måndag 28 februari 2011

Vilken valp blir det?

Det här är första gången som sambon ska köpa valp utan att ha träffat valparna medan de växer upp. Genom att ha tittat på filmer på valparna, bilder, kommunicerat med uppfödaren och även pratat med Nitas uppfödare som har träffat valparna har sambon bildat sig en uppfattning om hur de olika valparna är. Sambon har en klar favorit men något slutgiltigt beslut om vilken valp det blir är inte fattat än. På fredag kommer sambon att åka till Norge och med sig hem kommer han att ha rätt valp för honom.

söndag 27 februari 2011

Det finns skillnader

Toker och Yana är olika på en hel del sätt. Yana är den som oftast är mer sansad och tar det mesta med ro bortsett från när det kommer till leksaker. Leksaker lockar fram en stor förstörelselusta hos Yana och leksaker är inte hela många minuter när hon har fått tag på någon. Efter att ha levt med Yana några år och sett en hel del leksaker bli delade i många bitar så började jag göra egna leksaker åt hundarna av slitna lakan. De blir givetvis också sönderslitna men eftersom det bara är slitna lakan så gör det inget.
Toker med leksak innan Yana har fått tag i den.

Yana ägnar sig åt att slita sönder leksaken

torsdag 24 februari 2011

Positivt

Innan Toker blev risig i magen så vägde han för lite och medan han var risig i magen rasade han ytterligare i vikt. Det positiva i det hela är att han nu har lagt på sig vikt och börjar se ut som han ska.
Nästa positiva sak är att Toker nu tycker att det är roligt att bära runt på metallapporten och han håller den rätt.

Att Toker även är söt får nog också räknas som något positivt

Ge mig värme

Nu börjar jag bli trött på den eviga kylan. Att vakna upp och konstatera att det ännu en dag är runt -30 ute får mig att bara vilja gå och lägga mig i sängen igen. Nästa helg är det dags för hämtning av valpen och jag hoppas verkligen att det blir varmare väder. Toker och min förra hund köpte jag på hösten/vintern och det gick bra men en bayersk viltspårhund har inte så mycket päls så stackarn lär frysa en hel del.

tisdag 22 februari 2011

Glad Toker

Jag måste nog lära mig att ta med mig kameran på promenader. Bilderna blir inte så bra med mobilen men glädje syns ändå.

måndag 21 februari 2011

Nä det hjälpte inte med en skylt

Nu på kvällen när vi var ute på promenad med hundarna hittade vi en del rådjurspäls mitt på vägen. Efter ett samtal till jaktledaren i byn var det bara att konstatera att ingen hade anmält att de hade kört på ett rådjur. Jag kan inte förstå att det ska vara så svårt att ringa polisen när man har kört på något. Nu är sambon och Yana ute på eftersök på rådjuret så jag får hoppas att de hittar det och kan förkorta lidandet för stackaren.

Älgar i halva byn?

Det har dykt upp en ny skylt här i byn. Eftersom det är en del rådjur och älgar som knatar över vägen så är det bra att det har dykt upp en varningsskylt. För ett par veckor sedan så hittade jag och sambon ett påkört rådjur bredvid vägen. Förhoppningsvis kommer skylten att bidra till att människor förstår att det finns djur bredvid och på vägen. Det som förvirrar mig lite är bara att skylten har dykt upp mitt i byn och det är bara en skylt. Alltså är det bara varning för älg på ena sidan om byn. Någon borde nog berätta det för älgen som i morse var på fel sida om skylten

onsdag 16 februari 2011

Snö



Toker har fått gå i koppel på tok för länge nu så jag beslutade mig för att pulsa i snö så att han skulle kunna få röra på sig ordentligt. Jag kan konstatera att Tokers kondition är något bättre än min. 

Jag har börjat fundera lite över hur det kommer att gå med valpen om det är så här mycket snö. En sån liten valp försvinner i snön vi har nu. En lösning skulle kunna vara att knyta fast en ballong i halsbandet så ser man i alla fall var den är=) Det kommer att bli kul med en valp i huset igen och så måste jag erkänna att en rynkig bayrare med långa öron är allt bra söt

tisdag 15 februari 2011

Hur underligt är det att ha kvar askan från en avliden hund?

