att han håller ett bra tempo. Problemet är bara att det inte riktigt känns som om jag kan belöna med en älgklöv när jag tränar på någon klubb. Inte heller är det direkt någon belöning som det går att trycka ner i fickan.

tisdag 7 juni 2011

Motion får jag

Skapad av Freyja


När det är fint väder brukar jag sitta på altanen och plugga och hundarna kan då välja att vara inne eller ute i trädgården. Freyja väljer alltid att vara i trädgården och om jag inte ser henne brukar det vara läge att kolla vad hon pysslar med. En sak som hon gillar att göra är att gräva och än har jag inte lyckats få henne att förstå att det finns bättre sysslor. Det är tur att hon är söt

måndag 6 juni 2011

Mitt stök


Liten är inte så liten längre

Eftersom jag ser Freyja varje dag tänker jag inte så mycket på att hon växer. När jag däremot tittar på bilder på henne så blir det lättare att se att hon inte längre är den lilla valpen. Nu fattas det inte många cm och kg innan hon är lika stor som Yana.
Yana och Freyja

lördag 4 juni 2011

Mycket jobb för en pinne

Yana besitter en stor portion envishet och hon ger sig inte lätt om hon får för sig något.




fredag 3 juni 2011

Hemma igen

Det blev en ovanligt kort vistelse och det beror helt på mig. Jag gnällde lite för mycket på campingen så sambon ledsnade och beslutade att vi skulle åka hem. Vilket gör att han och Yana ej deltog på uttagningen och därför ej kommer vara med på landskampen i år. Vi kommer hålla tummarna för det svenska laget och nästa år ska sambon och Freyja eller Yana vara med och tävla om en plats i laget igen.

onsdag 1 juni 2011

Massa bayrare räknar jag med att se under ett par dagar

Imorgon bär det av till Arboga för spårträff och landskampsuttagning. Det är schweisshundklubben som håller i det hela och jag är ganska säker på att vara den enda på plats med en collie. Jag och Toker kommer nog vara med lite grann och passa på och lära oss lite mer om eftersök men i huvudsak blir det sambon och Yana och Freyja som kommer att vara delaktiga. Sambon och Yana ska tävla om en plats till landskampen i år igen. Jag håller i vanlig ordning tummarna för att de kommer med. Det här året ska jag inte vara ute och promenera när uttagningen är. Förra året beslutade jag mig för att gå en promenadslinga när alla var ute och tävlade om platserna i laget. Det resulterade i att jag helt plötsligt råkade hamna på stället var en del väntade på att få ge sig ut och tävla. Nu hade jag tur och störde ingen men hade jag gjort det skulle det inte varit kul. Jag ser fram emot ett par trevliga dagar med trevliga människor