När jag avlivade min förra hund så valde jag att kremera honom separat så att jag skulle få askan. Tanken med det var att begrava trälådan med askan i i trädgården. Nu har det gått över två år och askan har fortfarande inte hamnat i jorden. Det börjar kännas som om det är något att ta itu med i år när det går att gräva men ändå är det något som jag drar mig för. Om inte risken att åka fast för brott mot griftefriden skulle vara stor så skulle jag nog göra som min syster föreslog nämligen att begrava askan av Leo i vår familjegrav. Det kommer att dröja många månader innan det går att gräva så jag har tid att fundera.

Svaret är ja, jag är precis lika underlig i verkliga livet som i den här bloggen

lördag 12 februari 2011

Hur svårt ska det vara?

I dag blev det en tripp till mora för att handla lite och köpa en fodertunna. Vi har insett att en till fodertunna är ett måste. Tidigare åt hundarna samma foder och då behövdes bara en tunna men nu äter de olika foder och att ha en fodersäck stående på golvet i köket fungerar inte bra. Jag skiter i att det ser lite stökigt ut med en säck på golvet för det stör mig inte problemet är en bayrare. Yana har nämligen ett stort intresse av mat och det i kombination med en säck foder är inte helt bra. Så fort hon tror att ingen ser eller hör försöker hon komma åt maten. Hon är så pass smart att hon inte försöker när jag eller sambon är i närheten utan bara när hon är ensam. Inte heller har vi plats med säcken i en garderob så en fodertunna är ett måste.

Jakten på en fodertunna började på granngården och där fanns det två sorter, en så pass liten att en 15kg säck inte skulle få plats och den andra hade ett dåligt lock. Efter det åkte vi till ö&b där fanns det en svart tunna i lagom storlek men locket var inte helt bra. Det var ett sånt lock som man tror sitter på ordentligt men inte gör det. Dåligt lock= rund och glad bayrare. Sista försöket blev djurmagazinet och där var alla fodertunnor slut. Nu var personalen riktigt trevliga och erbjöd sig att skicka en tunna till Malung med bussfrakt när de fick in fodertunnor igen. Men att behöva betala frakt för en stor tunna kändes inte så kul.

Så nu har vi fortfarande ingen fodertunna så jakten fortsätter

fredag 11 februari 2011

Härlig syn

När jag ser en traktor när jag tittar ut genom vardagsrumsfönstret blir jag glad. Underbart med trevliga bybor som plogar upp en runda på ängen! Snart ska jag ge mig ut och njuta av en promenad på ängen

torsdag 10 februari 2011

Provar något nytt

Jag har beslutat mig att Toker får vila från träning i linförighet och frittfölj ett tag. En av anledningarna är att det inte finns några plana ytor och den andra är att han förhoppningsvis kommer att tycka att det är roligare efter en paus.

Istället har jag börjat försöka lära in rutan. Från början tränade jag honom genom att ha en dörrmatta i mitten av rutan som han då skulle gå till och ställa sig på. Det fungerade bra men jag insåg fort att han aldrig noterade att det var en ruta utan det var bara mattan han noterade. När jag insåg det tänkte jag om igen och provade med leksak eller godis och resultatet blev detsamma. I dag beslutade jag mig för att prova något annat nämligen att bara ställa upp två koner.
Min tanke med det är att det i grunden är viktigast att han förstår att han ska passera mellan två koner. Om han bara har insett det tänker jag mig att det inte kommer att bli några problem. Nu i början blir det träning med konerna nära varandra så att det blir ännu mer tydligt för Toker vad det är han ska göra. Roligt nog så visade det sig att den här metoden verkar fungera bra på Toker.

Här hann han ta något steg för mycket men jag känner att det här är en bra början.

onsdag 9 februari 2011

Nya tankar

Än har jag inte gett upp planerna på tävling med Toker. Jag har funderat lite och kommer att prova ett nytt sätt att träna i någon vecka och se vad det blir för resultat.

Går det åt helvete så får jag väl ta och kidnappa sambons valp och träna lydnad med den. Nu räknar jag med att valpen från tidig ålder har blivit hjärntvättad av släktingar till uppfödarna

tisdag 8 februari 2011

Hur göra med en Toker?

Igår tänkte jag att jag skulle komma igång att träna Toker igen. Det gick inte riktigt som jag hade tänkt mig. Han hade noll koncentration och hade helt glömt bort att när jag stannar ska han sätta sig. Istället fortsatte han att stå och tittade på ett par småfåglar som åt frön. När samma sak hade upprepat sig lite för många gånger gav jag helt enkelt upp.

Efter det kom tankarna igen på att jag kanske borde ge upp planerna helt på tävling med honom. Toker är onekligen en stor utmaning och jag vet inte hur jag ska göra

söndag 6 februari 2011

Toker ångrar att han stökade med Yana

Toker har en förmåga att lite då och då att gå över gränsen för hur mycket stök Yana tolererar.
När det händer får han ett tillsägelse av Yana och sen är allt frid och fröjd igen. (vitbalansen och skärpan blev inte den bästa)

Tid att tänka

I väntan på att en lärare ska höra av sig har jag haft lite tid att tänka.

Något som jag har tänkt lite på är stressen som många verkar ha när det kommer till att börja tävla med sin hund. Jag är inte något undantag, jag hade gärna börjat komma igång och tävla med Toker tidigare. Anledningen till att jag inte gjorde det var helt enkelt att han inte var redo. Att tävla med en hund som inte är redo ser jag inte som rättvist varken mot hunden eller någon annan.

Missförstå mig rätt nu. Jag ser absolut inget fel med att tävla med en ung hund om den är redo. Men om man som ägare är tveksam till om den är redo så är det bättre att ge den lite mer tid. Hundar är individer och mognar olika fort. Inte heller får man bortse från att olika människor har olika möjligheter till träning. Alla har inte möjligheten att träna året runt eller gå kurser. För mig så innebär det inte att en ung hund med många titlar är bättre än en äldre hund med samma titlar.

fredag 4 februari 2011

Utsidan kommer aldrig att bli det viktigaste för mig

Att det finns mycket underligt att läsa på nätet är nog ingen nyhet för någon och oftast brukar jag inte bry mig nämnvärt. Jag brukar inte lägga tid och energi på strunt men ibland är det svårt att låta bli. Det som har lyckats reta upp mig nu är att det finns folk som hävdar att om man inte bryr sig om hur hunden ser ut så kan man lika gärna köpa blandras. Den logiken kan jag inte förstå på något sätt.

Att jag har en korthårig collie är inte en slump, det var inte så att jag surfade runt på nätet och råkade hitta en annons på söta valpar och tänkte att en sån ska jag ha. För mig var det så att jag hade ett par raser som jag var intresserad av och läste mer om. Av raserna så kom jag fram till att en collie passade mig bäst och då menar jag inte utseendemässigt utan hur de är till sättet. Om jag i första hand hade valt ras efter hur de ser ut så skulle jag inte ha skaffat en korthårig collie. Hur någon då kan påstå att jag lika gärna kunde ha köpt en blandras kan jag inte förstå. Jag väljer att köpa renrasigt av den enkla anledningen att det ger mig störst chans att veta hur hunden kommer att bli och hur hälsoläget ser ut. Jag hoppas att uppfödare föredrar att sälja valpar till människor som väljer ras efter vad de önskar i sin hund och inte människor som väljer hund efter hur rasen ser ut.

onsdag 2 februari 2011

Händer inte mycket

Nu börjar jag längta mer och mer efter att komma igång och träna Toker igen men det får vänta ett tag till. Dagarna nu går åt till promenader, studier och förklara för en utsvulten hund ett par gånger per timme att han inte får någon mat. Jag tycker synd om Toker som är hungrig men det blir ändå lite irriterande i längden när han kommer minst en gång per timme och ber om mat. Nu har han börjat få torrfoder blandat med ris och älgfärs så till helgen räknar jag med att han nästan kommer att vara uppe i normal mängd mat per dag. Den enda som kommer att sörja det är nog Yana för då blir det slut med att hon får lite älgfärs i sin mat. Naturligtvis måste även Yana få älgfärs när Toker får det

tisdag 1 februari 2011

Allround hund??

En syssla som jag ägnar mig åt ibland när jag behöver tömma huvudet är att titta på lite olika kennlars hemsidor. På förvånansvärt många står det antingen att de har allround hundar eller att de avlar på allround hundar. Det som förvirrar mig är att det inte verkar som om jag har samma uppfattning om vad en allround hund är som kennlarna har. För mig innebär en allround hund att den kan "användas" i olika aktiviteter och att det givetvis finns bevis för det. Kennlarna verkar däremot syfta på att hunden är utställd bra många gånger men att den även kan göra annat. Att den kan göra annat än springa vänstervarv finns det inga mer bevis för än vad som står på hemsidan.

När jag läser sånt kommer jag alltid att tänka på en uppfödare av sheltie som jag inte hade samma åsikt som. Den hävdade nämligen bestämt att  man genom att titta på en hund på utställning kunde avgöra om det gick att arbeta med den eller inte. Spännande hur en del har förmågan att avgöra det genom att titta på en hund som klarar av att trava och att stå stilla.